Google Meet
Videomöte med elever

Google Meet

Google Meet är det verktyg som lärare på UBF kan använda när de ska kommunicera med elever på distans. Det är ett lättanvänt verktyg där du som lärare bjuder in elever till ett videomöte.

Google Meet finns också som mobilapp. Om eleven och du har loggat in med era skolkonton fungerar den alldeles utmärkt.

Starta och bjuda in till ett möte

När du kommer till startsidan, kan du välja mellan dessa alternativ:

  • Skapa ett möte till senare . Då får du en länk som du kan spara och kommunicera till de tänkta deltagarna.

  • Starta ett direktmöte. Då kommer du in direkt i ett videomöte. Därifrån kan du sedan bjuda in andra till mötet.

  • Schemalägg i Google Kalender. En länk skapas i ett möte i din Google Kalender. Därifrån bestämmer du sedan tid för mötet. Om du gör detta, syns mötet direkt på deltagarnas startsida i Meet, mycket snyggt!

Rutan "Lägg till andra" i Google meet

När du har gått med i mötet, kan en ruta med rubriken "Lägg till andra" komma upp. Du kan antingen dela länken i valfritt forum, eller bjuda in eleven/eleverna genom att trycka på "Lägg till". Där kan du skriva namnet på din kursgrupp, så bjuds alla elever i den kursgruppen in.

Google Meet i Classroom

Du hittar Meet uppe till vänster om flödet.

Bild 1: Skapa Meet-länk i Classroom

I Classroom kan du skapa en en Meet-länk för just din kurs. Den här funktionen har just blivit uppdaterad, och den har flera fördelar:

- Lärare och hjälplärare är alltid mötesvärdar

- Eleverna skickas till väntrummet tills en lärare är närvarande i mötet

- Videodeltagare utanför klassen kan be att få bli insläppta av värden. (Detta innebär att obehöriga elever kan hållas utanför.

Styr ditt möte

Nere till höger hittar du symbolen "i" för Mötesinformation . Där kan du kopiera en länk som du kan använda för att bjuda in fler deltare i ditt möte.

I knappen Värdkontroller (skölden nere till höger) hittar du funktioner som hjälper dig som värd att styra ditt möte.

  • Värdkontroller innebär att du som värd kan styra mötet. Du kan även lägga till andra som värdar.

  • Stäng av funktionen Snabbåtkomst om du inte vill att fler ska störa ditt möte. När funktionen är avslagen måste alla som vill komma in be om att gå med i mötet. Detta hindrar att utomstående kan "kapa" ett möte.

  • Du kan också hindra alla deltagare från att chatta och presentera på skärmen under mötet.

Kommunicera med dina deltagare skriftligt

... gör du i chatten uppe i högra hörnet. Tänk bara på att chatten inte sparas om du stänger av mötet.

Menyns funktioner

I de tre prickarna längst ner till höger finner du menyn. Här finns en rad funktioner, tex:

  • I Inställningar kan du ställa in ljud och bild

  • Du kan Ändra bakgrund. Meet har flera olika bakgrunder att välja mellan.

  • Du kan Ändra layout på skärmen. T.ex. kan du se upp till 49 deltagare samtidigt.

  • Du kan öppna en Whiteboard som du och deltagarna samarbeta i. Det är en s.k. Jamboard, och den sparas i Google Drive.

Att visa innehåll för deltagarna i Meet

Du presenterar innehållet från din skärm, ett av dina fönster eller en av dina flikar genom att klicka på Presentera nu.

Tips! Om du vill spela upp ljud eller film i Meet, klickar du på "En chrome-flik" och välj sedan den fliken i vilken du har ditt material. Då både hör och ser deltagarna innehållet i fliken.

Om du väljer "Hela skärmen" istället kommer du få problem med att uppspelningen hackar och att ljudet inte hörs.

Vill du se dina elever samtidigt som du presenterar?

När du presenterar innehåll för eleverna, kanske du vill se dina elever samtidigt? Om du har tillgång till två skärmar kan du dra fliken som presenteras till den andra skärmen och se eleverna i den ena. Annars kan du dela din skärm i två delar, även om det naturligtvis blir lite mindre att se då. Du kan också växla mellan två flikar i din webbläsare, en flik där meet-mötet är och en flik som innehåller det du presenterar.

Du kan också "casta" till en annan skärm. Om du är hemma kanske du har en s.k. Chromecast kopplad till TV:n. Du väljer att casta mötet antingen innan mötet börjar eller under mötet.

"Aktiviteter" i Meet

Aktivitetsmenyn

Uppe till höger i Meet hittar du symbolerna som står för olika aktivister som du kan göra med dina elever i Meet:

Enkäter: Här kan du ställa flervalsfrågor till eleverna.

Frågor och svar: Om du aktiverar den här aktiviteten kommer eleverna att kunna skriva frågor till dig. Du kan sen svara på frågorna muntligt och markera för dig själv vad du har svarat på. Du kan också dölja olämpliga frågor.

Elevernas enkätsvar samt deras frågor kommer efter mötet även att skickas ut till dig som kalkylarks-dokument.

Smågrupper, se nedan

Nyhet november 2020: Nu kan du även sätta en timer, en tidsgräns på hur länge de ska vara i grupperna. Grupperna kan också be dig om hjälp, då kommer det ett meddelande på skärmen till dig.


Smågrupper

När du skapar smågrupper kan du välja att själv dra ner eleverna till sina respektive rum, eller välja Blanda spår. Då slumpas eleverna ut i rummen.

När du är färdig så klickar du på Skapa längst ner i högra rummet. Då får eleverna ett meddelande om att de ska gå in i sitt grupprum.

Som lärare kan du besöka de olika rummen under "grupparbetet". Eleverna kan välja att gå tillbaks till huvudrummet när de vill, men när du avslutar grupperna kommer de automatiskt tillbaks till huvudrummet.

Vill du förbereda smågrupper innan mötet börjar?

För att göra detta behöver du skapa mötet från Google Calendar (se nedan). Skriv in mötesdeltagarna som gäster. Klicka sedan på inställningarna (kugghjulet) bredvid mötet.

Då öppnas en meny där du kan välja "smågrupper" och dela in deltagarna som du vill. Glöm inte att spara!


Under mötet så öppnas grupperna automatiskt när du väljer "konfigurera smågrupper"

Att kombinera Meet med Google Calendar

Meet är integrerat med Googles kalender Google calendar . När du lägger in något i den kalendern kan du även skapa möten i Meet där. Det finns en del fördelar med detta. Tänk på att eleverna inte behöver använda sig av Google calendar om de inte vill, de drar ändå nytta av dessa fördelar

Skapa ett möte från Google Calendar

  • Markera tiden för ditt möte i kalendern

  • Namnge mötet

  • Klicka på "Lägg till gäster" och skriv elevernas namn, alternativt koden på kursgruppen. Då kommer mötet/lektionen att även finnas i elevernas kalendrar

  • Slutligen klicka på "Lägg till Google Meet- videokonferenser". Då skapas en länk till ett Meet-möte. Tänk på att den länken även gäller före och efter mötet. Själva länken är alltså inte tidsbestämd. Du kan även kopiera länken och klistra in den i t.ex. Classroom.

  • Glöm inte att klicka på "Spara"


Om du klickar på inställningarna för mötet (kugghjulet) kan du även välja att göra mötet ännu säkrare genom att ta bort möjligheten för snabbanslutning. Dessutom kan du dela in i smågrupper innan mötet börjar (se ovan)

Fördelar

  • Eleven (och du) ser dagens möten i Meet. Det blir enkelt att hålla reda på när du ska ansluta och vilken lektion det gäller.

  • Mötena syns även i elevens googlekalender, och eleven kan då även klicka in sig på mötet direkt från kalendern


Tips när du har videomöten

  • Har du aldrig haft ett möte på meet, testa med en kollega. Sätt er i var sitt rum och kör igång.

  • Var väl förberedd! Lägg gärna ut information till eleverna innan som berättar vad mötet kommer att handla om. Är det t.ex. någon arbetsuppgift som ni ska diskutera? Ska du dela en länk eller ett dokument - förbered och tänk efter hur det ska gå till.

  • Placera skärmen/kameran så att den inte visar ett fönster eller en orolig bakgrund. En neutral vägg är bäst.

  • Kolla tekniken i början av mötet: Kan ni se/höra varandra? Var inte rädd för lite strul i början, övning ger färdighet.

  • Sätt regler för mötet: Planerar du att prata med eleverna, eller ska de bara lyssna och ställa frågor via chatten. Instruera dem tydligt, helst innan mötet.

  • Stäng gärna av mikrofonen när du inte pratar, då undviker ni störande ljud.

Fler resurser

Behöver du hjälp?

Digital Support på Utbildningsförvaltningen

Behöver du hjälp att komma igång eller stöter på problem får du gärna kontakta oss på telefon eller genom våra alternativa kommunikationskanaler till höger.

Telefon 031-367 00 50