המדריך

בס"ד

המדריך ללימוד חשבון הלוח בקצרה

הדף הנוכחי מכיל את יסודות החשבון.  

דפי המשנה: חשבון המולדות ; חישוב סימן השנה ; לוח ארבעה שערים; נוסחת גאוס ; ובע"ה המשך יבוא



המדריך מיועד למי שכבר מכיר את מאפייניו של הלוח העברי הקבוע (הנסקרים במאמר באתר "שורש", וברשימה המקוצרת שבאתר הנוכחי). מי שעדיין אינו מכיר - מוזמן להכיר (בקישורים הנ"ל).

כאן מטרתנו להיכנס אל החשבון שמאחורי הלוח, החשבון שעל־פיו נקבע מהו סימן השנה, וממילא - כל לוח־השנה העברי של כל שנה.

האם זה מסובך?

כתב רבי משה בן מיימון (הלכות קידוש החודש יא, א-ד):

לפי שאמרנו בהלכות אלו שבית־דין היו מחשבין בדקדוק ויודעים אם יֵרָאֶה הירח או לא יֵראה... שאֵלּוּ הדרכים דרכים רחוקים ועמוקים הן, והוא סוד העיבור שהיו החכמים הגדולים יודעים אותו ואינן מוסרין אותו לכל אדם אלא לסמוּכים נבוֹנים. אבל זה החשבון, שמחשבין בזמן שאין שם בית דין לקבוע על הראייה, שאנו מחשבין בו היום - אפילו תינוקות של בית רבן מגיעין עד סופו בשלשה וארבעה ימים.

החשבונות של הלוח הקבוע אינם מצריכים ידע באסטרונומיה, ואינם כחשבונות בית־הדין בזמן שקידשו את החודש ע"פ ראיית הירח, שאז היו מחשבים בדיוק מתי והיכן יוּכל הירח להיראות.

אי"ה, נלמד בהמשך גם על נוסחת גאוס למציאת תאריך לועזי (יוליאני, ומשם נמיר לגרגוריאני) של פסח בשנה נתונה. חשיבותה של הנוסחה, מלבד היותהּ משמעותית להכנת אלגוריתמים להמרת תאריכים, היא שכַּמתבקש מנוסחה שכזו 'מתחבאים' בה ובמַרְכִּיבֶיהָ חשבון המולד וקביעת סימן־השנה, כך שאפשר להשתמש בה כתחליף לחשבון הרָגיל האת שלביו נלמד להלן בסיעתא דשמיא (בינתיים אפשר לעיין: שערים ללוח העברי, עמ' 47).

 

יסודות חשבון המולד

מידת היסוד: החודש (הֶפרש ממוצע בין מולד למולד הבּא) = 29 יום, 12 שעות, 793 חלקים (מ-1080 בשעה). בקיצור: כ"ט י"ב תשצ"ג, או: 29.530594136 (השיטה העֶשׂרוֹנִית), או: 765433 (סְכוּם חלקים). כאן נכתוב: 29-12-793. כתבנו שזה הפרש ממוצע בין מולד למולד הסמוך לו; זאת מפּני שבפועַל מועֵד ההפרש בין שני מולדות אסטרונומיים עוקבים אינו קבוּע (ראב"ע ויקרא כג, ג, יסוד עולם מאמר שלישי פרק יא). למולד האסטרונומי אין כל השפעה על הלוח העברי הקבוע וחשבונו, אששר מבוסס על 'המולד הממוצע', הנקרא גם 'מולד הלוח' או מידת החודש הסינודי הממוצע.

'ראש המולדות' שממנו מתחיל החשבון: מולד תוהו = בהר"ד = 2-5-204 = ה'עיקר לַמולדות' (המולד הראשון שכּל המולדות מְחושבים ממנו) = מולד תשרי התיאורטי כְּשָׁנָה לפני יצירת אדם הראשון (לפי מניינֵנו, אדם נוצר ביום א' בתשרי לר"אֱ, א' בתשרי שנת ב'!).

מקובל שהשעוֹת נספרות מֵעֶרֶב עַד עֶרֶב, והשעה 6 בערב (18:00) לפי שעוננו היא שעת ה-0, תחילת היממה. לפי זה, 2-5-204 = אור ליום שני, 5 שעות מִן הערב (שעה 11 לפי השעון הנהוג בזמננו), ועוד 204 חלקים (⅓11 דקות).

מוֹתָר (או: יתרון) - בחשבונותינו אין עניין בסְפִירת שָׁבוּעוֹת שלֵמים ולכן כשמספר הימים גדול מ-7 מְחלקים ומשאירים רק את השארית. לפי זה, 'מוֹתַר החודש' הוא 1-12-793 (אותו מוסיפים על מולד חודש נתוּן כדי למצוא את מולד החודש הבּא). וכן: מוֹתר שנה פשוטה ד' ח' תתע"ו 4-7-876, מעוברת ה' כ"א תקפ"ט 5-21-589. מחזור שלֵם ב' י"ו תקצ"ה 2-16-595.

 

נסתפק בזה כדברי רקע לפּרק הראשון של המדריך - חשבון־המולד הבסיסי.