Peştera din Muntele Paltinu, sus lângă drumul transfăgărăşan, Munţii Făgăraș / Făgăraşului

Descoperită pe 20 mai 1990 de Gabriel Silvăşanu, Ică Giurgiu, Mircea Vlădulescu; explorată pe 8 metri lungime, -6 metri denivelare, până la o strâmtoare. Pe 6 iulie 1990, Ică Giurgiu şi Gabriel Silvăşanu continuă explorarea până la o nouă strâmtoare: dimensiunile cavităţii urcă la 26 metri dezvoltare, -7 metri denivelare. Încă nu este cartată. Intrarea peşterii, dezvoltată în şisturi, se află la 1780 metri altitudine, la aproximativ 4 metri distanţă de marginea transfăgărăşanului, pe stânga cum urcăm de la Cascada Capra, la extremitatea sud-vestică a buclei care intră pe Muntele Paltinu, de unde şoseaua continuă spre construcţiile de la Cota 2000.

După puţul de 1,5 metri de la intrare urmează o săritoare tot de 1,5 metri. Apoi, o galerie relativ largă, plină cu blocuri colţuroase, coboară constant până la cota -7 metri. Cavitatea se pare că este formată prin tracţiune gravitaţională.

Panoramă de la gura sudică a tunelului de pe tranfăgărășan, din zona Bâlea. Foto, Ică Giurgiu, Christian Megulete.

Pe 22 iulie 2022 găsim intrarea peșterii (locul unde este persoana din primul plan) astupată... Foto, Ică Giurgiu, Christian Megulete.