Lacul Colibiţa, parcurgerea integrală a conturului, Munţii Căliman - 2
74
continuare de la
Poteca coboară până pe malul său dar ajungem la un mic golf (foto 74) pe care îl ocolim pe o punte din lemn (foto 75) iar în partea cealaltă poteca este amenajată şi urcă foarte puţin (foto 76) după care coboară înapoi pe malul lacului, într-un loc degajat.
75
76
Aici se poate campa. Locul este uimitor. Am făcut mai multe fotografii pentru a cuprinde toată zona, dinspre amonte spre aval (foto 77, 78, 79 şi 80). În imaginea 80 zărim în partea stângă, barajul, spre care ne îndreptăm.
77
78
79
80
81
În acest loc admirăm pe îndelete peisajul. Urcăm apoi câteva sute de metri pe lângă pensiunile care au început să apară şi ajungem la un drum pietruit pe care îl vom urma (foto 81). Avem vizibilitate spre un mic golf (foto 82) iar mai de sus şi spre malul drept al lacului (foto 83).
82
83
Urcăm destul de mult şi ajungem la drumul asfaltat. În imaginea 84 am ajuns la intersecţia cu asfaltul venind din partea dreaptă a imaginii. Din acest loc urmăm drumul asfaltat care ne conduce spre baraj.
Din loc în loc admirăm căpiţele cu fân de pe mal (foto 85). Lacul este foarte liniştit după zilele cu vreme bună ce au precedat acestei excursii (foto 86). Mai trecem de un loc unde se poate campa dar cu acceptul proprietarului (foto 87).
84
85
86
87
Apoi drumul se depărtează de lac pe sub o mică porţiune de abrupt (foto 88). Urmând serpentinele drumului, la un moment dat zărim peninsula din imaginile 25 sau 26 pe care le-am făcut de pe malul drept (foto 89). Sunt şi câteva raţe sălbatice.
88
89
Dar iată barajul (foto 91). Din vecinătatea lui privim spre malul drept (foto 92) iar odată ajunşi la baraj privim spre amonte (foto 93).
91
92
93
Tot de pe baraj privim spre valea prin care am urcat spre aceste locuri, respectiv către drumul de la Bistriţa Bârgăului până aici (foto 94). Suntem încă în partea opusă faţă de locul unde drumul de la Bistriţa Bârgăului ajunge la intersecţia din imaginea 16 de pe prima porţiune a acestei descrieri, respectiv drumul de acces spre Colibiţa (foto 95). Aici, la baraj, închidem circuitul lacului.
94
95
Deoarece vom coborî pe alt drum de la Lacul Colibiţa, spre Mureşenii Bârgaului, vom mai parcurge odată prima porţiune de drum, de la baraj, pe malul drept, până intersectăm drumul 173D. Porţiuni din drum sunt altfel luminate de soare acum (foto 96) iar lacul se vede altfel în lumina amiezii (foto 97).
96
97
98
În dreptul unei pensiuni găsim o hartă a zonei pentru pescari şi un mic panou care avertizează că prin zonă sunt vipere (foto 98; descărcaţi formatul mare al imagini din baza acestei pagini). Ajungem din nou la intersecţia din imaginea 27 de la parcurgerea malului drept. De la ea ne abatem spre stânga, pe drumul 173D, către satul Mureşenii Bârgăului.
99
Colibiţa - Mureşenii Bârgăului
Ultima parte a drumului în zona lacului Colibiţa o reprezintă o altă cale de acces spre lac. Vom coborî pe drumul 173D din dreptul lacului până în satul Mureşenii Bârgăului. Avem de parcurs puţin peste 5 km de la intersecţia din imaginea 27 până la drumul E58 care traversează satul Mureşenii Bârgăului.
Ne înscriem pe drumul neasfaltat 173D. Drumul urcă o pantă lină. Iată cum arată pe înserate prima porţiune a acestui drum, chiar în vecinătatea lacului (foto 99). Dimineaţa, ceva mai departe pe acelaşi drum, dacă privim spre lac, observăm ceaţa care se ridică. După ce trecem de o culme drumul începe să coboare spre sat şi părăsim zona lacului. Ne atrag atenţia, în depărtare, Munţii Bârgăului, anume zona cu altitudinile cel mai mari. Zărim Vârful Heniul Mare, cu ale sale relee (foto 101).
101
Drumul coboară în serpentine largi şi spre dreapta noastră în sensul de coborâre zărim Vârful Oala, sau Gogoaşa, înalt de 1605 m (foto 102). La baza lui trebuie să ajungem. Pe înserate, poienile pe lângă care trece drumul sunt feeric luminate de soare (foto 103). Apar primele gospodării, unele destul de izolate (foto 104). De la o curbă zărim spre vale satul Mureşenii Bârgaului. În partea stângă, în ultimul plan în imaginea 105 se zăresc Munţii Bârgăului iar în dreapta Vârful Oala.
102
103
104
106
Drumul trece pe lângă minunate pajişti (foto 106) şi coboară destul de accentuat. Mai jos face două serpentine foarte lungi, una din ele ne aduce, ca direcţie, înapoi spre direcţia lacului ca şi cum muntele mai doreşte să ne oprească puţin să-i admirăm frumuseţile. Drumul urmează îndeaproape un mic pârâu pe malul căruia se zăresc adesea stânci, unele destul de înalte (foto 108).
108
Iată că am străbătut satul şi suntem în vecinătatea drumului E58 (foto 109). Traversăm podul peste Râul Bârgău. De pe el privim spre aval (foto 110).
109
110
Imediat cum traversăm podul privim spre amonte drumul ce duce spre Pasul Tihuţa, aflat la câţiva km mai sus (foto 111). În faţă avem intersecţia drumului pe care am coborât de la Lacul Colibiţa cu drumul E85 (foto 112).
111
112
Dacă de la această intersecţie vom urca 1 km înspre Pasul Tihuţa vom zări Vârful Zimbroaia (1346 m), care pare să bareze valea. Privind din această poziţie, prin stânga sa se află celebrul Drum al romanilor, descris la.