WeVideo

Vad är WeVideo?

WeVideo är ett mångsidigt molnbaserat verktyg för videoredigering. Det kan användas för små eller stora videoproduktioner, podcastar eller skärminspelningar. Eftersom det är molnbaserat, görs all redigering i webbläsaren Chrome vilket innebär att det inte spelar någon roll vilken sorts dator du har. Dessutom kan du samarbeta med andra på ett lätt sätt.

UBF har ett avtal med WeVideo som innebär att det är gratis för både lärare och elever.  UBF har även skrivit ett PUB-avtal med WeVideo. Det innebär att produkterna sparas säkert i WeVideo och, om du vill, i Google Drive. Men du får fortfarande inte lägga känsligt material om personer där.

Hur kommer jag igång med WeVideo?

Glöm inte mobilappen!

Wevideos app är väldigt användbar för dig och eleverna! Dels kan man skapa enklare videos direkt i appen, men framförallt kan man filma för att sedan enkelt ladda upp filmen direkt i det filmprojekt som man håller på med just då.

Hur kommer jag igång direkt med att skapa material?

WeVideos startsida är ganska intuitiv,  du trycker bara på "Create" i överst till vänster på startsidan. Du kan välja mellan att göra en video, gif eller podcast

Att lära sig Wevideo

Tips! Den här länken går till en spellista i youtube, med korta how-to - filmer för nybörjare från Wevideo academy: Editing with Next-Gen 

Frågetecknet upp i högra hörnet

Om du klickar på frågetecknet kan du få material i både dokument. och videoform som snabbt hjälper dig att komma igång.

Skärminspelning med Wevideo - använd tillägget!

Vill du göra en skärminspelning där du pratar samtidigt som du visar något som du gör på skärmen, t.ex. en presentation? Perfekt för flippad undervisning eller för elever som inte är närvarande på lektionen. 

Instruktionsvideo (Engelska)

2. Klicka på tillägget och välj vad du vill spela in. Vill du vara med på bild i skärminspelningen så klickar du på "Screen & webcam". Klicka sedan på "Record" så är du igång!

Steg 2

3. När du har slutat spela in kan du välja att ladda ner filmen är koppla den till din Google Drive. I så fall får du direkt en länk till filmen som du kan dela med andra.

steg 3

Tänk på att länken som skapas är offentlig, alla med länken kommer att ha tillgång till videon. För att ändra detta så söker du upp filmen i din Drive och ändrar delningsinställningarna.

4. Vill du redigera din video väljer du "Open in Wevideo app" till höger och fortsätter i Wevideo.

Wevideo som tillägg i Google Classroom

När du skapar uppgifter i Google Classroom, kan du använda Tillägget Wevideo.  Då kan du dela ut, följa, samla in och bedöma multimodala uppgifter utan att varken du och eleverna behöver  lämna Google Classroom. Här kan du läsa mer om hur du använder tillägget

Wevideo Classroom - Lätt att dela ut, hjälpa och samla in uppgifter till eleverna.

I Wevideos Classroom - verktyg kan du ge dina elever multimodala uppgifter.  Fördelen mot Google Classroom är framförallt att du också kan administrera gruppuppgifter i wevideo. Du kan också ge feedback under arbetets gång. Eleverna förstår snabbt och lämnar in via en "turn in" knapp. Enkelt! Här finns det fullständiga instruktioner 

Precis som i Google Classroom så klickar du på "Add new class" och skapar ett digitalt klassrum för uppgifter och inlämningar

Så här ser det ut! Under fliken "People" så kan du importera elever som du har från ett klassrum i Google Classroom

Under fliken "Assignments" skapar du uppgifter till eleverna. Du kan välja om de ska göra en video eller bara ljud (podcast), om de ska jobba i grupp m.m. Du kan också ge dem material som de ska använda.

När du har delat ut uppgiften ser eleverna den i sitt wevideo-classroom. De klickar på uppgiften och sätter igång!

Eleverna gör uppgiften, och när de är klar så klickar de på "Turn in". Du som lärare kan följa deras framsteg, ge dem kommentarer och sedan öppna inlämningarna i wevideo.

Har du frågor?

Har du frågor, eller vill du att avdelningen för digitalisering och innovation håller en workshop för en personalgrupp? Kontakta digital support på https://intraservice.service-now.com/ubf  eller 031-3670050 eller ditt områdesstöd på avdelningen för digitalisering och innovation.