Traseul Plaiul Foii - refugiul Speranţelor - Brâul Ciorânga - Vârful Ascuţit, Munţii Piatra Craiului, este bine marcat în anul 2016

Iuliana Huluba 

Traseu nou marcat în Munţii Piatra Craiului (hartă şi trasee descrise la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-meridionali-harti-marcaje-pesteri/piatra-craiului/piatra-craiului-harta-trasee-turistice-speologie ), în anul 2016: Plaiul Foii - refugiul Sperantelor - Vf. Ascutit (prin Brâul Cioranga). Timp de mers: 5-6 ore. Marcaj triunghi rosu. 

Traseu dificil din cauza portiunilor umede. La aproximativ jumatate din timpul de mers ajungem la refugiul Sperantelor, refacut anul trecut (componentele vechiului refugiu se pot vedea prin imprejurimi) (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura58/home/carpatii-meridionali/piatra-craiului/refugiul-sperantelor-cioranga-mare-din-piatra-craiului-a-fost-reconstruit-in-anul-2015 ). Pe Braul Cioranga (vezi şi https://sites.google.com/site/romanianatura45/home/carpatii-meridionali/piatra-craiului/braul-cioranga-mare-ramura-superioara-piatra-craiului ) se pot vedea grote, iar mai sus, pe portiunile inierbate, garofitele Pietrii Craiului. Pericol de caderi de pietre! Desi traseul este bine marcat, inca exista vechiul marcaj din momai folosit in anii din urma de cunoscatorii locului, in special de alpinisti. Din Vf. Ascutit, situat pe creasta de nord a Pietrei Craiului avem vedere splendida spre Vf. La Om (2238 m), cel mai inalt din masiv. Ca traseu de coborare de pe creasta de nord se poate opta pentru Vf. Padina Popii - refugiul Diana (vezi şi https://sites.google.com/site/romanianatura32/home/carpatii-meridionali/piatra-craiului/refugiul-diana-pestera-in-piatra-craiului ) - cabana Plaiul Foii. De pe Vf. Padina Popii (1936 m) avem priveliste spre orasul Zarnesti si imprejurimi. Coborare pe grohotisuri, intalnim numeroase grote pana cand intram in padure. Refugiul Diana a fost refacut. La coborare, triunghi albastru pana la refugiul Diana, apoi triunghi galben. 

Aproape de refugiul Vârful Ascuţit. Foto: Vasile Bouaru (Rădăuţi).