Leda digitalisering

"Ge en fördjupad bild av vad det innebär att vara strategisk ledare i en digital värld"

Leda digitalisering UBF

Syftet med Leda digitalisering för chefer inom UBF är att ge en fördjupad bild av vad det innebär att vara strategisk ledare i en digital värld - att vara en skolledare som står i centrum för en organisation där digitalisering inte är ett enskilt område utan genomsyrar hela skolans arbete precis som digitaliseringen genomsyrar hela samhället.

Genom föreläsningar, fördjupningsmaterial och samtal/diskussion/erfarenhetsutbyte ska du som skolledare få möjlighet att förtydliga digitaliseringsperspektivet i det ordinarie kvalitetsarbetet och få verktyg att bättre utnyttja LIKA-skattningen för att driva digitalt utvecklings- och kvalitetsarbete.

Materialet och upplägget utgår från skolverkets modul Leda digitalisering, anpassat efter lokala förutsättningar och behov. Förvaltningsledningen har identifierat två områden som kommer att finnas med i alla delar: Adekvat digital kompetens och Strategisk digital kompetens.

"Skolans digitalisering är inte ett IT-projekt utan [en förändringsprocess] där ledarskap är den viktigaste framgångsfaktorn. Digitalisering är mer än datorer och plattor, det handlar om att förändra arbetssätt. "

från Skolverkets inledning till modulen Leda digitalisering

Copyright Adobe Stock

Upplägg (utifrån Skolverkets modul):

Del 1: Digitalisering – Samhälle och skola​ - Omvärld och framtidsperspektiv (september-november)

Del 2: Digitalisering och ledarskap​ - Hur leder jag som chef förändringsarbetet (november-januari)

Del 3: Digitalisering och undervisning​ (januari-mars)

​Del 4: Digitala ekosystem​ - Förståelse för hur olika delar i ett IT-pussel samspelar (mars-maj)

(Skolverkets modul innehåller sex delar. Anpassning till lokala förhållanden, upplägg och tidsram har resulterat i de fyra delarna ovan. )

Mål med årets aktiviteter:

Att skapa förutsättningar för och underlätta ditt arbete

  • Förståelse för hur digitaliseringen påverkar, och hur vi kan påverka digitaliseringen.

  • Ett gemensamt språk t.ex. Vad är adekvat digital kompetens, digitisering/digitalisering.

  • Tillsammans identifiera möjligheter och utmaningar med digitaliserat samhälle/skola.

  • Förtydliga digitaliseringsperspektivet i ordinarie kvalitetsarbete. Förbättrade möjligheter att med hjälp av LIKA kunna utvärdera, analysera och prioritera digitaliseringsmål.

Så här går det till

Utbildningsinsatsen inleds med en introduktion på chefsmötet den 27 september då professor Bo Dahlbom föreläser på temat "Samhällets digitalisering". Därefter följer eget förberedelsearbete, gruppdiskussioner, genomförande av egen aktivitet och slutligen en gemensam uppföljning av aktiviteten med reflektioner över de iakttagelser som gjorts. Under resten av läsåret behandlas ytterligare tre delar ur Skolverksmodulen "Leda digitalisering" och samtliga delar kommer att följa liknande arbetsgång, men anpassas efter lokala förhållanden och förutsättningar.

För varje del finns en webbsida (länkar nedan) med information, förberedelsematerial, extramaterial och så småningom resultat och reflektioner från varje avslutad del.

Adekvat digital kompetens

Adekvat digital kompetens innebär att du är förtrogen med relevanta digitala verktyg och tjänster som har med ditt yrke att göra samt har förmåga att följa med i den digitala utvecklingen i samhället och hur den påverkar ditt yrke samt skolan som helhet. Adekvat pekar på att kompetensen förändras med utvecklingen, samhället och yrkesrollen.

Strategisk digital kompetens

Strategisk digital kompetens utgörs av hur du leder digitaliseringsarbetet i skolan. Den avser följande förmågor: Att se digitaliseringen i ett helhetsperspektiv och förmågan att inkludera alla i förändringsarbetet, t.ex. specialpedagoger, arbetslag och SYV. Att ha strategisk kompetens innebär också att du är förtrogen med relevanta verktyg och metoder för att analysera och förändra verksamheten. Exempel på metod är kollegialt lärande, exempel på verktyg är SKL:s LIKA-analys.