Din satul Straja la schitul Daniil Sihastrul, prin Munţii Obcina Mare

articolul continuă de la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-rasariteni-harti-marcaje-pesteri/muntii-obcina-mare-harta-marcaje-pesteri/masivele-dintre-localitatile-straja-si-putna-in-detaliu-muntii-obcina-mare  

Traseul cel mai uşor de a ajunge pe creasta muntelui porneşte din Straja  spre schitul Daniil Sihastrul, urmărind îndeaproape Pârâul Boul, o bună bucată de timp.

Intrarea în traseu se face pe drumul care duce spre fosta gară C.F.R. Straja. Înainte de a trece podul peste Râul Suceava privim spre amonte (foto 1) şi spre nord (foto 2). Sunt analoagele fotografiilor 2 şi 4 de pe traseul care descrie drumul de legătură dintre Straja şi Putna, parcurs iarna (https://sites.google.com/site/romanianatura65/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/drumul-forestier-straja---putna-acces-spre-traseele-montane-muntii-obcina-mare ).


                                   1
                         
2

Imediat cum traversăm Râul Suceava ne abatem spre dreapta. Depăşim clădirea fostei gări, apoi drumul coteşte spre stânga, unde întâlnim o primă intersecţie (foto 3). Ne abatem pe drumul din stânga imaginii. Pe cel din dreapta este traseul 6 de pe versantul nordic, Boul Ciolotei.


                           
3

Ceva mai sus, pe partea stângă în sensul de mers, depăşim o mică zonă de abrupt (foto 4). Drumul urcă domol, cu pârâul în dreapta sa. Privim spre înapoi (foto 5). După 30 minute după ce am traversat podul peste Râul Suceava ajungem într-un loc mai deschis, în dreptul unui canton forestier. De acolo se desprind mai multe drumuri marcate cu indicatoare (foto 6). Cel mai din stânga, în sensul de mers, este cel pe care se ajunge în Poiana Jijia, traseul 3 de pe versantul nordic (https://sites.google.com/site/romanianatura65/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/din-poiana-jijia-in-satul-straja-in-muntii-obcina-mare ) . Cel mai din dreapta este cel care urmăreşte mai departe Pârâul Boul, traseul 5 de pe versantul nordic.


                               4
                              5
                          
6


Traseul nostru continuă pe drumul din mijloc, pe care scrie Pârâul Ariniş, aflat acum, la debut, la câţiva metri spre dreapta de drumul forestier care duce spre Poiana Jijia. Imediat după ce depăşim această intersecţie drumul începe să urce (foto 7). Pe alocuri pârâul care îl însoteşte a săpat în maluri scoţând la iveală compoziţia geologică (foto 8). 


                               7
                               
8


Din loc în loc, pe partea stângă a drumului, întâlnim zone de abrupt (foto 9). Şi mai sus întâlnim asemenea porţiuni de abrupt (foto 10).
                             9
                           
10


Mai sus mai depăşim o intersecţie, drumul spre schit este cel din dreapta imaginii 11. Cel din stânga se înfundă după câteva sute de metri. Iată aceeaşi intersecţie imediat după ce am depăşit-o (foto 12). De aici panta este ceva mai mare dar frumuseţea peisajului, mai ales toamna, când am făcut această porţiune, compensează efortul depus (foto 13). 


                              11
                               12
                                     
13


Mai sus avem vizibilitate spre nord şi zărim în depărtare Poiana Cerbului (foto 14) descrisă la https://sites.google.com/site/romanianatura61/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/falcau---poiana-cerbului-muntii-obcina-mare . Nu urcăm mult şi avem vizibilitate şi spre est, unde zărim Vârful Scorbura (foto 15). 


                            14
                             
15

Creasta care coboară spre stânga de pe acest vârf, în imaginea 15, este cea pe care am urcat din Straja, descrisă la traseul 2 de pe versantul nordic (https://sites.google.com/site/romanianatura65/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/din-straja-pe-varful-scorbura-in-muntii-obcina-mare ) iar cea care duce spre dreapta este creasta principală, pe care am descris-o la traseul 2 de pe creasta principală, porţiunea Vârful Scorbura - schitul Daniil Sihastrul (https://sites.google.com/site/romanianatura64/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/varful-scorbura---schitul-daniil-sihastrul-muntii-obcina-mare ).

Urcăm mai departe pe drum, care acum este pietruit parţial (foto 16) şi ajungem la poarta de intrare spre schit, chiar pe creasta principală (foto 17). 


                            16
                                        
17
De la podul peste Râul Suceava şi până aici am făcut o oră şi 30 minute. De aici privim spre sud (foto 18). 


                               18

Am marcat cu săgeată roşie locul pe unde am ieşit din pădure pe traseul 6, Putna - schitul Daniil Sihastrul, de pe versantul sudic (imaginea 14 de pe acel traseu). 


Variantă de la schitul Daniil Sihastrul spre satul Straja

 

De la schitul Daniil Sihastrul ne deplasăm spre Vârful Măgura Vacii, pe creastă şi trecem de gardul din partea nordică a schitului, aflat mai sus de schit, peste un pârleaz (foto 1). 


                                
1

Ajungem într-o poiană pe care am fotografiat-o în două anotimpuri (foto 2 şi 3). Cu săgeată galbenă am arătat, în imaginea 2, continuarea traseului de creastă spre Vârful Măgura Vacii, respectiv porţiunea 3 de la descrierea crestei principale (https://sites.google.com/site/romanianatura64/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/schitul-daniil-sihastrul---varful-magura-vacii-in-muntii-obcina-mare ).


                                                                                                                                                                                  2
                              
3

Varianta spre satul Straja este dată de săgeata roşie din imaginea 2. Ne înscriem pe un drumeag care intră pentru scurt timp în pădure (foto 4) apoi ajungem într-un luminiş de unde se observă în plan apropiat valea pe care vom ajunge în satul Straja (foto 5). 


                                                                                                                                                                  4
                              


5


Coborâm mai departe prin pădure pe una din potecile care se abat spre dreapta în coborâre (foto 6). Sunt mai multe poteci apropiate între ele şi chiar urme de ATV. 


                                

6


Nu coborâm foarte mult şi potecile se unesc într-un drumeag (foto 8) care ne conduce spre Pârâul Boul, vale pe care o fotografiem spre amonte şi pe care am făcut traseul 5 de pe versantul nordic (foto 9). 


                           8
                             


9Ajungem la drumul forestier Boul (foto 10) pe care îl putem urma cale de 4 km în aval, până în satul Straja. 


                             

10