În Piatra Craiului, a 67-a peşteră la peste 2000 de metri altitudine din România

A 67-a peşteră la peste 2000 m altitudine a fost descoperită în iulie 2003, de Clubul deSpeologie „Emil Racoviţă” Bucureşti . A fost astfel adăugată o nouă cavitate pe lista celor aflate la cele mai ridicate altitudini din România (vezi-le pe toate la https://sites.google.com/site/romanianatura54/home/speologie/romania-pesteri-aflate-la-peste-2000-metri-altitudine ). Ea se află chiar pe creasta sudică a Pietrei Craiului, la sud de Vf. Pietrei. Reamintim că dintre cele 66 de peşteri anterior cunoscute, 64 au fost descoperite şi explorate de clubul bucureştean, între anii 1976-1993, fiind situate în Munţii Făgăraşului, Bucegi şi Parâng.

Imediat la sud de Vârful Pietrei, în zona celei de a 67-a peşteră la peste 2000 metri altitudine din România. Foto: Ică Giurgiu, Alexandru Cristal. 


Acest nou gol subteran a fost identificat de Ioan Dobrescu din Câmpulung Muscel, preşedintele Clubului de Speologie Piatra Craiului, mare iubitor de munte, descoperitor a sute de peşteri în zona Podul Dâmboviţei (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura61/home/ioan-dobrescu-exploratorul-din-campulung-1923-2011 ).

Peştera este situată chiar în dreptul Marelui Grohotiş (vezi harta şi ghidul masivului la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-meridionali-harti-marcaje-pesteri/piatra-craiului ). Gura ei (3 x 1,5 metri) se află la 2,5 metri sub poteca marcată, la 2030 metri altitudine, adică pe locul 62 în ierarhia cavităţilor descoperite la poalele cerului român. Are 20 metri dezvoltare şi -4,2 metri denivelare. Echipa: Ioan Dobrescu, Ică Giurgiu, Andrei Samoil, Alexandru Cristal, Cristina Lazăr. Noua cavitate este formată de-a lungul unei diaclaze şi funcţionează ca ponor la ploi sau la topirea zăpezii.