Sifonul dintre Peşterile Coiba Mare şi Coiba Mică, în Munţii Bihor

Cristian Cristea 

Coiba Mare, 10 Iulie 2015. Efectuarea unei scufundari in sifonul amonte din Coiba Mare, cel care leaga Coiba Mare de Coiba Mica. Informatii precedente: acest sifon a fost scufundat o singura data de catre Florin Păroiu, in 1 ianuarie 1978.

Intrarea in sifon este foarte namaloasa, cum de fapt este tot fundul galeriei inundate. Nu s-a gasit nici un fir ghid, s-a continuat imersiunea cu propriul fir ghid. La intrare galeria e relativ mica, deschizandu-se dupa numai cativa metri. Avansarea a continuat urmarind peretele din partea dreapta a galeriei. Dupa parcurgerea a 30 de metri s-a ajuns la adancimea de 10 metri, loc in care au aparut cativa busteni infipti vertical in namolul de pe fundul galeriei. Dupa ocolirea acestora si examinarea galeriei se constata ca singura cale de avansare este ascensiunea in jurul bustenilor. Dupa numai 3 metri de ascensiune, scafandrul a constatat terminarea firului ghid pe mosor, acesta nemaiavand un al doilea mosor disponibil, doar mosorul de urgenta, pentru folosirea in cazul pierderii contactului cu firul ghid. In situatia data s-a decis intoarcerea, cu recuperarea firului ghid, deoarece s-a dorit evitarea pericolului ca acesta sa fie rupt de o urmatoare viitura si trimis in aval, creand o posibila capcana letala pentru urmatorul scafandru in sifon. Iesirea s-a efectuat fara probleme, in vizibilitate zero. Temperatura apei a fost 9 grade Celsius.

Documentarea video a fost realizata cu ajutorul unei camere gopro, montata pe casca. Cateva imagini capturate sunt atasate acestui raport.