Tombes de la Creueta

Tombes de la Creueta

Localització: 41.71913, 1.91486

Antoni Daura i Joan Galobart a la revista Dovella nº 8 de l'any 1983 en van fer aquesta ressenya:

El primer jaciment prospectat és un cementiri localitzat al puig anomenat de "La Creueta" (ben indicatiu per cert), a la vora del Mas Lleonard. En principi es feia ben palesa la presència d'una tomba, tot i així una ràpida inspecció ocular pels voltants permeté localitzar-ne una segona d'amagada a més d'indicis, no confirmats encara, d'altres fosses. En aquest sentit val a dir que el planell de puig (ocupat actualment per una pineda jove) fa tota la cara d'albergar-ne algunes més tot formant una vertadera necròpolis. Pel que sembla la seva existència era ja coneguda des de sempre pels camperols de la rodalia, els quals ja hi havien practicat, com és natural, el corresponent sondeig amb afanys de curiositat. Aquests també ens van comentar tot un seguit d'explicacions històriques populars segons les quals els enterrats allí podien ésser bandolers o carlins, evidentment amb nul fonament científic.

El fossar en qüestió presenta, de moment, dos enterraments paral-lels entre sí (batejats amb el n° 1 i 2) fets amb lloses de pedra i que en donem tot seguit les seves característiques:

Tomba n° 1:

Tipus: cista rectangular. Orientació: W—E (cap-peus). Mides: llargada total « 178 ms. amplada del cap (mesures interiors) == 0'40 ms. amplada dels peus ~0'25 ms. profunditat del cap == 0'40 ms. profunditat dels peus = 0'30 ms. gruix de les lloses = 0'10 - 0'12 ms. aproximadament. Contingut: Restes humanes violades entre les quals hom pot destacar un tros de mandíbula a la banda de ponent (fet aquest que ens indicava l'orientació del sebollit) i alguns ossos llargs (diàfisis). Observacions; Al costat esquerre de la capçalera hi havia una de les lloses coberteres.

Tomba n° 2:

Tipus: cista rectangular formada, com l'anterior ment descrita, per vàries lloses laterals amb les dues extremes.

Orientació: W-E (cap-peus). Mides: llargada total « 1 '85 ms. amplada del cap (mesures interiors) = 0'35 ms. amplada dels peus == 0'35 ms. gruix de les lloses == 0'09-0'11 ms.

Contingut: Ossos humans disposats en relativa connexió anatòmica. Es destaca la presència de dos cranis (fruit d'una reutilització de la sepultura?) a la banda occidental, així com diverses dents a la part central.

Observacions: Aquesta es troba un xic més malmesa pel que fa a la seva estructura car li manquen algunes lloses als peus i d'altres estan desplaçades per l'acció d'un pi. Dins hi romanien unes lloses trencades resultat de l'esfondrament de la coberta.

En fi, es tracta d'un típic cementiri medieval de caire rural pertanyent les seves tombes a la tipologia àmpliament coneguda de "cista". El conjunt funerari es completa, pel que sembla, amb senyals inequívoques (unes pedres clavades al sòl) d'una estructura que definia o delimitava el recinte.

D'exemples semblants n'hi ha forces a la nostra comarca i val la pena esmentar els casos de la “Solana de les Monges" (Mura) i "Coll dEres” (Vallès Occidental), aquest darrer a la zona del Montcau i amb la troballa d'una interessant sivella "visigòtica" (2). Tot plegat fa que el fossar tractat es pugui datar vers els segles XII-XIV tenint en compte que les sepultures fetes amb vàries lloses semblen més modernes i a manca d'aixovar funerari recuperat.