Läs- och skrivverktyg

Inledning

Läs- och skrivverktyg  kan användas till att arbeta med olika former av information, för det mesta text och tal.  En del av verktygen, eller vissa funktioner i dom, är särskilt anpassade för dig som läs och skrivsvårigheter, men annars kan alla verktygen användas av alla elever. Även om du inte upplever att har några speciella problem med läsning, kan det förstärka inlärningen att t.ex. både lyssna på och läsa en text. 

Har du problem med att logga in på någon av tjänsterna, kan det bero på att just din skola inte har ett avtal med tjänsten. Kontakta i så fall din lärare eller Digital support.

Läsläget i webbläsaren Chrome

Nu finns det ett alldeles utmärkt "läsläge" i din webbläsare.  Den gör texten på webbplatsen mycket mer tillgänglig och du kan också anpassa texten som du vill ha den.

Markera texten...

högerklicka, och välj "Öppna i läsläge"

...eller gå via Chrome-menyn

Gå till tre prickarna längst upp i höger. I menyn hittar du funktionen under "övriga verktyg"

Hjälpmedel i  Chromebook

I Chromebook finns det flera inställningar som kan hjälpa dig i din inlärning.

Du hittar inställningarna i chromebooks genom att klicka på någon av chromebooks nedre hörn och sedan klicka på “kugghjulet”. Du kan bl.a. anpassa teckenstorlek och teckensnitt och göra så att din chromebook känns bekväm för just dig.

Under "Avancerat - Tillgänglighet" finns det också inställningar där du kan aktivera bl.a textuppläsning och skärmutseende.  

Om du aktiverar textuppläsning kan du få text uppläst om du markerar texten och trycker på sökknappen (förstoringsglaset)+s 

Här hittar du mer tips på inställningar

Instruktioner Lyssna på uppläst text 

Chromebook-simulator 

Lexiflow: Läs- och skrivverktyg för talsyntes, ordförslag m.m.

Verktyget finns tillgängligt att använda för alla på de skolor som tackat ja till tjänsten från måndagen 27 maj. 2024. Ta kontakt med din specialpedagog eller ditt områdesstöd om du är osäker på vad som gäller på din skola

Vad kan du göra i Lexiflow?

Lexiflow har dessa funktioner. Du kan läsa mer om dem på Lexiflows hemsida 

bild över Lexiflows funktioner
Funktioner i Lexiflow

Så här får du tillgång till LexiFlow

Om din skola har licens för verktyget, får du tillgång till det via ett s.k. tillägg i webbläsaren Chrome.

Så här får du LexiFlow 

Skärmdump: utseende för Lexiflows sida på Chrome Webstore
Lexiflow på Chrome Webstore

5.  Du kan sen "fästa" det  genom att klicka på häftstiftet.

6.  Klicka i "Visa verktygsfältet" så visas ikonen på t.ex. webbsidor och du kan klicka på den för att se alla verktyg.   Om du inte kan ändra reglaget , testa att starta om din webbläsare.

Ikonen är rund och visas när webbsidan har laddat färdigt. 

Hur använder du Lexiflow?

Här finns hittar du manualer som du kan ladda ner:

I Google docs bäddas Lexiflows verktygsfält in i dokumentets verktygsfält.
I t.ex. Word Online ser du ikonen vid sidan om dokumentet.

Inlästa böcker

Skolans lokala avtal styr om verktyget är tillgängligt för dig och dina elever. Ta gärna hjälp av en specialpedagog för att bekanta dig med tjänsten ni har på just din skola. 

Inläsningstjänst

Används för: Lyssna på inlästa böcker, framförallt läromedel

Så här fungerar det i korthet: Via webben och mobil-appen kan du lyssna på inlästa böcker. Här finns också många av de läromedel som vi använder på UBF. 

Så här får du  verktyget: Logga in på https://www.inlasningstjanst.se/ med förvaltningens Google-konto. Tjänsten finns även som mobil-app. Grundutbudet är fritt, medans vissa böcker är markerade med ett hänglås. De får eleven tillgång till om en specialpedagog gör bedömningen att det behövs. Det finns användare på din skola (oftast en specialpedagog) som kan ge enskilda elever behörighet till hela utbudet. 

Legimus

Används för: Lyssna på inläst skönlitteratur

Så här fungerar det i korthet: Du kan lyssna på ett stort urval av böcker på webben och i appen. Du kan också få tillgång till vissa punktskriftsböcker.

Så här får din elev verktyget: Legimus handhas av ditt skolbibliotek. Vanligtvis är det en specialpedagog som tar initiativ till att eleven ska få tillgång till verktyget. 

Det är också önskvärt att en lärare/specialpedagog följer med eleven till biblioteket när denne får en introduktion av bibliotekarien och skriver på avtalet kring tjänsten, är eleven under 18 år krävs godkännande från vårdnadshavare. Legimus finns både på http://www.legimus.se och som mobilapp 

Ordbehandling i Google Docs

Skolans lokala avtal styr om verktyget är tillgängligt för dig och dina elever. Ta gärna hjälp av en specialpedagog för att bekanta dig med tjänsten ni har på just din skola. 

Verktygsmenyn i Google docs

I verktygsmenyn hittar du verktygen röstinläsning, översättning och tillgänglighetsinställningar.  Röstinläsningen och översättningen förbättras hela tiden, tipsa gärna eleverna!

SpellRight

Används för: Ordbehandling av engelska texter.

Så här fungerar det i korthet: Spellright är ett s.k. tillägg till Chrome som hjälper dig i ordbehandlingen av engelska texter. Hjälper dig med både stavning och grammatik.  

Så här får du och eleverna verktyget: Verktyget ska finnas i Google Docs under tillägg. Annars klickar du på menyn Tillägg-Hämta tillägg, söker upp verktyget och installerar det. 

SpellRight logotype

Stava Rex

Används för:  Ordbehandling av svenska texter.

Så här fungerar det i korthet: Stava Rex är ett s.k. tillägg i Google Docs som hjälper dig i ordbehandlingen av svenska texter. Hjälper dig med både stavning och grammatik.

Så här får du och eleverna verktyget: Verktyget ska finnas i Google Docs under tillägg. Annars klickar du på menyn Tillägg-Hämta tillägg, söker upp verktyget och installerar det. 

Stava Rex logotype

Andra digitala lärresurser som kan vara ett stöd i det kompensatoriska uppdraget

Flerspråkigt läromedel med animerade filmer inom främst grundskolans läroplan.  (Licens för alla inom UBF)

Videoredigeringsverktyg för att skapa undervisningsfilm eller för elever att skapa redovisningar. (Licens för alla inom UBF)