ICT (Informatie & Communicatie Technologie) is een vak apart net als andere vakken Bouw, Electrotechniek. Uiteraard zijn er in de praktijk combinaties van vakken in een functie / activiteit samengebracht (hardware, software, verbinding, organisatie).
De organisatie van ICT is en mengvorm van hierarchische en maasvormige structuren, met meerdere onderliggende lagen.
De inhoud is ook nog eens vrij vluchtig van aard en de complexiteit is hoog.
Ik zal hier enkele karakteristieke eigenschappen opsommen ter verduidelijking.
Het heeft een eigen vakjargon, hoofdzakelijk Engelstalige termen, en is ook gestoeld op technische benamingen en afkortingen.
Neerlandici ergeren zich bont en blauw aan verkrachting van de Nederlandse taal
In de computerwereld worden meestal Engelstalige termen, begrippen en woorden gebruikt.
Als ik vaak de correct vertaalde Nederlandse woorden lees, snap ik ineens geen barst meer van begrippen die ik al 60 jaar in de vingers heb. Dan schiet je mijns inziens toch ook het doel voorbij. Ik voel veel meer voor Engels als 2e taal in Europa en ook in Nederland, terwijl ik zelf geen talenknobbel heb!
ik bedoel vooral nieuwe woordjes als bijvoorbeeld:
cursor vertaald in lichthaakje, De betekenis van lichthaakje is: zich verplaatsend oplichtend tekentje, dat aangeeft waar het volgende teken op het beeldscherm zal verschijnen
browsen - doorbladeren, grasduinen...
...
Functies zijn sterk aan veranderingen onderhevig.
In de begintijd werd alles door de fabrikanten / leveranciers netjes via papieren gecommuniceerd, daarna Cd's, mails, websites.... en anno 2021 wordt er doorgaans niets meer gecommuniceerd omdat het allemaal te complex en teveel is geworden.
er zijn teveel doelgroepen van digibeten, leken....hi-tech engineers
er zijn teveel aanpassingen door security ontwikkelingen en
veel nieuwe functionaliteiten door innovatieve techniek
Kunstmatige Intelligentie (AI) zorgt voor een evolutionaire en zelfs revolutionaire ontwikkeling in de ICT (o.a. ChatGPT november 2022)
Ik weet een hele hoop technische zaken vanuit het verleden en als hobby. Graag adviseer ik iedereen met mijn verworven kennis en handelingen.
Edoch ICT gaat zo sne, de varianten zijn groot waardoor ik ook niet altijd up-to-date ben. Maar dat hoeft niet altijd. Ik probeer een goede balans daarin te vinden.
Echter ik ga niet voor derden zaken uitzoeken die ik zelf niet nodig heb. Zelf heb ik mijn omgeving zodanig ingericht dat mijn kennis hiervoor optimaal is. Afwijkingen hierop kunnen (te) veel tijd en inspanning kosten; ik besteed mijn tijd liever aan zinvollere zaken..
Ik weet zeker niet alles. Mensen die mij zaken vragen die ik niet weet, niet interessant vind of wat dan ook moeten zelf maar uitzoeken wat ze willen weten.
Een gek kan meer vragen dan een professor beantwoorden kan........hahaha
Ik volg dagelijks nieuws en speciale berichtgeving over algemene, maatschappelijke en ihb ICT-ontwikkelingen.
Daar heb ik de hand aan vol, maar op die manier kom je niet snel voor verassingen te staan.
Als je de berichtgeving onvoldoende volgt, dan sta je al snel voor onneembare muren voor jouw computer activiteiten in CyberSpace c.q. Het Internet.
Je ziet dat steeds meer zaken digitaal gaan plaatsvinden en dat je nog net niet ertoe gedwongen wordt!
Denk aan:
AI (ChatGPT, Gemini, CoPilot) e.a.
beveiliging: fraude, misbruik, diefstal, wachtwoorden, virussen, hackers...
nieuwe functies: Windows 11, Android 12, Apple IOs
leveranciers: Ziggo, Google, Microsoft, Facebook, WhatsApp
producten / Services: Cloud, beveiliging
Internetbankieren: bankzaken, verzekeringen, betalingen
overheidszaken: Belastingdienst, Pensioen, AOW, Toeslagen
commerciële activiteiten: Bol.com, Amazon, Marktplaats...
sollicitaties
administratie
....
Uitganspunt is dat computers de mensen moeten dienen en zeker niet andersom.
Technische zijn computers uitermate complex en dat wordt alleen maar meer.
Net als dat bij auto's, hoeven we in principe niet te weten wat er onder de motorkap allemaal zit:
alleen de belangrijkste onderdelen (motor - processor; benzine - stroom, volume binnenzijde auto - geheugen...)
we willen met aanklikken, knopjes drukken of zo, alles kunnen doen wat we willen.
Auto's zijn doorgaans robuuster dan PC's. Smartdevices zijn ook vrij robuust. We zijn in het dagelijkse leven erg afhankelijk van computers en andere digitale apparatuur.
Echter het grote verschil met auto's is, dat als er een knopje niet werkt (door frequente updates, virussen, verkeerd gebruik...) we dit dan vaak zelf snel moeten oplossen: "Computer-EHBO"; en daarvoor heb je net wat meer kennis nodig. Ook is computerhulp van een bedrijf als snel duurder dan een automonteur, ofschoon die ook niet (meer) goedkoop zijn anno 2024. Handig is om een PC-hobbyist (familielid, buur, sportvriend, fanfare..) in je directe woonomgeving te hebben, maar het kan ook op afstand (TeamViewer, Skype...).
Sociale Media
Op LinkedIn, Facebook... kun je na uren of 1 dag sommige berichten die je gezien en gelezen hebt al niet meer terugvinden. De tijdslijn is dynamische en opgebouwd door algoritmes die op dat tijdstip, die en die berichten belangrijk vinden en eg is weg..
Websites zijn na een bepaalde tijd vaak niet meer in de lucht en vaak niet meer in de Internet archieven terug te vinden....
Daarom sla ik interessante berichten altijd ergens anders op: zo kan ik het met 1 click snel terugvinden....Deze Google Sites is een onderdeel van mijn opslagomgeving.
website van Topsector ICT Topsector ICT - Team dutch digital delta identificeert, prioriteert en organiseert ICT-onderzoek en innovatie door publieke en private partijen bijeen te brengen met de focus op ICT-sleuteltechnologieën en maatschappelijke uitdagingen. Op de gloednieuwe website van Topsector ICT vindt de bezoeker gemakkelijk alle informatie, nieuws en events en we nodigen u van harte uit om eens te komen kijken.
https://netwerkmediawijsheid.nl/ Netwerk Mediawijsheid heeft de missie ‘Iedereen mediawijs’. Met 1000+ aangesloten organisaties werken we aan een Nederland waarin iedereen mediawijs is – of bezig is dat te worden. Want wie mediawijs is, kan zich gemakkelijker en zekerder bewegen in een wereld vol media.
https://www.mediawijsheid.nl/ de betrouwbare wegwijzer in veilig en slim gebruik van (digitale) media
https://www.hoezomediawijs.nl/ leuk, veilig en slim gebruik van (scociale) media
Verborgen bedrog: De impact van online misleiding in Nederland CCINFO.nl 21 december 2023 In de hedendaagse digitale wereld is het ontvangen van misleidende online berichten een alledaags fenomeen geworden. Uit recent onderzoek van de Rijksoverheid blijkt dat een overgrote meerderheid van de Nederlanders - maar liefst 85% - aangeeft weleens dergelijke berichten te hebben ontvangen. Deze misleidende berichten, variërend van e-mails tot SMS- en WhatsApp-berichten, lijken vaak van betrouwbare bronnen te komen, zoals bezorgdiensten, banken, of overheidsinstanties, maar zijn in werkelijkheid afkomstig van oplichters.
https://www.isdatechtzo.nl/ Herken je echt een nep bericht? Verzonnen berichten, video’s die zijn bewerkt en cijfers die niet kloppen. Vraag jij jezelf wel eens af of iets echt zo is? Deze site laat zien hoe nepnieuws werkt en hoe je het kan herkennen.
Update 03,12,2024