Circuitul Văii Ugra, marcaj nou, Munţii Ciuc

text si fotografii: Marelena şi Radu Puşcarciuc (Oneşti)

 

24 mai 2009

 

traseu: gura Vaii Ugra (comuna Lunca de Sus) - Mt. Drept (1375 m) - Mt. Nielenc - Mt. Fagul Alb (1307 m) - Mt. Ugra (1260 m) - Culmea Ugra - gura Vaii Ugra; durata: 10 ore, cu popasuri.

 

Participanti: Elena si Vasile Serbu, Lucia si Dominic Csudor, Lenuta si Nicolae Ciorobea, Diana, Luminita si Dorel Balaita, Eugenia si Dorin Levischi, Octavian Lupascu, Marelena si Radu Puscarciuc.

Descriere

 

De langa biserica satului Lunca de Sus, aflata la gura Vaii Ugra, urca, pe piciorul de munte care constituie versantul stang al vaii, numit Muntele Drept, un drum de carute marcat recent cu triunghi rosu pana aproape de punctul somital al piciorului.

Urcusul este bland si pitoresc, strabatand fanete si pasuni si avand deschideri ample catre toate cele patru zari: spre sud-est, directia principala in prima treime a traseului, avem perspectiva a ceea ce urmeaza in urmatoarea ora; spre sud, catre izvorul Trotusului, sunt cateva picioare paralele cu cel pe care mergem si pe care se desfasoara trasee la fel de frumoase; inspre nord, dincolo de Valea Ugra, este Culmea Ugra, pe care ne vom intoarce; dincolo de aceasta este Valea Capelei si apoi Muntele Mare. Zarea este inchisa de Munceii Nascalatului; in spate, spre vest, de o parte si de alta a Vaii Garbea, pe langa care urca linia ferata, vedem ultimele culmi ale Muntilor Ciucului, respectiv primele ale Muntilor Hasmasului (care alcatuiesc Munceii Nascalatului).

Dupa circa 4 ore atingem culmea principala a interfluviului Trotus - Ciughes, unul dintre sectoarele importante ale Muntilor Ciucului (vezi harta masivului). Schimbam directia spre est, avand in dreapta Valea Ciughesului, iar in stanga izvoarele Vaii Ugra. Traversam o portiune inseuata, acoperita de o padure rara din care iesim in preajma Muntelui Fagul Alb, la o trifurcare de drumuri: spre dreapta se coboara in Valea Ciughesului; inainte, trecand peste Varful Fagul Alb, am putea ramane pe culmea principala a interfluviului pomenit, avand mai multe variante de coborare in Valea Trotusului (in Ghimes sau in halta Tarcau); catre stanga, se desfasoara traseul de intoarcere in Lunca de Mijloc, pe piciorul Ugra.

Cararea aleasa ne lasa la unul dintre izvoarele Vaii Ugra, unde se afla cateva case de vara si unde vom intalni si drumul forestier care insoteste Valea Ugra pana la varsarea ei in Trotus. Trecem pe versantul drept al vaii, urcand piezis pe o poteca de oi, prin padure, pana pe culmea Muntelui Ugra. Iesim dupa circa o ora in zona fanetelor si a pasunilor de unde avem aceleasi cadre largi de care ne-am bucurat la urcare, pe Muntele Drept. Dupa inca trei ore de plimbare pe plaiurile Piciorului Ugra coboram in acelasi punct de unde a debutat traseul, langa biserica satului Lunca de Mijloc.

 

1 Debutul traseului, pe o poteca marcata cu triunghi rosu care urca prin spatele bisericii din Lunca de Sus. In fundal, Valea Garbea desparte culmi ale Muntilor Ciucului (stanga imaginii) de Munceii Nascalatului (Muntii Hasmas).

2 Privind inapoi de pe primele plaiuri acoperite de fanete ale Muntelui Drept spre satul Valea Ugra si spre Piciorul Ugra pe care vom cobori in final. Munceii Nascalatului bareaza orizontul spre vest. 

3 Culmea Ugrei.

4 Culmea Ugrei si parte a satului Valea Ugra. 

5 Pajistile de pe Muntele Drept sunt un rai al florilor; e vremea piciorului-cocosului (Ranunculus repens).

6 Poroinici mai putin comuni (Orchis militaris).

 7   Cornut-de-munte (Cerastium arvense).

8   Una dintre multele plante numite orastica, aceasta destul de rara (Lathyrus laevigatus).

9 Frumoasele (si rarele) oite (Anemone narcissiflora). 

10 Privire inapoi de pe Varful Muntele Drept. 

11 Privire... laterala de pe Varful Muntele Drept: in prim plan, un piciorus secundar impins spre Valea Ugra. La extremitatea dreapta a imaginii, izvoarele Vaii Ugra. In fundal, cea mai inalta culme a Muntilor Tarcaului, cea a Grindusului.

12 Rotunjoara (Homogyne alpina).

 13 Am coborat de pe Muntele Fagului, am traversat izvorul principal al Vaii Ugra si urcam pe Muntele Ugra. 

14 De pe Muntele Ugra privim cat de... drept este Muntele Drept.

15 Privire de pe Culmea Ugra peste Valea Ugra, peste Piciorul Muntelui Drept, peste culmile Muntilor Ciucului dintre Trotus si Olt (Varful Lacrima, in pozitie centrala) pana spre Muntii Harghitei.

 16   In dreapta (nord) Culmii Ugra se afla Valea Capelei al carei versant drept este numit Muntele Mare. In fundal, Munceii Nascalatului, iar in zarea indepartata Varful Hasmasul Negru. 

17 O ultima privire spre Muntele Drept. 

18 Coborand spre Lunca de Sus.

19 O planta de faneata rara: darie/ vartejul-pamantului (Pedicularis comosa). 

20   O planta mai putin cunoscuta: cebarea/ bibernit, boabe-de-vatamatura, ceabare, cebare, cebariu, cerbana, cerbaluta, puiezea-de-foaie, sorbestrea-de-salata (Sanguisorba minor). Este apreciata pentru frunzele cu gust de castravete. Florile mici, rosii sunt feminine, cele superioare, cu lungile stamine galbene, masculine. (contributie la exprimarea determinarii: Adrian Schlesinger, Arad)

21 Finis de traseu la gura Vaii Ugra.