Peştera cu gheaţă din circul superior al Văii Doamnele, Munţii Făgăraș / Făgăraşului

1

2

Ică Giurgiu  (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti


Descoperită de Ică Giurgiu şi cartată pe 30 august 1987.

Venind dinspre zona Bâlea, pe marcajul de creastă al masivului (vezi toată harta la), ajungem în Şaua Doamnei (2294 metri), înainte de a urca spre Vârful Laita/ Laiţa. Din şa, spre Bâlea, poteca turistică trece pe versantul nordic; coborâm uşor şi în potecă apare scris, cu roşu, pe un bolovan, Bâlea. Considerăm acest loc ca aflat la cota 2274 metri. De aici coborâm drept pe axul circului superior al Văii Doamnele; suntem în Căldarea Pietroasă. La aproximativ 2127 metri altitudine, uşor pe stânga, ajungem la un mare bloc eratic (schiţa 1); ceva mai la nord de el se află peştera.

Tavanul cavităţii este constituit dintr-un bloc unic, situat chiar pe firul principal de scurgere al văii. În zona intrărilor există pământ pe podea. Peştera s-a format prin delimitarea de către mişcările morenei a unui spaţiu între blocuri, uşor modelat ulterior de evoluţia stratului de gheaţă (harta 2).

Cavitate formată în şisturi. 14 metri dezvoltare, denivelare 3,2 (-2,5/ +0,7) metri, extensie 9,2 metri, indice de ramificare 1,52.

                                                                                                                                                     vezi şi

Avenul cu zăpadă din Valea superioară Doamnele