RONDÓ I RITORNELLO

El Rondó: A B A C A

EL RONDÓ: A B A C A

  • A. Tema principal.

  • B. Primer episodi en una altra tonalitat (de dominant o relatiu major/menor).

  • A. Repetició del tema principal en la tonalitat principal

  • C. Segon episodi en una altra tonalitat

  • A. Repetició del tema (a vegades amb CODA)

Un compositor contemporani, Lejarin Hiller, va dir: "La música és un compromís entre la monotonia i el caos". Si això és així, el rondó és un compromís magnífic, ja que la monotonia seria A A A A A A..(per esmorzar, poma, per dinar poma, per berenar poma,...força pesat, i el caos, A B C D E F...impossible de digerir, impossible de saber on som en no tenir referències, tot seria diferent i, per tant, inconnex (Carles Riera).

El rondó prové de la forma poètica del rondel o rondellus popular a l' Edat Mitjana alternant el que diem la tornada amb les estrofes (estribillo - copla). El rondó instrumental, o Rondeau, d'origen francès, consisteix en una composició de caràcter lleuger, de moviment més aviat ràpid. Segons la Gran enciclopèdia de la música, el rondó, que fou conreat inicialment per compositors com J.B. Lully (Alceste, Rondeau pour la Fête Marine) o Louis Couperin (passacaglie, xacones), assolí el seu apogeu amb François Couperin, prolífic autor de rondós. En general, els episodis (anomenats en francès couplets) es mantenen en la tonalitat principal o bé en tonalitats veïnes, i no presenten grans contrastos temàtics amb la tornada (anomenada també rondeau), que gairebé sempre resta en la tonalitat principal.

A la primera meitat del segle XVIII, es pot assenyalar la presència del rondó en la suite de danses (J.S. Bach: Gavotte en Rondeau de la Partita núm. 3, en mi M, BWV 1006) o en el concert (J.S. Bach: Rondeau/ Allegro assai del Concert per a violí, BWV 1042), i fins i tot exemples de formes ternàries constituïdes per dos rondós (J.Ph. Rameau: Deuxième Concert, La Timide).

En el Classicisme, el rondó fou molt característic dels moviments finals dels concerts (Mozart: Rondo (Allegro assai) del Concert núm. 20, KV 466), sonates (Beethoven: Tempo di Menuetto de la Sonata, opus 49, núm. 2) o simfonies (Haydn: Finale: Allegro de la Simfonia núm. 51, Hob. I: 51), sense estar absent en els moviments lents (Mozart: Andante de la Sonata, KV 545). En aquesta època, la seva estructura s'estabilitzà en cinc parts, amb tres tornades i dos episodis, el primer generalment en la tonalitat de la dominant o del relatiu i el segon en la tonalitat de la subdominant o del relatiu. En general, el rondó clàssic presenta una major continuïtat i complexitat que el barroc ja que, d'una banda, l'articulació entre la tornada i els episodis ja no és tan marcada (gràcies a la presència de soldadures o enllaços) i, de l'altra, es constata una creixent extensió i elaboració dels episodis, que poden arribar a efectuar funcions de desenvolupament o, fins i tot, a introduir un nou tema. La incorporació de principis de la forma sonata a aquestes característiques donà lloc al rondó-sonata.

Durant el Romanticisme, el rondó es continuà conreant, però de manera menys enumerativa, més dinàmica, per autors com F. Schubert (Rondo. Allegro moderato de la Sonata en re M, D 845) o R. Schumann (Novelletten, opus 21, núm. 1). D'altra banda, com ja succeí en el Classicisme (W.A. Mozart: Rondo, KV 511; L. van Beethoven: 2 Rondos, opus 51), el rondó es cultivà igualment com a peça independent (F. Mendelssohn: Rondo capriccioso, opus 14; F. Chopin: Rondó, opus 16), sovint amb un caràcter brillant i precedit d'una introducció lenta. La realització romàntica del rondó, que pot adquirir dimensions monumentals (G. Mahler: Rondo-Burleske de la Simfonia núm. 9), també pot plasmar-se amb episodis constituïts per peces de caràcter, com per exemple en Els quadres d'una exposició, de M. Musorgskij, en què la Promenade inicial reapareix variada, a manera de tornada, entre alguns dels deu quadres sonors.

Al segle XX, es troben exponents de rondós en compositors com B. Bartók (Allegro vivace del Concert per a piano núm. 3, Sz. 62, i Tres Rondós sobre melodies populars, Sz. 841), I. Stravinsky (Rondo: Allegro del Concerto in D) o A. Schönberg (Rondo. Molto moderato del Quartet núm. 3, opus 30).

Exemples de Rondó

I un exemple molt conegut: Fur Elise. Beethoven

Algunes variants de l'estructura rondó

A B A B A

Ex La peça "Armes Waisenkind", de l'àlbum de la joventut de Schumann.

A B C B A B Coda

Rondó "Alla turca". Sonata KV 331 Mozart.

A B A C A D A

Ex. Rondó de la sonata per a piano K533 Mozart.

A B A C A B A

Ex. Rondó de la sonata per a piano K311 Mozart. D'aquest darrer esquema sorgeix el Rondó sonata on A B A seria l'exposició, la C el desenvolupament i les darreres seccions A B A la reexposició. Ex. Rondó de la sonatina núm. 5 de Clamenti o la sonata per a piano núm. 27, Op. 90 de Beethoven.

EL RITORNELLO:

A B A C A D A E A ...

En el ritornello les tornades a la A no són exactes, sol ser un fragment o similar. S'utilitzava bàsicament als concertos Barrocs. Hi ha diversos solistes.

Concert de Brandemburg núm 2 Bach. I. Allegro. Concerto Grosso. A l'esquerra es visualitzen els solistes i a la dreta els ripieno o tutti.


A l'esquema inferior hi ha una comparació entre el Rondó i el Ritornello:

Concerto per a solista (Barroc). Els concertos de Vivaldi.

Antonio Vivaldi, "Spring" Concerto from the Four Seasons (Op. 8, No. 1) - I. Allegro