Digital
studieteknik

Analog och digital läsning

Digital läsning är när du läser en text från en skärm, något som blir allt vanligare än idag medans analog läsning är när du läser tryckt text, oftast på papper.

I en forskningsammanställning från Skolverket visas det att du tillbringar mindre tid med en digital text än en analog text. Detta gör att du lär dig textens huvudbudskap, men får svårare att komma ihåg detaljer och sådant som kan ge en djupare förståelse. Tänk därför på att ge läsningen tid:

  • Ställ kontrollfrågor till texten

  • Anteckna begrepp som du tycker är viktiga

  • Slå upp/googla ord som du inte förstår.

Organisera dina studier

Mappar i Drive

Om du organiserar dig hittar du ditt material lättare, och du får bättre översikt. Till vänster använder vi mappar i Drive med ämnenas namn på. Om någon delar ett dokument med dig kan du trycka på Drive-symbolen och sedan placera dokumentet i rätt mapp så att du vet var det är.

Om du t.ex. ska skapa ett dokument i ämnet Naturkunskap är det en bra idé att först öppna (klicka på) mappen för att sedan skapa dokumentet. Då hamnar dokumentet rätt från början.

Färgade mappar i Drive

Google kalender

Du loggar in i kalendern med ditt skolkonto. Google kalender kan användas på en mängd olika sätt:

  • Om din lärare har lagt upp kursen i Google Classroom så hamnar alla kursens alla kalenderhändelser (uppgifter, läxor m.m)

  • Du kan skapa flera kalendrar för olika ändamål och dela dem med andra. Sedan väljer du vilka kalendrar som du vill ska visas i din kalender

  • Du kan prenumerera på andras kalendrar, t.ex. kanske din mentor eller skola vill skapa en klasskalender med läsårets aktiviteter.

Här kan du lära dig mer om Google kalender


Calendars logotype

Att anteckna och minnas

Att anteckna under lektionen hjälper dig att minnas lektionens innehåll, särskilt om du skriver rent anteckningarna samma dag. Då tränas hjärnans arbetsminne så att du minns bättre.

Det finns en mängd olika sätt att anteckna, och forskning pekar på att hjärnan minns bättre om du antecknar för hand. Det finns dock andra fördelar med digitala hjälpmedel, t.ex. att det blir enklare att både spara och organisera dina anteckningar. För många blir det också snyggare och mer läsbart.

Google Keep

Keep

Tyst film som visar moment som förklaras i texten

Google Keep finns som app i din dator eller på webben . Den finns även som app i mobilen, och eftersom allt är i molnet så synkas informationen direkt. Bra när du kommer på något och bara har mobilen med dig! Här kan du anteckna under lektionerna eller gör "komma ihåg-lappar". Du kan dela dina anteckningar och skapa påminnelser, och du kan skapa ämnen (t.ex. Historia) och sedan tagga dina anteckningar så att du lätt hittar dem.

Du kan även smidigt föra anteckningar i Keep när du läser ett dokument eller tar del av en presentation, och du kan lätt klistra in dina anteckningar i andra dokument. Dra bara anteckningen in i dokumentet

Mindmup 2.0 for Google Drive

Tankekarta

Mindmup 2.0 kan du ladda ner som en app i Google Drive: Klicka på Nytt-fler-anslut fler appar och sök efter Mindmup 2.0 for Drive. Du kan också klicka på bilden ovan. Det är ett enkelt redskap för dig som gillar snygga tankekartor, och kan vara ett bra verktyg att använda när du ska renskriva dina anteckningar.

Du kan skapa en ny mindmap direkt från Drive och spara dem i Drive.


Digitala hjälpmedel: Kompensatoriska verktyg

Ett kompensatoriskt verktyg kan användas till att arbeta med olika former av information, för det mesta text och tal. En del av verktygen, eller vissa funktioner i dom, är särskilt anpassade för dig som läs och skrivsvårigheter, men annars kan alla verktygen användas av alla elever. Även om du inte upplever att har några speciella problem med läsning, kan det förstärka inlärningen att t.ex. både lyssna på och läsa en text.

En lista med instruktioner om de kompensatoriska verktygen som finns hittar du här: Kompensatoriska verktyg

Skärmar och distraktioner - använd dina skärmar på ett smart sätt!

Att du blir distraherad av innehållet på digitala skärmar, är belagt av forskning. Framförallt ligger det i företagens affärsmodell att tillverka appar som kan ta din uppmärksamhet så mycket som möjligt. Hör hjärnforskare Sissela Nutley intervjuas om skärmen och dess påverkan på hjärnan

Din chromebook/webbläsare

Har du en chromebook finns det inga förinstallerade aviseringar, men om du installerar egna appar eller tillägg så kan det vara så att du blir störd av aviseringarna.

Här ser du hur du kan stänga av aviseringar i din webbläsare.

Tänk också på att inte ha fler flikar öppna i webbläsaren än nödvändigt.

Din mobil

Behöver du koncentrera dig på något annat än mobilen, är det bästa du kan göra att stänga av mobilen och placera den så långt ifrån dig som möjligt. Forskare i Austin har nämligen visat att avståndet till mobilen spelar stor roll för din tankeförmåga.


Time well spent

Time well spent är en slags motrörelse som vill informera oss om hur mycket uppmärksamhet som dagens digitala produkter tvingar oss att ge dem. Men rörelsen vill också visa att vi kan designa appar och verktyg på ett annat sätt som inte bara går ut på att vi ska spendera så mycket tid som möjligt i dem.

I videon förklarar grundaren Tristan Harris hur teknologin stör oss, men att den kan också hjälpa oss att bli mindre distraherade, inte mer.

Diskutera

Diskutera följande frågor:

  1. Hur gör du för att komma ihåg det som lektionen har handlat om? Dela med dig av dina tips!

  2. Föredrar du att anteckna med penna eller digitalt? Varför?

  3. Är det något av verktygen som du kommer att testa?

  4. Använder du, eller skulle du vilja använda något av de hjälpmedel som finns under "kompensatoriska verktyg"? Varför?

  5. Kan din mobil distrahera dig ibland, och i så fall hur?

  6. Hur gör du när du vill koncentrera dig på en sak i taget?