Canionul Cheile Jgheabului, Munţii Şureanu

1  Cascada de 6 metri din aval de Peştera Ţepoasă (vezi harta canionului, cu toate cascadele poziţionate, la https://sites.google.com/site/romanianatura47/home/carpatii-meridionali/sureanu/cheile-munceilor-pesteri-canionul-jgheabului-cascade-muntii-sureanu ). Pe malul ei drept geografic este un amaraj din două pitoane cu expansiune, cu urechi şi lanţ între ele; dar de la amaraj se coboară direct prin cascadă. Dacă folosim unul din pomii de pe malul stâng geografic evităm cea mai mare parte a căderii de apă.   Foto: Emilia Marinescu, Mircea Vlădulescu. 


2  Un pic aval faţă de cascada de 6 metri din imaginea 1, o cădere de doar 3 metri (amaraj pe malul drept, două pitoane cu expansiune, cu urechi); marmita de la baza ei, ca şi în alte asemenea locuri, poate conţine resturi periculoase de trunchiuri.   Foto: Radu Călinescu, Emilia Marinescu, Mircea Vlădulescu. 
3, 4  Cu 65 metri altitudine mai jos de buza cascadei de 6 metri din imaginea 1 (din aval de Peştera Ţepoasă) un prag de 3 metri, cu marmită la bază, adâncă de peste 1,5 metri. Amaraj pe malul drept, două pitoane cu expansiune, cu urechi.   Foto: Emilia Marinescu, Mircea Vlădulescu, Ică Giurgiu.
5-7  Aval de cascada din imaginile 3-4 este o cădere de apă de 6 metri, cu un adăpost faţă de jetul lichid, pe malul stâng geografic, la baza ei. (Apoi urmează o cascadă de 8 metri.) Amaraj: două pitoane cu expansiune, pe malul stâng, cu legătură între ele.   Fotografii: Ică Giurgiu, Mona Diaconu (C.T. Chindia Târgovişte), Mircea Vlădulescu, Emilia Marinescu.


8-9  Partea cea mai întunecoasă, rece şi acvatică a Cheilor/ Canionului Jgheabului se află mai jos de cascada din imaginile 6-7: o cădere de apă de 8 metri, urmată la bază de o bălăceală prin câteva marmite furioase, lustruite şi adâci.   Foto: Ică Giurgiu (Bucureşti), Adrian Oprin (Timişoara).


10  Ultima cascadă din aval de pe Cheile/ Canionul Jgheabului, de 7 metri; poate fi ocolită pe versant.   Foto: Ică Giurgiu, Mihaela Iordache.