God Is Doing A New Thing in Your Life Today (22):
You shall not murder another person physically or spiritually by being angry with him or by cursing him
今天神正在你生命里做一件新的事 (22):
你不可以通过生气或咒骂人而杀害另外一个人的身体和性灵
Tuhan Sedang Melakukan Perkara Baru Dalam Hidup Kamu Hari ini (22):
Kamu tidak boleh membunuh orang lain secara fizikal atau secara rohani dengan marah kepadanya atau dengan mengutuknya
1. Jesus commands all men not to murder another person physically or spiritually by getting angry with him or by cursing him
1. 耶稣命令所有的人不可通过生气或咒骂人杀害他人的身体和性灵
1. Yesus memerintahkan semua orang untuk tidak membunuh orang lain secara fizikal atau secara rohani dengan marah kepadanya atau dengan mengutuknya
MATTHEW 5:21-22
21 “You have heard that it was said to the people long ago, ‘You shall not murder, and anyone who murders will be subject to judgment.’
22 But I tell you that anyone who is angry with a brother or sister will be subject to judgment. Again, anyone who says to a brother or sister, ‘Raca,’ is answerable to the court. And anyone who says, ‘You fool!’ will be in danger of the fire of hell.
马太福音 5:21-22
21 “你们听见有吩咐古人的话,说:‘不可杀人。’又说:‘凡杀人的,难免受审判。’
22 只是我告诉你们,凡向弟兄动怒的,难免受审判。凡骂弟兄是‘拉加’的,难免公会的审断;凡骂弟兄是‘摩利’(蠢货)的,难免地狱的火。
MATIUS 5:21-22
21 "Kamu telah mendengar ajaran yang telah dikatakan kepada mereka pada zaman dahulu: 'Janganlah membunuh; dan sesiapa yang membunuh orang akan dihakimi.'
22 "Tetapi Aku berkata kepadamu: Sesiapa yang marah terhadap saudaranya akan dihakimi. Dan sesiapa berkata kepada saudaranya: 'Hai jahil,' akan dibawa ke hadapan Majlis Agama. Dan sesiapa yang memanggil saudaranya 'bodoh,' akan dibuang ke dalam api neraka.
To murder another person is to kill another person physically.
The people of Israel know that God has commanded His people not to murder, not to kill another person, and that if anyone does so, they will be brought to judgment by the Religious Court (Matthew 5:21).
杀害他人就是在身体上致他以死亡。
以色列人知道神已经命令祂的子民不可杀人,不可杀害他人,如果有人这样做,他们将受到宗教法庭的审判(马太福音 5:21)。
Membunuh orang lain adalah membinasakan orang lain secara fizikal.
Orang Israel tahu bahawa Tuhan telah memerintahkan umat-Nya untuk tidak membunuh orang lain, dan jika sesiapa yang berbuat demikian, mereka akan dibawa ke Mahkamah Agama (Matius 5:21).
But Jesus said that if we are angry with our brother or sisters, we are committing murder and will be brought to judgment.
Being angry is murdering another person spiritually, destroying another person's soul and spirit (Matthew 5:22).
但耶稣说,如果我们向我们的弟兄或姐妹动怒,我们就是犯了杀人的罪了,并将受到审判。
生气就是在灵性上杀害他人,摧毁另外一个人的魂和性灵(马太福音 5:22)。
Tetapi Yesus berkata bahawa jika kita marah kepada saudara atau saudari kita, kita melakukan pembunuhan dan akan dibawa ke penhakiman.
Mencurahkan kemarahan ialah membunuh orang lain secara rohani, membinasakan jiwa dan roh orang lain (Matius 5:22).
In Israel law, if you tell another person, "You are worthless, useless, ignorant," you will be judged by the Religious Court (Matthew 5:22).
But Jesus said that in the New Covenant, if we tell another person, "You are a fool," God will throw us into the fire of hell.
在以色列的律法中,如果你对另外一个人说:“你是一无是处的、无用的、无知的,”你将受到宗教法庭的审判(马太福音 5:22)。
但耶稣说,在新约里,如果我们对另外一个人说:“你是个蠢货”,神会把我们扔进地狱的火里去。
Dalam undang-undang Israel, jika kamu menuduh orang lain, "Kamu tidak bernilai, tiak berguna, jahil," kamu akan dihakimi oleh Mahkamah Agama (Matius 5:22).
Tetapi Yesus berkata bahawa dalam Perjanjian Baru, jika kita menyalahkan orang lain, "Engkau bodoh," Tuhan akan melemparkan kita ke dalam api neraka.
Therefore, in the eyes of Jesus, being angry with another person, or cursing him in our anger, is no different from murder.
And if we do not repent of our anger and curses and our acts of condemning and judging others, God will throw us into hell fire.
因此,在耶稣的眼里,向另外一个人动怒,或在我们的愤怒中咒骂他,无异于杀人。
如果我们不向我们的愤怒、咒骂,以及我们谴责和论断他人的行为悔改,神就会把我们扔进地狱的火里去。
Oleh itu, di mata Yesus, marah kepada orang lain, atau mengutuk dia dalam kemarahan kita, tidak berbeza dengan pembunuhan.
Dan jika kita tidak bertaubat dari kemarahan dan kutukan kita dan tindakan kita mengutuk dan menghakimi orang lain, Tuhan akan melemparkan kita ke dalam api neraka.
2. Therefore, Jesus commands us not to judge or condemn others, as long as they are not sinning against us or if they are not committing a public sin
2. 因此,耶稣命令我们不可论断或谴责他人,只要他们没有得罪我们或者如果他们没有犯公罪
2. Oleh itu, Yesus memerintahkan kita untuk tidak menghakimi atau menghukum orang lain, selagi mereka tidak berdosa terhadap kita atau jika mereka tidak melakukan dosa awam
LUKE 6:37
37 “Do not judge, and you will not be judged. Do not condemn, and you will not be condemned. Forgive, and you will be forgiven."
路加福音 6:37
37 “你们不要论断人,就不被论断;你们不要定人的罪,就不被定罪;你们要饶恕人,就必蒙饶恕。"
LUKAS 6:37
37 "Janganlah kamu hakimi orang supaya kamu tidak akan dihakimi. Janganlah kamu hukum orang supaya kamu tidak dihukum. Ampunilah orang dan kamu akan diampuni."
We must therefore never judge or condemn anyone for whatever they are doing, as long as they are not sinning against you or they are not committing a public sin (Luke 6:37).
If we judge or condemn others, we are murdering their character and we will be thrown into the lake of fire.
因此,我们绝不可论断或谴责任何人所做的一切,只要他们没有得罪你,也没有犯公罪(路加福音 6:37)。
倘若我们论断或谴责他人,我们就是在杀害他们的人格,我们将被扔进火湖里。
Oleh itu, kita tidak boleh menghakimi atau menghukum sesiapa pun atas apa jua yang mereka lakukan, selagi mereka tidak berdosa terhadap kamu atau mereka tidak melakukan dosa umum (Lukas 6:37).
Jika kita menghakimi atau menghukum orang lain, kita membunuh watak mereka dan kita akan dicampakkan ke dalam lautan api.
If they are sinning against you, Jesus commands us to reconcile with that person by using Matthew 18:15-17.
We do this by meeting the person who sinned against you one to one, and telling him to repent of his sin.
如果他们得罪了你,耶稣命令我们用马太福音 18:15-17 去与那人和好。
我们靠着与得罪你的人一对一地见面,告诉他要向他的罪行悔改。
Jika mereka berdosa terhadap kamu, Yesus memerintahkan kita untuk berdamai dengan orang itu dengan menggunakan Matius 18:15-17.
Kami melakukan ini dengan berjumpa dengan orang yang berdosa terhadap kamu satu dengan satu, dan memberitahu dia untuk bertaubat dari dosanya.
If he has committed a public sin, tell it to the church and the church leaders so that that person who sinned publicly can be given the chance to repent and be forgiven.
如果他犯了公罪,就告诉教会和教会的领袖,以便那个犯了公罪的人有机会悔改并得到饶恕。
Jika dia telah melakukan dosa umum, beritahulah kepada gereja dan pemimpin gereja supaya orang yang berdosa secara terbuka diberi peluang untuk bertaubat dan diampuni.
Otherwise, always respect and honour one another, and accept whatever decisions they have made in their family, work, business, studies or ministry.
Never judge or condemn anyone by gossip and slander or by showing anger to another person and by cursing another person.
反之,总要彼此敬重,并接受他们在他们的家庭、工作、生意、学业或事工上所作的任何决定。
切勿通过闲言闲语和诽谤,论断或谴责任何人,或向他人动怒或咒骂他人。
Selain daripada itu, sentiasa menghormati dan menghargai satu sama lain, dan terima apa sahaja keputusan yang telah mereka buat dalam keluarga, kerja, perniagaan, pengajian atau pelayanan mereka.
Jangan sekali-kali menghakimi atau menghukum sesiapa dengan gosip dan fitnah atau dengan menunjukkan kemarahan kepada orang lain dan dengan mengutuk orang lain.
Instead, always forgive those who have hurt you, bless them, and rejoice in God's grace upon their lives to bless them through your prayers.
In return God will always forgive you your sins and bless you.
相反的,总要饶恕那些伤害了你的人,祝福他们,并因神藉着你的祷告临到他们身上的恩典以祝福他们而喜乐。
反过来,神也必常常饶恕你的过犯并祝福你。
Sebaliknya, sentiasa memaafkan mereka yang telah menyakiti kamu, memberkati mereka, dan bergembira dalam rahmat Tuhan ke atas kehidupan mereka untuk memberkati mereka melalui doa kamu.
Sebagai balasannya Tuhan akan sentiasa mengampuni dosa-dosa kamu dan memberkati kamu.
3. Let us repent where we have condemned or judged others, and ask them for their forgiveness, and ask God for grace to always pray for others and bless them, and so enter into a new move of God
3. 在哪些方面我们曾经谴责或论断别人,让我们悔改;并请求他们的饶恕,以及祈求神赐恩给我们,常常为别人祈求和祝福他们,从而进入神的一个新运行里
3. Marilah kita bertaubat di mana kita telah menhukum atau menghakimi orang lain, dan meminta pengampunan mereka, dan memohon rahmat daripada Tuhan supaya sentiasa berdoa untuk orang lain dan memberkati mereka, dan dengan itu masuk ke dalam langkah baru Tuhan
ACTS 3:19
19 Repent, then, and turn to God, so that your sins may be wiped out, that times of refreshing may come from the Lord.
使徒行传 3:19
19 所以你们当悔改归正,使你们的罪得以涂抹,这样,那安舒的日子,就必从主面前来到。
KISAH 3:19
19 Oleh itu bertaubatlah dan berpalinglah kepada Tuhan, supaya dosa-dosamu dihapuskan, dan supaya masa yang memberikan kesegaran datang kelak daripada Tuhan.
Let us repent of our anger towards others, and judging and condemning others (Acts 3:19).
Let us repent where we have gossiped about others and slandered others by speaking evil about them.
让我们向对他人动怒,以及论断和谴责他人的行为悔改(使徒行传 3:19)。
在哪一方面我们曾经说别人的闲话,靠着说别人的恶话诽谤他人,让我们悔改。
Marilah kita bertaubat dari kemarahan kita terhadap orang lain, serta menghakimi dan menghukum orang lain (Kisah 3:19).
Marilah kita bertaubat di mana kita telah mengumpat tentang orang lain dan memfitnah orang lain dengan bercakap jahat tentang mereka.
Let us ask God for grace to always accept the decisions made by others, in their family, work, business, studies or ministry.
When we see a brother or sister suffering because of the decisions they have made, let us pray for them and bless them, and rejoice with them over the goodness of God in each of our lives.
让我们祈求神赐恩给我们,使我们总是能够接受他人在家庭、工作、生意、学业或事工上所作的决定。
当我们看到有弟兄或姐妹因他们所作的决定而受苦时,让我们为他们祷告,祝福他们,并因神在我们各人生命中的恩惠,与他们一同喜乐。
Marilah kita memohon rahmat Tuhan agar sentiasa menerima keputusan yang dibuat oleh orang lain, dalam keluarga, pekerjaan, perniagaan, pengajian atau pelayanan mereka.
Apabila kita melihat saudara atau saudari menderita kerana keputusan yang telah mereka buat, marilah kita berdoa untuk mereka dan memberkati mereka, dan bergembira bersama mereka atas kebaikan Tuhan dalam setiap kehidupan kita.
In this way, our sins are wiped away, and a new move of God will start in our lives.
Times of refreshing will come from the presence of God.
如此,我们的罪就被涂抹,那么神的一个新运行就会在我们的生命里开始。
安舒的日子就必从神的面前而来。
Dengan cara ini, dosa kita dihapuskan, dan langkah baru Tuhan akan bermula dalam hidup kita.
Masa yang menyegarkan akan datang dari hadirat Tuhan.
==========
SUNDAY TESTIMONIES
星期日的见证
“I was healed of heart disease and later of severe menstrual bleeding, as I forgave my enemy”
“当我饶恕我的仇敌,我心脏的病以及后来月经严重出血都得到痊愈了”
"Saya telah sembuh dari penyakit jantung dan kemudian dari pendarahan haid yang teruk, ketika saya mengampunkan musuh saya"
Sister SSS:
"When I first met Brother Andrew, our Pastor, one year ago, I had severe heart pain for 12 years already.
"I worked as a security guard, and suffered constant chest pains every few minutes, and fainted frequently during my patrol of the apartment compound where I worked.
All my friends who had heart disease, whom I met at the General Hospital in Penang, had already undergone heart surgery.
"I did not want to be operated on, and so I stopped seeing the heart specialist for 2 years.
Instead, one year ago, I asked Brother Andrew to pray for me one Sunday morning after the Morning Prayer time.
"He prayed for me and commanded the pain to leave and for healing to come to my heart.
He told me to believe and to declare that by the wounds of Jesus, I have been healed.
"He also told me to give up all processed flour products like mee and mee-hoon and koay teow and roti canai, and take capati and lots of dhall and vegetables instead.
He also told me to cut down on all sugar intake and margarine and to drink tea without sugar instead.
"He also bought for me Vitamin C and told me to take 3 grams of this vitamin every day.
The very next day, the heart pain left me and had never returned.
I give all glory to God.
"However, at that time, I also had profuse bleeding during my monthly menstruation.
I had a fibroid in my womb for the last few years, and I will bleed for 10 days during my monthly period, and with such severe pain that I would lie on the floor in my house and be unable to move.
"The pastor prayed for me, the Sisters' Fellowship prayed for me, but my condition did not change.
"On the 4th month after the pastor prayed for my heart condition and for my menstrual bleeding, I collapsed at home during my monthly menses and was brought to the General Hospital by ambulance.
"I told the doctor who saw me that I wanted my womb removed to stop the menstrual bleeding.
He said that the hospital will not do it because I am a heart patient with severe heart disease in their records.
"He then arranged for me to see the heart specialist a week later.
When I saw the heart specialist, he said that my heart was in perfect condition and that I no longer needed to see him again.
"I give all glory to God for healing my heart, according to our prayers and decrees, as confirmed by the specialist.
But I continued to suffer from my monthly menstrual bleeding for another year.
"A year after the pastor prayed for my menstrual bleeding, he spoke on 1 Peter 3:9, teaching us to return evil with good and to forgive and bless our enemies.
"He spoke on this topic for a few weeks, and I said to myself, 'Why is the pastor teaching on this topic every Sunday? It has no value to me.'
"However, at the end of the fourth week, the Holy Spirit spoke to me and reminded me that 5 years ago, my husband had left me for another young woman.
And I was reminded by the Holy Spirit that at that time, I had cursed the woman and her womb.
""It was such a painful experience for me that I had chosen to forget this betrayal to stop the grief and pain in my heart.
So I then quickly obeyed God's word and forgave my husband and the young woman he ran away with, and I blessed them also in my prayers to God.
"When my next monthly period came a week later, the pain from my monthly period was gone!
I was healed!
"Hallelujah!
I give all glory to our merciful Father!"
SSS姐妹:
“当我一年以前第一次遇见Andrew弟兄,我们的牧师,我已经承受十二年的心绞痛。
"我是一位保安人员,并且每几分钟胸口就会不断疼痛,并在我工作的公寓的院子巡视的时候经常昏倒。
那些我在槟城中央医院遇见的所有患上心脏病的朋友,都已经动过心脏手术。
"我不愿意动手术,所以两年我停止去找那个心脏专科医生。
反过来,一年前,在一个星期日的早上,晨祷之后,我要求Andrew 弟兄为我祷告。
"他为我祷告和命令疼痛离开,以及医治进来我的心脏。
他吩咐我相信并宣告即,靠着耶稣的鞭伤,我已经得到痊愈。
他还吩咐我放弃所有加工食品,如面,米粉,粿条和印度煎饼,并反过来吃印度薄煎饼和大量的达尔酱和蔬菜。
"他也吩咐我减少食用一切的糖和人造黄油,而反过来饮用不加糖的茶饮。
他还给我买了维他命C并吩咐我每天吃3克的维他命C。
隔天,心绞痛就离开我也不再复还。
"我将一切荣耀归给神。
"然而,在当时,每个月我也有月经大量出血的问题。
过去几年我的子宫生了一粒纤维肌瘤,我的月经期间总会出血十个日子,而且因为那样的剧痛,我只能躺在家里的地上不能移动。
牧师为我祷告,姐妹团契为我祷告,但是我的情况却没有改变。
"牧师为我心脏的情况和月经出血不止祷告之后的第四个月,在我月经来的时候昏倒在家里,后来被救护车送到中央医院。
"我告诉那给我诊断的医生即,我要求切除我的子宫来停止月经出血不止的问题。
他说医院不能做这手术,因为在他们的记录里,我是一个患有严重心脏病的病人。
"之后他就安排我在下一个礼拜去见心脏病的专科医生。
当我见了那位心脏专科医生,他说我的心脏处在一个完美的状况,而且不再需要接受他的诊断。
"我将一切荣耀都归给神,因为祂按着完美的祷告和谕令医治了我的心脏,正如专科医生所证实的。
但是我在接下来的一年里继续承受月经出血不止的痛苦。
"牧师为我月经出血不止的问题祷告之后过了一年,他在彼得前书3:9之上教训,教导我们要以善报恶,应当饶恕和祝福我们的仇敌。
他在这个话题上教训了几个礼拜,而我对自己说,'为何牧师每个礼拜都在重复教训这给话题?它对我没有任何价值。'
然而,第四个礼拜的未了,圣灵就向我说话并提醒我即,五年前,我的丈夫为了另外一个年轻的女人离开了我。
我被圣灵提醒即,在当时,我曾经诅咒了那个女人和她的子宫。
"对我,那是一个痛苦的经验,就是我选择了忘记这背叛去停止我心里的悲伤和痛苦。
因此我立即遵守神的话并饶恕我的丈夫和那与他私奔的少妇,并且我在我向神的祷告里也祝福他们。
当我隔月的月经在一个星期后到来,我月经的痛已经离开了!
我已经痊愈了!
"哈利路亚!
我将一切荣耀都归给我们慈悲的父!”
COMMENTS (Brother Andrew)
评论 (Andrew 弟兄)
1. This sister has now been with us for the 8 years now, as of January 2017.
Her heart pain and menstrual pain had never returned.
2. As long as she held unforgivenesss in her heart, even though she had forgotten about it, the devil was allowed to enter her life to kill and steal and destroy.
3. However, as soon as she forgave her ex-husband and his girlfriend, God's miracles manifested immediately.
4. When the pastor and sisters prayed for her painful menstrual bleeding, the miracle already came the very moment we prayed (Mark 11:24).
But the miracle could not manifest as long as she had unforgiveness in her heart.
5. We give all glory to God for His Spirit who often reminds us of our sins of unforgiveness so that we can forgive others and receive our breakthroughs.
6. The sister above testified of her healing to her cell-group and to the Sunday Morning Worship congregation.
1. 这位姐妹自从2017年正月与我们在一起到如今已经有八年了。
她的心绞痛和经痛就不曾再复返。
2. 只要她继续保留不解怨的心,虽然她已经忘记了,但魔鬼已经被允许进入她的生命里来杀害,偷窃和毁坏。
3. 然而,当她立即饶恕她的前夫以及她的女朋友,神的神迹就立刻显现。
4. 当牧师和姐妹们位她的经痛出血祷告,我们祷告的当下神迹就已经来到(马可福音11:24)。
但神迹不能显现只要她心里继续存有不解怨的心。
5. 我们为神的圣灵将荣耀都归给神,因他时常针对我们不解怨的罪提醒我们,以便我们能饶恕其他人并接受我们的突破。
6. 上面的姊妹向她的小组和主日早晨崇拜的会众见证她得医治。
SHALOM!!!
平安
==========
TESTIMONI HARI AHAD
DALAM BAHASA MALAYSIA
==========
"Saya telah sembuh dari penyakit jantung dan kemudian dari pendarahan haid yang teruk, ketika saya mengampunkan musuh saya"
Saudari SSS:
"Apabila saya mula-mula bertemu dengan Saudara Andrew, Pastor kami, setahun yang lalu, saya telah mengalami sakit jantung yang teruk selama 12 tahun.
“Saya bekerja sebagai pengawal keselamatan, dan mengalami sakit dada yang berterusan setiap beberapa minit, dan kerap pengsan semasa rondaan di perkarangan pangsapuri tempat saya bekerja.
Semua rakan-rakan saya yang menghidap penyakit jantung yang saya jumpa di Hospital Besar Pulau Pinang telah pun menjalani pembedahan jantung.
“Saya tidak mahu dibedah, jadi saya berhenti berjumpa pakar jantung selama 2 tahun.
Sebaliknya, setahun yang lalu, saya meminta Saudara Andrew untuk mendoakan saya pada suatu pagi Ahad selepas waktu Doa Pagi.
“Dia mendoakan saya dan memerintahkan agar kesakitan itu hilang dan kesembuhan datang ke jantung saya.
Dia memberitahu saya untuk percaya dan mengisytiharkan bahawa dengan luka-luka Yesus, saya telah sembuh.
"Dia juga memberitahu saya untuk meninggalkan semua produk tepung yang diproses seperti mee dan mee-hoon dan koay teow dan roti canai, dan sebaliknya mengambil capati dan banyak dhall dan sayur-sayuran.
Dia juga memberitahu saya untuk mengurangkan semua pengambilan gula dan marjerin dan sebaliknya minum teh tanpa gula.
“Dia juga membelikan saya Vitamin C dan menyuruh saya mengambil 3 gram vitamin ini setiap hari.
Keesokan harinya, sakit jantung meninggalkan saya dan tidak pernah kembali.
Saya serahkan segala kemuliaan kepada Tuhan.
“Namun ketika itu saya juga mengalami pendarahan yang banyak ketika haid bulanan.
Saya mempunyai fibroid dalam rahim saya selama beberapa tahun kebelakangan ini, dan saya akan berdarah selama 10 hari dalam haid bulanan saya, dan dengan kesakitan yang teruk sehingga saya akan terbaring di atas lantai di rumah saya dan tidak dapat bergerak.
“Pastor mendoakan saya, Persekutiuan Saudari mendoakan saya, tetapi keadaan saya tidak berubah.
"Pada bulan ke-4 selepas pendeta berdoa untuk keadaan jantung saya dan untuk pendarahan haid saya, saya rebah di rumah semasa haid bulanan dan dibawa ke Hospital Besar dengan ambulans.
“Saya memberitahu doktor yang melihat saya bahawa saya mahu rahim saya dikeluarkan untuk menghentikan pendarahan haid.
Katanya, pihak hospital tidak akan melakukannya kerana saya adalah pesakit jantung yang mempunyai penyakit jantung yang teruk dalam rekod mereka.
“Dia kemudian mengaturkan saya berjumpa pakar jantung seminggu kemudian.
Apabila saya berjumpa pakar jantung, dia berkata bahawa jantung saya berada dalam keadaan sihat dan saya tidak perlu lagi berjumpa dengannya lagi.
"Saya memuji Tuhan kerana menyembuhkan hati saya, mengikut doa dan titah kami, seperti yang disahkan oleh doctor pakar.
Tetapi saya terus mengalami pendarahan haid bulanan selama setahun lagi.
"Setahun selepas pastor berdoa untuk pendarahan haid saya, dia bercakap mengenai 1 Petrus 3:9, mengajar kita untuk membalas kejahatan dengan kebaikan dan untuk mengampuni serta memberkati musuh kita.
"Dia bercakap mengenai topik ini selama beberapa minggu, dan saya berkata kepada diri saya sendiri, 'Mengapa pendeta mengajar topik ini setiap hari Ahad? Ia tidak mempunyai nilai kepada saya.'
“Namun, pada penghujung minggu keempat, Roh Kudus bercakap kepada saya dan mengingatkan saya bahawa 5 tahun lalu, suami saya telah meninggalkan saya untuk wanita muda yang lain.
Dan saya diingatkan oleh Roh Kudus bahawa pada masa itu, saya telah mengutuk wanita itu dan rahimnya.
"Kejadian ini adalah pengalaman yang menyakitkan bagi saya sehingga saya telah memilih untuk melupakan pengkhianatan ini untuk menghentikan kesedihan dan kesakitan di hati saya.
Oleh itu, saya segera mematuhi firman Tuhan dan memaafkan suami saya dan wanita muda yang dia larikan, dan saya memberkati mereka juga dalam doa saya kepada Tuhan.
“Apabila datang haid bulanan seterusnya seminggu kemudian, sakit haid bulanan saya hilang!
Saya telah sembuh!
"Haleluya!
Saya memberikan segala kemuliaan kepada Bapa kita yang berbelas kasihan!"
KOMEN (Saudara Andrew)
1. Saudari ini kini telah bersama kami selama 8 tahun, setakat Januari 2017.
Sakit jantung dan kesakitan haidnya tidak pernah kembali.
2. Selagi dia menyimpan rasa tidak ampun di dalam hatinya, walaupun dia telah melupakannya, syaitan dibenarkan memasuki hidupnya untuk membunuh dan mencuri dan membinasakan.
3. Namun, sebaik sahaja dia memaafkan bekas suami dan kekasihnya, mukjizat Tuhan segera dinyatakan.
4. Apabila pastor dan saudari berdoa untuk pendarahan haidnya yang menyakitkan, mukjizat itu sudah datang pada saat kami berdoa (Markus 11:24).
Tetapi mukjizat itu tidak dapat dizahirkan selagi dia mempunyai ketidakmaafan di dalam hatinya.
5. Kita memberikan segala kemuliaan kepada Tuhan untuk Roh-Nya yang sering mengingatkan kita tentang dosa-dosa kita yang tidak dapat diampuni supaya kita boleh mengampuni orang lain dan menerima kejayaan kita.
6. Saudari di atas memberi kesaksian tentang penyembuhannya kepada kumpulan selnya dan kepada jemaah ibadah Pagi Ahad.
“Kemuliaan!!! Haleluya!!!”
SHALOM!!!