מטות ומסעי נפרדות

בס"ד, תמוז התשפ"ב


מַטּוֹת בנפרד ומַסְעֵי בנפרד?

השנה, פרשיות מטות ומסעי אינן מחוברות. אך דבר זה יארע שוב (לפי הלוח שבידינו) רק בשנת ה'תשצ"ה - בעוד 13 שנה.

הסבר: אחד מן הכּללים של סדר הפּרשיות הוא "צוּמוּ וְצַלּוּ", שמשמעותו שצום תשעה באב תמיד יהיה קודם לפרשת ואתחנן (טור ושו"ע או"ח תכח, ד). ברוב השנים, מספר שבתות בשנה נדרשים אנו לקרוא שתי פרשות בשבת אחת.

באופן פשוט, בשנה מעוברת יש חודש נוסף (30 יום), ולכן יש בה יותר שבתות, ועל כן ארבעה זוגות של פרשות נפרדים (ויקהל ופקודי, תזריע ומצורע, אחרי וקדושים, בהר ובחקתי).

לגבי מטות ומסעי, הכּלל הוא: הן נפרדות בכל שנה מעוברת שמתקיים בה אחד משני תְּנאים: (1) ראש השנה שלה חל ביום חמישי; (2) חג הפּסח חל בשבת (בארץ ישראל, ר' להלן). בשאר השנים הן מחוברות.

ההסבר לכך: כאשר חג הפסח חל בשבת, גם תשעה באב חל בשבת ("א"ת ב"ש" - טור ושו"ע שם סע' ג) והצום נדחה ליום ראשון. למעשה 'הרווחנו' כאן שבת אחת, וממילא אפשר להפריד את מטות ומסעי, וכך פרשת דברים (ט' באב) תהיה שבת חזון ופרשת ואתחנן תיקרא אחרי הצום.

וכאשר ראש השנה חל ביום חמישי, שמחת תורה ביום חמישי, ופרשת בראשית נקראת מוקדם, כבר ב־כ"ד בתשרי. כל מחזור הקריאה התחיל מוקדם יחסית, ויתרון זה מייתר את הצורך לחבר את מטות ומסעי (קחו לוח שנה ו'רוּצוּ' על סדר השבתות). [אף בשנה פשוטה יש יתרון של שבת כאשר ר"ה חל ביום חמישי, אז מפרידים את בהר ובחוקותי או (במקרים נדירים כגון ה'תשפ"ה) את ויקהל ופקודי.]

יש לציין כי בחו"ל, כאשר חל פסח בשבת, בשנה מעוברת כמו שלנו, הם 'מפסידים' שבת אחת מִסֵּדר הפּרשות לטובת שמיני של פסח. את הפער שנוצר הם ידביקו בשבת פרשת מסעי - בחו"ל יקראו מטות ומסעי יחד. אצלם הפרדה של מטות ומסעי מתקיימת רק בכ-10% של השנים (לעומת כ-20% בא"י).

נחזור לשנים שלנו. הפעם הבאה שיארע בה אחד משני התְּנאים הנ"ל הוא בשנת ה'תשצ"ה, שנה מעוברת ור"ה ביום חמישי. ב-7 השנים המעוברות האחרונות (ה'תשס"ה-ה'תשפ"ב) התקיים אחד משני התְּנאים הנ"ל, ולכן הן היו נפרדות (ולפניהן, ה'תשנ"ז, ה'תש"ס, ה'תשס"ג - מחוברות). לעומת זאת, בחו"ל הפעם האחרונה שהן היו נפרדות היתה בשנת ה'תשע"ד (ר"ה ביום חמישי), ומאז הן מחוברות.

הערות:

1. הפרדה זו של מטות ומסעי גורמת לפרשת פינחס לחול לפני צום י"ז בתמוז, ולפיכך ההפטרה אז היא "ויד ה'" - נקראת רק כאשר מטות ומסעי נפרדות.

2. יצוין כי כבר בתוס' העירו על האריכוּת שבחיבור מטות ומסעי (עי' מגילה לא: ד"ה קללות שבת"כ). יש עֵדוֹת שנהגו לחבר את חוקת ובלק במקום את מטות ומסעי (תימן-בלדי), או לקרוא את קֹרח וחוקת ובלק ב-2 שבתות ('דרדעים', כשיטת סידור רס"ג). מנגד, בשנים מעוברות כשר"ה חל ביום חמישי היו שהפרידו את פרשת משפטים לשתיים (כדי שפרשת מצורע תהיה סמוכה לפסח), וחיברו את... מטות ומסעי (תוניס, אלג'יר).