Munţii Hăşmaş, parcurgerea crestei

Marelena şi Radu Puşcarciuc (Oneşti)


Rasfoind filele unui album turistic de acum 20-50 de ani este imposibil sa nu dai peste imaginea reprezentativa a Muntilor Hasmas, in acele vremuri, Piatra Singuratica si cabana cu acelasi nume, de la poalele ei. Desigur, tot in Muntii Hasmas se afla si Lacul Rosu, si Cheile Bicazului, dar acestea apareau prezentate ca obiective de sine statatoare, mai degraba pentru “excursantii” autocarelor, decat pentru montaniarzi.

Si ieri, si astazi, si maine numele Hasmasului a fost, este si va fi legat de imaginea Pietrei Singuratice. In proportie covarsitoare turismul in acesti munti se reduce la urcusul pana la aceasta, pe unul dintre cele doua trasee clasice cu plecare din Balan - fie pe Paraul Fierului, fie pe cel al Scaunului, urmat de coborasul pe celalalt. Sunt si multi altii care se incumeta sa se... intinda pana pe Hasmasul Mare; mai putini sunt cei care “fac” creasta pana la Lacul Rosu, aproape nimeni pana in Poiana Tarcau.

Descriem in continuare doua trasee in circuit prin Muntii Hasmas, cu plecare din Balan si cu trecere pe la Piatra Singuratica, dar care sa ofere drumetului nu doar ceva mai multa varietate peisagistica ci si posibilitatea de a-si face o imagine ceva mai... sintetica despre acesti munti.

extras din lucrarea lui Emilian Cristea - Hăşmaş - Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1978