Informationssökning

UBF:s molntjänster för informationssökning.

Länk UBF:s databaser

Kan du googla fram allt?

När du gör en internetsökning, är det lätt att tro att du alltid kan hitta informationen som du söker. Så är det inte: Även om mycket information är gratis, finns det mycket information som är låst i databaser. Dessa databaser kan du ibland betala pengar till för att hämta ut informationen. En del av dessa databaser samlar tidningsartiklar. För inte så länge sedan var nyhetsartiklar gratis på nätet, men numera kräver nästan alla stora tidningar att du betalar för att kunna ta del av hela materialet eller delar av det.

På UBF:s sida Informationssökning hittar du en lista på olika uppslagsverk och databaser som du kan söka information på. Det är inte säkert att din skola har betalat för alla tjänster, men de flesta. Där står det också hur du loggar in på tjänsterna.

Bli mästare i sökteknik!

På Mikotekets hemsida finns det en ambitiös "kurs" i sökteknik och sökkritik. Här får du lära dig både hur du gör effektiva sökningar på internet, och hur sökmotorerna fungerar: Vilken information lämnar du ut när du söker information?


Google Search Education

Google har två olika kurser på olika nivåer som du kan göra i egen takt. Kurserna består av ett antal moduler, aktiviteter och självtester. Ett tips är att göra förtestet, "Pre-course assessment" i kursen Google Power Search. Redan där kommer du att inse att du kanske inte vet allt om google och sökresultat.