Distanspedagogik

Pedagogik på avstånd

Att möta elever i ett digitalt klassrum är lite annorlunda än att undervisa i ett fysiskt klassrum.  När det mesta av kommunikationen sker digitalt krävs till exempel extra tydliga instruktioner.  God struktur under lektioner och på publicerat material är också viktigt.

Konkreta forskningsbaserade tips på vad du som lärare behöver tänka på när du undervisar finns på skolahemma.se. Det är RISE  (Research Institutes of Sweden) som i samverkan med Skolverket, SKR, Swedish Edtech Industry och UR har tagit fram portalen skolahemma.se "Ett stöd för skolan under Coronapandemin". Sidan uppdateras kontinuerligt och innehåller forskningsbaserat stöd, material om att organisera och undervisa på distans samt vilka tekniska och sociala behov som kan finnas.  Moderskeppet som erbjuder kurser i foto, design, webb och video har samlat ett antal konkreta tips för undervisning på distans som är gratis att titta på. Pedagog Göteborg har samlat artiklar på temat "Fjärr- och distansundervisning."

Vid digital undervisning kan läraren hålla en lektion som till struktur och innehåll liknar den i det fysiska klassrummet. Samtidigt kan läraren ha en handledande roll där lärare och elever kommunicerar indirekt genom inlämnade texter, inlägg i diskussionsforum, inspelningar osv,  som läraren läser och kommenterar. 

Innehållsligt behöver den digitala undervisningen inte skilja så mycket från den analoga (klassrums-) undervisningen. Ett aktivt möte mellan lärare och elever är inte något som bara kan åstadkommas i det fysiska rummet – vissa lärare beskriver det som att de aldrig har haft så aktiva elever, och så god kontakt med sina elever som just via nätet!

Här nedan kan du läsa exempel på hur Anton gjorde när han undervisade på distans. Du kanske får några tips som går att anpassa till din undervisning.

Anton

Anton berättar:

Här är mina tankar om distansundervisning baserat på mina tidigare erfarenheter som lärare på flex/distans .

Först tänker jag på lektioner i Meet. Det kan vara att läraren bjuder in sin grupp till ett möte i Meet, delar sin presentation och kör den samtidigt som hen pratar som en vanlig lektion med undantaget att läraren sitter vid datorn. Elever kan också träffa sina lärare för handledningssessioner som har satta schematider då elever kan checka in för närvaro och eventuella frågor till läraren: ”Öppen handledning Historia 1a1, måndag 10-12:00”. Andra kontakter med läraren kan vara muntliga uppgifter i grupp eller individuellt med läraren enligt schema. Exempel på detta skulle kunna vara att man lägger upp tider för diskussioner i seminarieform till exempel ”Renässansen, bärande idéer” och tar emot åtta elever på 30 min där eleverna fått frågor de ska kunna besvara och diskutera utifrån tidigare lektionsmaterial. 

Här får du fler tips för att lyckas med undervisning på distans

Fokusera på budskapet  - inte tekniken

Planera och förbered

Ha en reservplan

Kommunicera enligt  överenskommelse

Förtydliga din tillgänglighet

Större teckensnitt

Ladda sidor i förväg

Dölj det du inte vill visa

Visa inte enskild elevs arbete

Ta vara på teknikens möjligheter

Behöver du hjälp?

Digital Support på Utbildningsförvaltningen

Behöver du hjälp att komma igång eller stöter på problem får du gärna kontakta oss på telefon eller genom våra alternativa kommunikationskanaler till höger.

Telefon 031-367 00 50