Refugiul Speranţelor/ Ciorânga Mare, din Piatra Craiului, a fost reconstruit în anul 2015

Refugiul Speranţelor (Ciorânga Mare) a fost înlocuit. Refugiul fusese construit în anii '80. Noul adăpost vă aşteaptă pe versantul vestic al masivului, pe cel mai nou traseu turistic din Piatra Craiului: Padina lui Călineţ - Brâul Ciorânga - Vârful Ascuţit. (vezi

(…în drum spre refugiul Speranţelor am întâlnit marcajul triunghi roşu (părea destul de nou), înainte de Malul Galben. După refugiu, marcajul părea să urmeze direcţia Brâului Ciorânga Mare. Rog pe cei care cunosc mai bine zona să explice ce direcţie urmează traseul…)

--------------------

Pe 30 august 2015 am mers pana la refugiu pe noul traseu marcat  si am vazut lucruri ce pot fi utile turistilor. Traseul triunghi rosu uneste Podul lui Calinet cu Varful Ascutit urcand pe Braul Cioranga Mare si e aproape gata, mai lipsesc placutele indicatoare in cateva locuri (inclusiv la capatul dinspre Plaiul Foii !). 

De la Izvorul lui Orlowski pana in saua din capatul Hornului Nisipos traseul merge prin padure, pe partea cu Hornul dar la distanta de acesta. Poteca noua are 3-4 cm de pamant prafos, parca mergi pe un camp arat, iar cand ploua va deveni un tobogan alunecos. Sunt montate doua lanturi, cel din amonte e cel putin ciudat si dificil de folosit - in diagonala peste un prag de piatra. In trei locuri (imediat sub cele doua lanturi, deasupra seii Hornului Nisipos si pe o fata de piatra aflata 50 m mai sus) lanturile sunt necesare dar lipsesc. Din saua Hornului Nisipos in amonte s-a marcat vechiul drum alpin spre refugiu (pe marginea extrem de expusa, friabila si alunecoasa a peretelui ce margineste hornul) desi pana acolo noul marcaj urca prin padure si putea merge la fel in continuare. Din pacate, accidentele din ultimele zile au aratat din nou ca turistii si alpinistii nu-s acelasi lucru si doar niste vopsea nu-i de ajuns ca sa transformi o poteca nemarcata intr-un traseu turistic. 

Alte detalii: placutele indicatoare de langa refugiu sunt din lemn (sanse mari sa se deterioreze rapid ori sa sfarseasca pe foc), in cateva locuri sunt 4-5 marcaje pe 10 m orizontali de poteca, multe trunchiuri uscate intersecteaza drumul si trebuiesc sarite, triunghiurile nu au toate baza orizontala, indicatorul arata timpul pana la izvorul lui Orlowski dar traseul marcat nu ajunge la izvor (!!!), refugiul are imbinarile intre placi prost facute (noroc ca siliconul e nou) si spuma de etansare s-a scurs din multe locuri.

Noul traseu mi se pare marcat si echipat prost si periculos. Am discutat asta ieri, cu colegii de drumetie, si am decis sa postez informatia dupa ce am aflat ca a facut deja doua victime.

Asadar, atentie la drumul spre Braul Cioranga si aveti grija sa nu va prinda ploaia pe aici ! 


Refugiul Speranțelor în anul 1998. Foto, Gabriel Silvășanu (București)