Alternativă la traseul Gura Putnei - Vârful Scorbura, în Munţii Obcina Mare

articolul continuă de la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-rasariteni-harti-marcaje-pesteri/muntii-obcina-mare-harta-marcaje-pesteri/masivele-dintre-localitatile-straja-si-putna-in-detaliu-muntii-obcina-mare 

O alternativă mai dificilă de a urca Vârful Scorbura de pe versantul nordic este traseul descris în continuare. Pornim din acelaşi punct de unde am început creasta principală (https://sites.google.com/site/romanianatura64/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/de-la-gura-putnei-pe-varful-scorbura-in-muntii-obcina-mare ), respectiv porţiunea dintre imaginile 1 şi 5 de pe prima parte a descrierii crestei, respectiv porţiunea de creastă dintre Gura Putnei şi Vârful Scorbura.


                            1

Până să ajungem la podul peste Râul Putna admirăm vârful pe care îl vom urca pe un nou traseu. În imaginea 1 am marcat cu săgeată roşie porţiunea din creasta principală care trece peste Vârful Scorbura. Porţiunea marcată cu săgeată roşie din dreapta imaginii şi cea marcată cu numărul 1 reprezintă prima parte a crestei, Gura Putnei - Scorbura (https://sites.google.com/site/romanianatura64/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/de-la-gura-putnei-pe-varful-scorbura-in-muntii-obcina-mare ). Săgeata roşie din stânga imaginii 1 marchează continuarea crestei, respectiv porţiunea dintre Vârful Scorbura şi Schitul Daniil Sihastrul (https://sites.google.com/site/romanianatura64/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/varful-scorbura---schitul-daniil-sihastrul-muntii-obcina-mare ). Creasta marcată cu săgeata verde cu nr. 2 reprezintă traseul care porneşte din satul Straja şi ajunge tot pe Vârful Scorbura (traseul 2 de pe versantul nordic). Traseul pe care îl vom descrie în continuare urcă prin valea dintre crestele marcate cu săgeţile 1 şi 2, respectiv prin valea marcată cu linie galbenă în imaginea 1. Este un traseu ceva mai dificil în ultima porţiune, din cauza pantei mari.

Traversăm Râul Putna pe podul de cale ferată şi ne deplasăm în continuare de-a lungul căii ferate. Depăşim câteva case din marginea satului Gura Putnei urmând un drum ce duce spre albia Râului Suceava (foto 2), acelaşi pe care l-am străbătut în sens invers la parcurgerea acestei porţiuni de râu prin zona fotografiei 63 de la https://sites.google.com/site/romanianatura62/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/straja---gura-putnei-in-lungul-raului-suceava-muntii-obcina-mare . Însă nu ne vom apropia de albia râului ci vom urma calea ferată care acum este dezafectată. Trecem printr-o mică trecatoare (foto 3) şi undeva în stânga noastră, pe o colină, deasupra unei păduri de mesteceni, observăm mulţi corbi în zbor (foto 4).


                                       2
                                  3
                             
4

Urmăm mai departe calea ferată şi după 50 de minute după ce am intrat în traseu, din dreptul imaginii 1 ajungem la un loc mai degajat, cel din imaginea 5. Ne deplasăm pe partea stângă a acestui loc, părăsind calea ferată, pe unde se vede un drumeag, până întâlnim ceva mai în faţă un mic pârâu lateral. Din dreptul acelui pârâu privim spre nord, către satul Straja şi munţii aflaţi pe partea cealaltă a văii Râului Suceava (foto 6).

                        5
                            6

Urcăm spre stânga faţă de sensul de mers până aici, traversând micul pârâiaş întâlnit şi ajungem în câteva minute la drumul ce face legătura între localităţile Putna şi Straja (foto 7), în locul de unde am făcut fotografia 15 de pe acest drum (https://sites.google.com/site/romanianatura65/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/drumul-forestier-straja---putna-acces-spre-traseele-montane-muntii-obcina-mare ). Urmăm doar pentru 200 m acest drum, mai întâi spre stânga faţă de sensul de mers până aici, deci înspre Putna, până întâlnim un pod peste care trece drumul ce face legătura între Putna şi Straja. Înainte de pod ne abatem spre dreapta în sensul dat de imaginea 17 de pe traseul ce descrie drumul forestier dintre Putna şi Straja, pe valea unui mic pârâu (foto 8). 


                                    7
                                     
8
Vom întâlni mai multe poteci şi drumeaguri pe care s-au tras lemne din diverse exploatări forestiere. Ne abatem spre dreapta, în urcuş uşor. După 10 minute după ce am părăsit drumul forestier dintre Putna şi Straja întâlnim un alt drumeag pe care s-au tras lemne, pe care îl traversăm, păstrând sensul de mers spre vest. Depăşim o mică porţiune cu arbuşti tineri (foto 9) şi ajungem la poalele unei pante destul de mari, pe care o abordăm. Undeva în stânga noastră zărim printre copaci şi Vârful Scorbura (foto 10).                      9
                                   

10Urcuşul este destul de anevoios dar nu este foarte lung (foto 11), undeva mai sus panta se mai îndulceşte (foto 12).                                   11
                           12

Ajungem astfel pe o creastă ascuţită şi împădurită de unde putem admira în partea opusă faţă de cea prin care am urcat, satul Straja şi împrejurimile aflate spre nord şi nord-vest (foto 13). În partea stângă sus, în imaginea 13, în ultimul plan, se vede printre crengi o parte din Poiana Cerbului (https://sites.google.com/site/romanianatura61/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/falcau---poiana-cerbului-muntii-obcina-mare )


                                      13

Continuăm deplasarea spre stânga faţă de sensul de urcuş. Poteca ce urmăreşte creasta ascuţită pe care suntem coboară puţin trecând pe lângă câteva stânci de mici dimensiuni dar spectaculoase (foto 14). Spre dreapta faţă de sensul de mers panta este şi mai mare însă poteca este frumoasă (foto 15). 


                                 
14

                                                                                                                                                                                15

Pe alocuri, rădăcinile brazilor ies parţial la suprafaţă (foto 16). Apoi poteca urcă din nou. Vom urca şi noi până întâlnim pe partea stângă o pădure foarte întunecoasă, formată din brazi deşi şi tineri (foto 17). Zona de aici a fost împădurită acum mulţi ani în urmă.


                           16
                                   
17

Din acel loc, în care întâlnim brazii deşi, ne abatem spre stânga în urcuş, pe sub porţiunea împădurită, cam 300 m până ajungem din nou într-o pădure mai rară, formată din arbori înalţi. Odată ajunşi în această porţiune vom urca o pantă destul de mare, pe  liziera porţiunii cu brazi deşi, aflată acum în dreapta noastră în sensul de urcuş (foto 18). Urcăm încet admirând pădurea iar undeva mai sus panta pare să se mai îmblânzească dar pentru scurt timp (foto 19).


                                                                                                                                                                                 18
                        
19

Urcăm în continuare iar linia de demarcaţie dintre cele două generaţii de copaci este foarte bine vizibilă (foto 20). După aproape o oră de la drumul forestier dintre Putna şi Straja zărim creasta muntelui, foarte aproape de vârf (foto 21). 


                                                                                     20
                    

 21


Vârful este undeva spre stânga noastră în sensul de urcuş (foto 22). Suntem de altfel şi pe porţiunea cea mai abruptă a traseului (foto 23).                             22
                              

23

Depăşim şi acest ultim obstacol şi ajungem pe creasta descrisă pe traseul ce uneşte satul Straja de Vârful Scorbura, în zona fotografiei 16 de pe acest traseu - Traseul 2 de pe versantul nordic). Efortul ne este răsplătit de priveliştea pe care o avem din vârf spre valea Râului Suceava (foto 24).                                24