Din Poiana Jijia în satul Straja, în Munţii Obcina Mare

articolul continuă de la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-rasariteni-harti-marcaje-pesteri/muntii-obcina-mare-harta-marcaje-pesteri/masivele-dintre-localitatile-straja-si-putna-in-detaliu-muntii-obcina-mare 

Urmărind creasta principală în direcţia schitului Daniil Sihastrul, după ce am depăşit Vârful Scorbura (porţiunea a 2-a de la descrierea crestei principale, Vârful Scorbura - schitul Daniil Sihastrul, https://sites.google.com/site/romanianatura64/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/varful-scorbura---schitul-daniil-sihastrul-muntii-obcina-mare ), ajungem în 20 minute de la acest vârf în vecinătatea Poienii Jiji, sau Jijia cum e trecută pe hărţi. Înainte de a coborî în poiană întâlnim un grup de mici stânci şi printre ele o cruce din lemn (foto 1). Prin acele locuri se pare că au fost tranşee rămase din războaiele mondiale.

                            
1


Stăm cu spatele spre est şi coborâm printre multele stânci răspândite peste tot, spre vale, către satul Straja (foto 2). Nu sunt prea mari, cel mult depăşesc cu puţin 1 m dar sunt spectaculoase. Undeva mai jos găsim iască pe un trunchi de copac căzut la pământ (foto 3).                             2
                             
3
Urmăm mai departe linia dată de aceste stânci care par să fie dispuse doar pe un culoar (foto 4). Undeva mai jos rădăcinile copacilor par să acapareze pietrele iar muşchiul de un verde intens completează peisajul (foto 5).


                         4
                              5

Prin locurile pe unde mai sunt copaci căzuţi întâlnim frecvent ciuperci (foto 6). Undeva mai jos găsim un mic perete acoperit cu muşchi (foto 7). Zona este deosebit de frumoasă şi coborâm în zig-zag pentru a cuprinde o porţiune cât mai mare. În perioadele ploioase găsim multe salamandre (foto 8).


                         6
                           7
                             
8„Covorul” de pietre acoperite cu muşchi continuă spre vale (foto 9). Toamna găsim şi ciuperci comestibile, cum ar fi râşcovii (foto 10) iar pe copaci este iască (foto 11). 


                               9
                                10
                             
11

După 300 metri de coborâş pietrele acoperite cu muşchi se răresc şi pe ultima porţiune, de 100 m până dăm de drumul forestier Jiji care ne va conduce în Straja, nu le mai întâlnim (foto 12).


                                                                                                                                                   12

 O altă  variantă de a coborî spre nord din Poiana Jiji este ca de la crucea din imaginea 1 să parcurgem o sută de metri şi să coborâm în poiană. În imaginea 13 locul pe unde coborâm este cel din dreapta imaginii, din punctul cel mai înalt. În poiană întâlnim drumul forestier care se desprinde din drumul ce uneşte Putna de Straja, menţionat la https://sites.google.com/site/romanianatura65/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/drumul-forestier-straja---putna-acces-spre-traseele-montane-muntii-obcina-mare  sau la https://sites.google.com/site/romanianatura52/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/din-putna-pe-varful-scorbura-muntii-obcina-mare , începand de la imaginea 8.

                                  
13


După câteva zeci de metri parcurşi pe acest drum în sensul spre schitul Daniil Sihastrul, privim spre înapoi (foto 14). Suntem în vecinătatea unui mic schit, în construcţie la data la care am trecut prin acele locuri (ianuarie 2016) (foto 15). 


                               14
                                 
15
În imaginea 15, în partea stângă se observă continuarea traseului de creastă descris la https://sites.google.com/site/romanianatura64/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/varful-scorbura---schitul-daniil-sihastrul-muntii-obcina-mare . Stând cu faţa în această direcţie, ne abatem spre dreapta, către zona cu copaci mai rari care se observă înspre nord, imediat în spatele schitului în construcţie (foto 16). Printre copaci observăm în depărtare Poiana Cerbului (foto 17).


                                 16
                                  
17
Vom observa tot pe aici, ceva mai spre dreapta dacă stăm cu faţa spre nord, un mic izvor şi apoi un vâlcel prin care apa se scurge spre vale. Spre acea mică vale săpată de apă ne vom deplasa. Am preferat să ne deplasăm pe malul drept geografic al acestui mic pârâu, printre arbuşti destul de deşi, apoi să coborâm chiar prin albie. Înainte de a intra în pădure privim creasta marcată cu săgeată roşie, pe care este unul din traseele care porneşte din satul Straja (traseul 7 de pe versantul nordic) (foto 18) iar ceva mai spre stânga locul în care acest traseu intersectează traseul ce porneşte din satul Falcău spre Poiana Stăuina (traseul 9 de pe versantul nordic) (foto 19).


                                       18
                              
19

Imediat cum coborâm, albia se adânceşte destul de mult (foto 20). Din această cauză copacii de pe maluri par şi mai înalţi (foto 21). Undeva mai jos încep să apară mici drumeaguri laterale (foto 22).                           
20

                                                                                                                21
                               
22

Ne vom deplasa cu grijă pe această porţiune deoarece apar mici praguri stâncoase şi doborâturi. Mai jos întâlnim porţiuni cu gheaţă (foto 23) dar nu pentru mult timp deoarece ajungem la capătul dinspre amonte al drumului forestier Jiji  (foto 24).


                                                                                                                                                      23
                                     
24

La mică distanţă pârâul pe care am coborât şi care începe să aibă şi apă primeşte un mic afluent de pe dreapta geografic. Aici am ajuns coborând direct de la crucea din imaginea 1, porţiune descrisă în prima parte a acestui articol (foto 25). În faţa noastră se vede frumoasa creastă pe care am urcat pe traseul 7 de pe versantul nordic (foto 26).


                                                                                                                                         25
                           
26Coborâm mai departe nu înainte de a admira pe partea stângă a văii o frumoasă porţiune de abrupt pe care am fotografiat-o în două anotimpuri: iarna, dar fără pic de zăpadă (foto 27) şi toamna (foto 28).                                 27
                                  
28
În continuare drumul este foarte uşor şi se strecoară alene prin pădure (foto 29). În toamna anului 2015 am găsit pe marginea acestui drum ciuperci ca acelea din imaginea 30.


                                               29
                                   
30

Pâraiele laterale sunt şi ele îngheţate acum la sfârşit de ianuarie când am mai trecut odată pe aici (foto 31). 


                                                31


După 50 minute de la coborârea din Poiana Jiji vom observa pe stânga un alt drum, cel care urcă spre schitul Daniil Sihastrul, drum descris la traseul 4 de pe versantul nordic (foto 32) şi imediat mai jos, tot pe stânga, un canton forestier părăsit (foto 33) precum şi intersecţia drumurilor spre schit şi spre Poiana Jiji. Iată o fotografie făcută spre înapoi, cu această intersecţie (foto 34).


                                               32
                                      33
                                  
34Coborâm încă câteva zeci de metri şi ajungem la drumul forestier ce urmăreşte îndeaproape Pârâul Boul (foto 35). De aici urmăm acest drum cale de 3 km, spre dreapta faţă de sensul de coborâre, până în satul Straja.

 

   

35