Taxe0

Ce trebuie să ştiţi dacă aveţi mai mult de 5 contracte de închiriere

Potrivit prevederilor art. 61 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârşitul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor califică aceste venituri în categoria venituri din activităţi independente şi le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie.

Prin Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2333/2007 a fost aprobată procedura privind declararea şi stabilirea impozitului pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor realizate din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere/subînchiriere.Conform acestor prevederi, persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere sau subînchiriere la sfârşitul anului fiscal, trebuie să cunoască următoarele aspecte:

-         începând cu anul fiscal următor, califică aceste venituri în categoria veniturilor din activităţi independente;

-         la stabilirea numărului de contracte se iau în calcul contractele de închiriere sau subînchiriere aflate în derulare la data de 31 decembrie a anului precedent celui de impunere, cu excepţia contractelor de arendare a bunurilor agricole;

-         au obligaţia să stabilească venitul net, în sistem real, potrivit regulilor prevăzute pentru veniturile din activităţi independente şi conduc contabilitate în partidă simplă în conformitate cu prevederile OMFP nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Veniturile şi cheltuielile luate în calcul pentru stabilirea venitului net sunt cele realizate la nivelul tuturor contractelor de închiriere/subînchiriere aflate în derulare în anul de raportare.

-         pentru primul an în care veniturile au fost calificate ca venituri din activităţi independente, contribuabilii declară până la data de 15 ianuarie a anului de impunere, la organul fiscal competent, veniturile şi cheltuielile estimate, pe baza formularului 220 „Declaraţie privind venitul estimat”;

-         până la data de 15 mai a anului următor celui de realizare a veniturilor au obligaţia să declare venitul net realizat, prin formularul 200 „Declaraţie privind venitul realizat”;

-         în cazul în care la sfârşitul anului fiscal nu mai sunt îndeplinite condiţiile de încadrare a veniturilor din închiriere ca venituri din activităţi independente, începând cu anul fiscal următor persoanele fizice determină şi declară venitul net realizat din închiriere/subînchiriere potrivit regulilor aplicabile pentru categoria venituri din cedarea folosinţei bunurilor.

=================================================================================================================================================

Buna ziua , tuturor

Am sa adaug si eu cate ceva din experienta mea, vis a vis de PFA SI PF in speranta ca va poate fi de folos.

Asa cum stiti cu toti incepand cu 01.01.2008, impozitarea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor se realizeaza diferit in functie de numarul de contracte pe care o persoana fizica le are in derulare la sfarsitul anului precedent.

1.Daca numarul de contracte de inchiriere in derulare la sfarsitul anului precedent este mai mic sau egal cu 5 (cinci) contracte, impunerea in anul fiscal curent a veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilor se face conform art. 61 – 64 din Codul Fiscal.

Astfel, darile catre stat sunt 2 ( si in momentul de fata) pentru ca nu e poate aplica OG.58 la veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor

- impozitul pe venit, este in procent de 16% aplicabil asupra venitului net calculat ca diferenta intre venitul brut si cota de cheltuiala forfetara de 25% , reprezentand cheltuieli deductibile aferente venitului. Venitul brut este reprezentat de totalitatea sumelor in bani , stabilite pe baza chiriei prevazute in contractul incheiat intre parti , indiferent de momentul incasarii chiriei. Pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielii stabilite forfetar proprietarul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative.

- 5.5% CASS aplicabil la venitul net.

a.)Din punct de vedere al obligatilor declarative avem in vedere obligatia de depune Declaratia privind venitul estimat (220), in termen de 15 zile de la incheierea contractului intre parti, o data cu inregistrarea la organul fiscal a contractului incheiat intre parti.

b.)De asemenea, pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului, avem obligatia depunerii Declaratiei privind veniturile realizate (200). Declaratia se completeaza pentru fiecare sursa de venit.

2.Daca numarul de contracte de inchiriere in derulare la sfarsitul anului precedent este mai mare de 5 (cinci) contracte, in anul fiscal curent veniturile din cedarea folosintei bunurilor se vor califica in categoria veniturilor din activitati independente, impunerea efectuandu-se in conformitate cu prevederile art. 46 – 54 din Codul Fiscal.

Astfel, impozitul datorat este in procent de 16% aplicabil asupra venitul net. Venitul net se determina in sistem real, potrivit regulilor prevazute pentru veniturile din activitati independente. Adica se va organiza si intocmi evidenta contabila in partida simpla in conformitate cu prevederile OMF 1.040/2004 si Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Trebuie sa completeze Registrul-jurnal de incasari si plati, Registrul-inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie si - 5.5% CASS aplicabil la venitul net.

Cheltuieli deductibile

In conformitate cu legislatia in materie, proprietarul are obligatia de a efectua cheltuielile referitoare la intretinerea si repararea locuintei inchiriate, ca de exemplu:

- intretinerea in bune conditii a elementelor structurii de rezistenta a cladirii, elementelor de constructie exterioara a cladirii, cum ar fi: acoperis, fatada, curtile si gradinile, precum si spatii comune din interiorul cladirii, cum ar fi: casa scarii, casa ascensorului si altele asemenea;

- intretinerea in bune conditii a instalatiilor comune proprii cladirii, respectiv ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, instalatii de incalzire centrala si de preparare a apei calde, instalatii electrice si de gaze;

- repararea si mentinerea in stare de siguranta in exploatare si de functionare a cladirii pe toata durata inchirierii locuintei.

Toate aceste cheltuieli se trec in registru de incasari si plati, in mod cronologic.

Veniturile si cheltuielile luate in calcul pentru stabilirea venitului net sunt cele realizate la nivelul tuturor contractelor de inchiriere/subinchiriere aflate in derulare in anul de raportare.

Pentru impunerea in sistem real a persoanelor fizice care la sfarsitul anului precedent au in derulare un numar mai mare de 5 contracte de inchiriere, persoanele fizice au obligatia declararii venitului estimat pana la data de 31 ianuarie a anului de impunere, prin depunerea declaratiei 220 (Declaratie privind venitul estimat ).

Cat despre platitor de TVA ....

Persoana fizica ce inchiriaza imobilele pe care le detine in proprietate in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate, si chiar daca veniturile obtinute din inchiriere ating sau depasesc plafonul de 35.000 euro, activitatea de inchirere a bunurilor imobile fiind scutita de TVA fara drept de deducere nu sunt indeplinite cumulativ cele trei conditii de inregistrare ca platitoare de TVA.

Conform :

Art. 141. - (2)Cod Fiscal

Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:

.................................

e) arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile

=================================================================================================================================================

Nu se plateste 5,5 % CASS la veniturile din cedarea folosintei bunurilor ,decat daca sunt singurul tip de venituri realizate,cf.L95/2006:

ART. 257

(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).

(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%*), care se aplica asupra:

a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;

b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;

c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);

d) indemnizatiilor de somaj;

e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;

f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - e), alin. 2^1 si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.

(2^1) In situatia in care o persoana realizeaza venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra veniturilor realizate.

(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (2^1) si la art. 213 alin. (2) lit. h),contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.

Lamuriri despre problema acestui topic gasiti la adresa:

http://www.avocatnet.ro/content/articles?id=20973

Sursa: PF cu > 5 contracte de inchiriere. - CONTABILITATE PFA http://forum.business-area.ro/PF-cu-gt-5-contracte-de-inchiriere.aspx?g=posts&t=14997#ixzz26WXVqyfS

=================================================================================================================================================

buna ziua, 

controlul s a lasat cu bani dati la stat

-au scos din cheltuieli bonurile de benzina din mai 2009, cu justificarea ca nu erau intocmite ordine de deplasare

-au calculat amortizari de mijloace fixe si le u luat in calcul la cheltuieli

-cumparase 2 masini din care 1 au scos o definitiv 

si cam atat in mare

trebuie gasita o alta solutie, parca prea multi bani la stat si nu se vede nimic

multumesc pentru ajutor

Sursa: PF cu > 5 contracte de inchiriere. - CONTABILITATE PFA http://forum.business-area.ro/PF-cu-gt-5-contracte-de-inchiriere.aspx?g=posts&t=14997#ixzz26WY0XkVj

=================================================================================================================================================