Presupusul trilobit din Peştera Mare din Piatra Bodii, Munţii Şureanu, a fost investigat

Presupusul trilobit (https://sites.google.com/site/romanianatura44/home/carpatii-meridionali/sureanu/trilobit-urias-in-romania ) (vezi imaginile 1, 2) din Peştera Mare din Piatra Bodii (https://sites.google.com/site/romanianatura52/carpatii-meridionali/sureanu/pestera-mare-din-piatra-bodii-la-gradistea-de-munte-muntii-sureanu ) a fost investigat de doctorul Doru Bădescu de la Laboratorul de Geologie şi Paleontologie al Facultăţii de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti. Iată mai jos constatările făcute. 


1

   2   Imagini: Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti), Eliza Anghel.

În legătură cu „trilobitul”. Artropod - clasa Trilobita (EoCambrian - 521 milioane ani - Permian - 250 milioane ani). La limita Paleozoic/ Mezozoic a avut loc cea mai mare extincţie de pe Terra... de câteva ori mai mare decât mai celebra extincţie din Cretacicul superior (vezi explicaţiile cu meteoritul şi dinosaurienii). 

1. Peşterile din Şureanu sunt dezvoltate în calcare „noi” raportate la Paleozoic. În general este vorba de calcare Mezozoice - Jurasice superior... respectiv vârste mai noi (160-145 milioane ani). În consecinţă nu ai cum să dai de o fosilă paleozoică în nişte roci care s-au format după 300 de milioane de ani, să zicem. 

2. Imaginile (1, 2) nu seamănă cu un trilobit. De ce? 

a. Deşi scară nu există în poze, pare mare... Trilobiţii aveau dimensiuni de 3 mm - 30 cm. Excepţia este un trilobit Ordovician (Paleozoic inferior) descoperit în Golful Hudson, în Canada, de 72 de cm - Isotelus rex. Ori, în România Ordovicianul este metamorfozat (în Pânza Getică din care fac parte şi Munţii Şureanu. Eu folosesc sintagma Sebeş - Lotru... din motive geo-tectonice). 

b. Însăşi forma şi alcătuirea trilobiţilor era alta... Vezi imaginea 3. Legenda imaginii: 1. Cephalon; 2. Thorax; 3. Pygidium; 4. Lobul pleural drept; 5. Lobul axial; 6. Lobul pleural stâng. Antenele şi picioarele nu apar în figura 3. 


3


În consecinţă:

1. Formaţiunea poate fi una asociată hazardului corozional - deseori se întâmplă aşa ceva şi îţi poate „fura” ochii din cauza imaginaţiei.

2. Dacă este o fosilă (iarăşi revin la dimensiuni) nu este în NICI-UN CAZ un trilobit.

Iată, însă (şi repet... doar ca idee) o fosilă Jurasică, figura 4, Nerinea - gasteropod (acum specie extinctă), Jurasic-Cretacic.

                                                                                                     4