Classroom

elever

Vad är Classroom?

Classroom är en del av Google Suite For Eduation som Göteborgs stad har avtal med. Det kan beskrivas som ett digitalt klassrum där du kan följa kursens arbete, kommunicera med läraren, hitta material, lämna in uppgifter med mera.

Du hittar lätt Classroom som app i din Chromebook eller i "Våfflan" i din Chrome-webbläsare.

Nedan så listar vi de viktigaste funktionerna, men på Google supportcenter Classroom hjälp finns en mängd manualer som kan hjälpa dig.

Att gå med i en kurs

Bild som förklaras i texten

Du går med i en kurs genom att trycka på pluset i övre högra hörnet på startsidan och klickar på "Gå med i en kurs". Där skriver du in en kod som du har fått av din lärare. När du har gjort det, så visar sig kursen på startsidan.

Du kan också ha fått en inbjudan från din lärare via mejl, då är det bara att klicka på länken i mejlet.

Startmenyn

På startsidan ser du dina kurser. Du kan arkivera de kurser som inte längre är aktuella så att de inte syns på startsidan. På varje kursruta kan du se de uppgifter som är aktuella för närvarande.

Startmenyn hittar du om du klickar på de tre strecken i vänstra hörnet. Där hittar du de kurser du är med i.

Du hittar också en kalender där kursernas kalenderhändelser finns. Det skapas en googlekalender för varje kurs, så om du har en googlekalender ser de kursernas kalendrar i dem. Bra sätt att få översikt över dina uppgifter.

Du hittar även en Att göra-lista. I den kommer du att se vilka uppgifter du har att göra i dina kurser.

Startmeny classroom.webm
Filmen är ljudlös, innehållet förklaras även i texten
Classrooms flöde

Flödet är kursens startsida. Här kan du få information om det senaste som hänt i din kurs. Om läraren tillåter det, kan du också skriva i flödet för att kommunicera med läraren och dina klasskamrater .


Fliken Klassuppgifter

"Klassuppgifter"

Här hittar du följande:

  • Material som hör till kursen som planeringar, länkar till läromedel, videoklipp m.m.

  • Uppgifter och frågor som din lärare ger dig. En uppgift kräver ofta att du skriver i t.ex. ett Googledokument och lämnar in det. Svaret på en fråga skriver du direkt i Classroom.

Om du klickar på Visa ditt arbete (uppe till vänster) kan du se vad du har gjort och inte gjort i kursen.

Hur du gör dina uppgifter?

Hur du gör dina uppgifter beror lite på hur din lärare har delat ut den. Klicka på uppgiften samt visa uppgift.

Bild som förklaras i texten

Antingen finns det instruktioner i ett bifogat dokument. Då klickar du på +Skapa för att skapa ett dokument/presentation/kalkylark/teckning att arbeta i. Då kan också din lärare följa ditt arbete och ge dig handledning.

Bild som förklaras i texten

Eller så har din lärare redan förberett ett dokument för dig att jobba i. Då behöver du bara klicka på dokumentet och sätta igång. Du kan fortfarande skapa flera dokument för inlämning.

Har du frågor om uppgiften kan du antingen lägga till en privat eller en klasskommentar. Som namnen antyder kan bara läraren se din privata kommentar, medans hela klassen kan se klasskommentaren.

Att lämna in uppgifter är lätt: Du klickar bara på knappen Lämna in, antingen i uppgiften eller i dokumentet. Efter att du har lämnat in kan du inte redigera dokumentet längre.

När din lärare har bedömt ditt dokument och skickat tillbaks det kommer du att få en notis både i Classroom och i din mejl.