Custura Sărăţii, locuri şi lacuri minunate, peşteri, cascade, Munţii Făgăraș / Făgăraşului

Ică Giurgiu  (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti


Când am parcurs prima dată Custura Sărăţii, parcă prin 1977, ghidurile ziceau că e o porţiune foarte dificilă. Aveau dreptate: marcajul era incomplet, nu ştiai în unele locuri pe care din potecuţe să o apuci; rucsacii pe vremea aceea erau făcuţi parcă să-ţi stânjenească mişcările; iar dacă se mai întâmpla să fie şi lume multă pe acolo, venind din ambele sensuri, atunci pierdeai timp destul la trecerea ei. Problemele enumerate mai sus deveneau mai importante pe vreme nefavorabilă.

După nişte ani s-a făcut marcajul care o dublează prin partea ei de sud (vezi harta Făgăraşului), nu mult mai grozav decât cel cu bandă roşie dar a mai descongestionat locurile unde lumea venind pe creastă dinspre est şi vest se întâlneşte şi mai trebuie să se aştepte unii pe alţii. 

Pentru cei care merg în Munţii Făgăraşului pentru ai cunoaşte mai bine, ieşind în afara traseelor turistice sau parcurgând porţiuni nemarcate care leagă trasee turistice, căldările şi văile de la sud şi nord de Custura Sărăţii sunt remarcabil de interesante şi frumoase; chiar dacă, atunci când parcurgi Custura nu prea îţi dai seama de atracţiile lor peisagistice.

Spre sud se poate şi coborî mai uşor, direct din Custura Sărăţii, din mai multe locuri; ne aşteaptă locuri bune de cort (lângă bolovani uriaşi, care pot ţine pavăză vântului), apă înviorătoare, crenguţe pentru foc, lacuri, peşteri (în pereţii care limitează valea de sub Custură), cascade spectaculoase, de multe ori efemere, pe cotloanele abrupte de sub Vârful Negoiu, multe flori. Iar firul principal al văii se schimbă spectaculos de la un an la altul, uriaşe spaţii dintre marii bolovani de pe fundul ei eliberându-se sau colmatându-se.

Spre nord se coboară ceva mai greu din Custură şi nu recomandăm această direcţie decât pe vreme bună. Pantele sunt mai abrupte, ocolurile pe care trebuie obligatoriu să le facem pentru a evita ruperile de pantă mai mari pot fi obositoare pentru cei care ţin neapărat la firul călăuzitor al unei poteci. Dar avem pe acolo cascade şi peşteri. Locurile de cort sunt mai sigure numai lângă poteca turistică spre cabana Negoiu; iar pentru cei care evită zgomotul de la cabană sunt ideale!

Spre sud sau spre nord de Custura Sărăţii dacă coborâm sau urcăm, vom avea grijă să nu dăm la vale cu bolovani; pantele favorabile sporirii vitezei lor îi pot transforma în pericole pentru turişti sau animale.  

 1  Custura Sărăţii, vedere dinspre sud.   

2  Negoiu (stânga), Vârful dintre Strungi, Călţun şi Lespezi - vedere dinspre sud - ce bucurie de peisaj!