Jää ei sula lumirajan yllä

Jää ei sula lumirajan yllä

Väite: Kilometrien paksuinen jäätikkö ei voi sulaa, koska se ulottuu lumirajan

yläpuolelle[1] , jossa on aina pakkasta. Syntynyt jäätikkö kasvaisi kasvamistaan[2]

Vastaväite: Jää valuu lumirajan alle ja sulaa, ja voi muutenkin sulaa alaosastaan. Islannissa näkyy, miten Vatnajökull-jäätiköistä virtaa niitä kuluttavia kielekkeitä lumirajan alapuolelle. Jäätikkö pysyy silti, koska uutta lunta sataa joka talvi. Jäätikkö sulaisi suhteellisen nopeasti melko viileissä oloissa, jos siihen ei syntyisi lisätäydennystä. Vaikka jäätikkö ei virtaisikaan, se sulaisi ilmaston lämmettyä jääkauden jälkeen alempana jossa lämpötila on kyllin korkea. Grönlannissa jäätä sulaa runsaasti kesällä jään reunoilla, jolloin näkyy sulamisvesivirtoja. Ilmaston lämmetessä lumiraja nousee, ja jään sulamisvauhti kasvaa melko nopeasti lämpöasteiden noustessa. Alussa ilmaston lämpeneminen tosin kasvattaa jään määrää, mutta tämä lisää jään jyrkkyyttä ja lisää sen virtausnopeutta lumirajan alle.

Kun lämpö palaa, lämmin merivesi menee jäähyllyjen alle, mikä sulattaa ja hajottaa jäätä, uutta jäätä virtaa tilalle.  Näin lämpimät meret vetävät mennerjäätiköitä pienemmiksi<ref>https://yle.fi/a/74-20019046</ref>


Vastaväite: Ilmastonmuutos on nopeuttanut jäätiköiden sulamista Grönlannissa ja muualla.

Lähteitä löytyy netistä yllin kyllin.


Vastaväite:  Jäähän kulkeutuneet epäpuhtaudet helpottavat jään sulamista.


Kesällä näkyy Suomenkin jäillä myöhään kevättalvela reikäistä jäätä. Epäpuhtaudet  kuumenevat nopeammin ja poraavat reikiä jäähän.

Myös suurilla jäätiköillä on jäässä epäpuhtauksia, joita esimerkiksi tuuli on sinne kuljettanut. Näitä sanotaan kryokoniitiksi.  Kryokoniitti nopeuttaa jään sulamista.

Taylorin jäätikön kulumisvyöhykkeellä Etelämantereella kyokoniittireiät kattavat 5% jäätikön pinnasta. Jään sulamisesa siellä ainakin 13% johtuu kryokoniitista.

<ref>https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-glaciology/article/evolution-of-cryoconite-holes-and-their-contribution-to-meltwater-runoff-from-glaciers-in-the-mcmurdo-dry-valleys-antarctica/F9508963CD2E0CD4228FA17878D62D9C Evolution of cryoconite holes and their contribution to meltwater runoff from glaciers in the McMurdo Dry Valleys, Antarctica Cambridge University Press:  08 September 2017, Andrew G. Fountain , Martyn Tranter  et al </ref>


Wikissä

Lähteitä