Sta. Maria de Rocafort

Santa Maria de Rocafort

Localització: 41.71697, 1.93648

Documentació:

Què hi diuen Closas i Griera:

SANTA MARIA DE ROCAFORT Les primeres notícies de l'església la situen al lloc anomenat Palau de Vesa, dins terme de Nèspola i com a sufragània de la de Sant Martí de Mura. El dit topònim l'acompanyarà durant força temps fins que serà substituït pel de Rocafort ( en un document de 1228 ja s'anomena Sancte Marie de Rupefortis). 

Primerament l'església, com tot el terme, fou de domini comtal fins que passà al dels senyors de Rocafort. El 993 el comte Ramon Borrell ven a Riculf la parròquia de Sant Marcí de Néspola (Mura) i les sufragànies de Santa Maria de PaIatio Avaicie i la de Sant Aon. L'any 1022 ja apareix citada com a parròquia de Santa Maria de Palatio de Avesa, categoria que ha conservat fins avui.

 L'edifici actual, de finals de l'època gòtica, va ser edificat sobre l'antic temple romànic, aprofitant-ne alguns elements o modificant-ne força l'estructura, ja que es canvià l'orientació primitiva est-oest per la nord-sud. Entre els segles XVI-XVII s'hi afegiren dues capelles al costat de llevant. El seu absis és poligonal exteriorment.

 Fa una vintena d'anys la restauració d'aquest temple i es tingué especial interès a treure l'arrebossat que cobria el parament de la construcció, i deixar-lo totalment a la vista. D'aquesta manera s'han fet més evidents els canvis estructurals a què fèiem referència. Per altra banda, també n'ha millorat l'aspecte i, especialment, s'ha consolidat la seva estructura arquitectònica. D'entre els elements artístics que guarda l'interior cal fer esment de diversos escrits lapidaris en tombes que hi ha al subsòl de la nau, pertanyents al segle XVII, on reposen les despulles d'alguns rectors de la parròquia. També era interessant un gran retaule barroc, presidit per la imatge de la Verge titular que, per dissort, es feu desaparèixer durant la passada guerra civil. Sobresurten, però, una magnífica fornícula gòtica i el sarcòfag-ossari del senyor de Rocafort, Pere de Sitjar. 

El sarcòfag-ossari de Pere de Sitjar

El sarcòfag, esculpit en pedra, reposa en una de les parets de l'església sobre dues mènsules antropomòrfiques, també de pedra, en una de les quals i en la seva part inferior figura un llibre obert amb la següent inscripció: "Aquest monument és de l'honrat en Pere de Cigiar, senyor de Roqfort, a qui perdó Deu. Amen. Di (guem) Pater Noster". Figura també en la dita mènsula l'escut del noble cavaller, de forma ogival quarterat en creu i alternant tres faixes i cinc rocs. Pere de Sitjar és esculpit a la tapa del sarcòfag amb vestimenta militar, el seu cap reposa sobre un coixí i els peus sobre el llom d'un gos. Abillat amb un arnès militar de la corretja pengen una espasa i una daga. En el pom i la creu de l'espasa i a la creu de la daga ha gravat les inscripcions següents: AVE GRATIA. SALVE R(EGIATA), BENEDICTUS.

A la part frontal hi figuren 4 persones, un home, Pere Sitjar, i tres dones, la vídua Guillema i les dues filles. Tots resten agenollats davant la Mare de Déu i acompanyats per un sant, possiblement sant Vicenç, titular de l'església del castell. 

Aquesta bonica peça escultòrica d'estil gòtic fou esculpida per Berenguer Ferrer, picapedrer de Man-resa, qui el 16 d'agost de 1354 confessa que ha rebut de Guillema, vídua del senyor difunt, la quantitat de deu lliures barcelonines a compte del petit monument que estava fent. El 23 de desembre de 1355 l'esmentat Berenguer confessa rebre la quantitat de cent lliures en compliment  del preu del sarcòfag. Finalment, el 18 de juliol de 1336 el rector de Rocafort, Bernat Mateu, a qui hem vist com a marmessor de Guillema, dóna permís a la dita senyora per traslladar les despulles del seu marit des del carner de l'església parroquial al sarcòfag construït a tal efecte i que, en principi, romandria a la capella de Sant Vicenç del Castell. En quedar abandonat el castell es devia traslladar a l'església de Santa Maria on ha romàs, fins ara.  Durant el parèntesi de la guerra civil i emparats per la normativa del conseller Ventura Gasol i capitanejats per Lluís Rubiralta i amb la complicitat de Nònit Puig, membre del comitè antifeixista, el sarcòfag fou protegit i traslladat a la Santa Cova de Manresa. En un examen del contingut, que es realitzà fa alguns anys, trobaren les restes de tres dones i un home, així com una moneda que encara no ha estat datada.