Classroom 

Lärare

I Arbeta i Classroom >>  finns mer material där du kan se hur du som lärare kan använda classroom.

Undrar du vad och hur du ska flytta över material från Hjärntorget till din Google Drive?  Här hittar du information 

Kom igång med Classroom

Classroom är en del av Google Workspace For Education som Göteborgs stad har avtal med.  Det kan beskrivas som ett digitalt klassrum där du kan kommunicera med klassen, lägga ut material som tillhör kursen och lämna ut, formativt bedöma och hämta in uppgifter. Du kan även använda Classroom live under lektionstid för att t.ex. ställa frågor till klassen eller dela ut material.

Tänk på att den summativa bedömningen av kurser inte ska ligga i Classroom.

Googles introduktionsfilm för Classroom

Att starta en kurs och bjuda in elever

Använd gärna Classmanager!

Classmanager är ett verktyg som är framtaget på beställning av UBF. Fördelen med att använda verktyget är dels att ditt klassrum i classroom namnsätts på rätt sätt, men framförallt att eleverna i dina grupper blir inbjudna automatiskt till klassrummet. Och om det kommer nya elever i din grupp så läggs de till automatiskt i klassrummet (du behöver dock fortfarande ta bort elever om de lämnar din grupp).

Du hittar Classmanager i bokmärkesmappen i Chrome med samma namn som din skola

Du loggar in med ditt Google-konto. Under "Mina klasser"  hittar du dina klassrum som du har i Classroom.

Tryck på +Koppla om du redan har ett Classroom du vill använda

Då kommer du att se en lista på dina undervisningsgrupper. Koppla rätt undervisningsgrupp till ditt klassrum i Classroom. Namnet i Classroom kommer att ändras till kursgruppens namn

Tryck på "Skapa Classroom" för skapa ett nytt Classroom

Då kommer du att se en lista på dina undervisningsgrupper. Klicka på den undervisningsgrupp som du vill skapa ett klassrum i Classrom till.  Klassrummet i Classroom kommer att kursgruppens namn.


Skapa direkt från Classroom

Du startar en kurs genom att klicka på pluset i övre högra hörnet på startsidan. Då skapas en "klass" på startsidan. Eleven klickar här när hen ska gå med i en kurs och skriver in kurskoden (se nedan).  

Bild som förklaras i texten

Bjud in via namn eller kursgrupp 

Om du klickar på fliken "Personer" i ditt  classroom kan du bjuda in elever. Klicka på "Personen med plus" . Du kan då mejla till hela din kursgrupp (skriv början på den så kommer den upp) eller enskilda elever. Eleven behöver inte gå in på sin mejl, eftersom ditt classroom blir synligt på elevens startsida med en “Gå med” -knapp. 

Classrooms kurskoder

Du kan bjuda in via kurskoden som du hittar uppe till vänster i ditt classroom. Den kan dock spridas till andra, så det är inget som rekommenderas. 

Så här tar du bort koden från ditt Classroom:

Gå in på “Inställningar” (kugghjulet uppe till höger) och inaktivera koden:

Startsidan och startmenyn

Startmeny classroom.webm
Filmen är ljudlös och beskriver det som står i texten

På startsidan ser du dina kurser. Du kan arkivera de kurser som inte längre är aktuella så att de inte syns på startsidan. På varje kursruta kan du se de uppgifter som är aktuella för närvarande

Startmenyn hittar du om du klickar på de tre strecken i övre vänstra hörnet. Där hittar du de kurser du har skapat. 

Du hittar också en kalender där kursernas kalenderhändelser kommer att visas. Det skapas en googlekalender för varje kurs, så om du/eleverna har personliga googlekalendrar syns kursernas kalendrar.

Du hittar även en "Att göra"-lista. I den kommer du att se vilka uppgifter du har att bedöma, och eleverna ser vilka uppgifter de har att göra.

Flödet och inställningar

Flödet är kursens startsida. Här kan du kommunicera med  klassen eller enskilda elever, och här visas också de senaste uppgifterna som du har gett eleverna. I kursens inställningar (kugghjul överst till höger) kan du utforska olika alternativ för hur flödet kan se ut. 

Classrooms flöde
Classrooms kursinformation

I kursens inställningar (kugghjul överst till höger) kan du utforska olika alternativ för hur flödet kan se ut. 

Där kan du också skriva information om din kurs, som sen visas om du klickar på en pil på temabilden på kursens startsida.

Om du skriver något i Avsnitt, syns informationen direkt under kursens namn i Classroom, över flödet.

Google Meet i Classroom 

Du hittar Meet uppe till vänster om flödet.

Bild 1: Skapa Meet-länk i Classroom

I Classroom kan du skapa en en Meet-länk för din kurs.

- Lärare och hjälplärare är alltid mötesvärdar

- Eleverna skickas till väntrummet tills en lärare är närvarande i mötet

- Videodeltagare utanför klassen kan be att få bli insläppta av värden. (Detta innebär att obehöriga elever kan hållas utanför.

Klassuppgifter och kursmaterial

Klassuppgifter.webm
Filmen är ljudlös och visar det som står i texten

Tips! Du kan använda Uppgifter för att dela ut material och göra övningar på lektionstid.

Under klassuppgifter kan du skapa följande:

Lämna ut, bedöma och skicka tillbaka uppgifter

Tänk på följande

Klassarbete för jens kurs.webm
Filmen är ljudlös och visar det som står i texten

Plagiatkontroller

Ouriginal

Vill du skicka inlämnade uppgifter till Ouriginal (f.d. Urkund)? UBF har installerat ett tillägg som du hittar på högerkanten, inlämningssidan. Där du kan skicka iväg alla uppgifter som lämnats in eller enskilda uppgifter.  När du går in på sidan med elevens arbeten (visa uppgift) så ser du det.

Bild som förklaras i texten

Plagiatkontroll

När du skapar en uppgift kan du kryssa i alternativet "plagiatkontroll".  Det är inte detsamma som urkund, utan Googles egen funktion. Här kan även eleverna själva kolla av sitt dokument innan de skickar in det. Då söker Google efter liknande, öppet material på nätet och jämför arbetet med det. Eleven kan testa sitt arbete tre gånger innan det lämnas in. 

Classroom och Trelson Assessment




bild 1

I Classroom finns det också en integration mot provverktyget Trelson Assessment. För att skapa en examination med Trelson Assessment, klickar du på Trelson Assessment-symbolen  i fliken "Klassuppgifter" (bild 1)

Då kommer du till Trelson Assessment - verktyget och kan skapa provet därifrån. Men glöm inte att klicka på rutan "skapa uppgift i Google Classroom" och välja samma classroom-kurs som den som du vill skapa examinationen till, så att den hamnar i rätt kurs i  Classroom (bild 2)

Bild som förklaras i texten
Bild 2

När du gjort inställningarna i Trelson Assessment och skapat provet kommer du att se inlämningarna i Classroom och kunna ge eleverna feedback på samma sätt som i en vanlig Classroom-uppgift. OBS! Tänk på att eleven kan få tag i sitt dokument i classroom genom att ångra sin inlämning  och fortsätta arbeta. För att se om eleven gjort det, måste du gå in i dokumentets historik.


Tips: Klicka gärna på uppgiften och redigera den: Lägg till datum och ämne. Både för din och elevernas struktur och för att uppgiften ska komma in i elevernas kalendrar

Bild som förklaras i texten

Fliken betyg

Under fliken Betyg kan du få en klassöversikt och se vad eleverna har gjort och inte gjort i kursen. Annars sätter vi inte "betyg" i classroom, som arbetar med sifferbetyg. Summativ bedömning görs inte i Classroom. När du skapar en uppgift, välj "ej betygsatt".

Bild som förklaras i texten

Personer

Under fliken personer hittar du medlemmarna i kursen. Här kan du lägga till och ta bort medlemmar. Lägg märke till att du kan lägga till flera lärare i kursen, väldigt bra för ämnesövergripande samarbeten. Du kan också klicka på en elev och se vad hen har gjort respektive inte gjort i kursen.

Fliken Personer i Classroom

Vill du kunna mejla dina elever via Classroom?

Om du kryssar i eleverna kan du välja att mejla dem, men då kommer du till GMail som personalen inte har tillgång till på UBF. Därför finns tillägget Trelson Mail Switch , som gör så att du kan mejla från Outlook istället. Du har tillägget i webbläsaren bredvid sökfältet, första gången du ska mejla måste du klicka på tillägget och aktivera det.

Vill du veta mer?

Google supportcenter Classroom hjälp finns manualer som kan hjälpa dig.

Google har också ett hjälpforum för classroom som är mycket användbart

Söker du efter ännu mer utbildningsmaterial? Besök utbildningssajten som tagits fram tillsammans med grundskoleförvaltningen: Utbildning GSFE-Classroom