Betyg & bedömning

Undervisning på distans

Bedömning, betygsunderlag och betyg

I Allmänna råd om betyg och betygssättning finns Skolverkets riktlinjer för hur bedömning görs och hur betyg sätts. De riktlinjerna gäller även då vi bedriver undervisning på distans. 

Som komplement och ”stöd i bedömning när eleverna får undervisning på distans med anledning av spridningen av coronaviruset och covid-19” har Skolverket publicerat aktuell information. Läs ”Bedömning när undervisning sker på distans” för vägledning. (Innehållslistan/Rubrikerna på ovanstående sida kan även fungera som en checklista.) 

När vi nu bedriver skola på distans är bedömningsunderlagens tillförlitlighet och giltighet en av de stora utmaningarna: hur ska jag som lärare vara säker på att det är rätt person som gör uppgifterna och besvarar frågorna? Hur ska jag veta att min elev inte fuskar eller använder otillåtna hjälpmedel? Hur vet jag att min elev inte presterar sämre p.g.a. ovana vid den digitala undervisnings- och provsituationen? 

Person framför laptop - distansmöte
Laptop och böcker

Det går inte att göra precis likadant vid distansundervisning, som i ett fysiskt klassrum, för att få tillförlitliga och giltiga bedömningsunderlag inför betygssättning. Samtidigt är själva bedömningen av elevernas kunskaper och betygssättningen densamma.  

Hur du väljer att göra denna speciella termin beror på hur mycket betygsunderlag du har sedan tidigare, vilka kurser och elever du har mm. (se Skolverket ”Bedömning när undervisningen sker på distans” samt Stöd i arbetet: Betyg och bedömning på distans

Skolverket har kommit med riktlinjer (20200414) gällande att skolan ”under vissa förutsättningar kan samla mindre grupper av elever” för enstaka moment eller examinationer. Läs mer om det här, och stäm av med rektor hur ni förhåller er till det. 

Exempel på examinationsvariation 

Det finns många sätt att variera examinationsformerna för att få in ett allsidigt bedömningsunderlag. Här följer några exempel som kan användas när undervisningen bedrivs på distans, för att öka möjligheterna att få tillförlitliga och giltiga bedömningsunderlag.

Hantering och lagring av betygsunderlag  

Skolan behöver ha tydliga rutiner för hur bedömningar och betygsunderlag hanteras och lagras eftersom rektor ska kunna hitta lärares dokumentation i händelse av lärarbyte. Det handlar om rättssäkerhet för eleverna att kunskap om dem och deras utbildning inte går förlorad vid eventuella lärarbyten.  

Det är också viktigt att dokumentationen ”så långt som möjligt utformas så att andra kan ta del av och förstå den, om en annan lärare i ett senare skede tar över undervisningen och sätter betyg. Detta är en fråga om rättssäkerhet för eleverna.” (Ur Skolverkets Allmänna råd med kommentarer Betyg och betygssättning. Sid. 23) 

Det är viktigt att varje rektor skapar en rutin som fungerar på den egna arbetsplatsen och att alla lärares material finns tillgängligt för rektor i händelse av akuta lärarbyten såhär i slutet av terminen. Samtidigt är det betygsinformation och som sådan ska den hanteras och lagras på ett säkert sätt. 

Länkar