Ενημερωτικές Ανακοινώσεις

(σε χρονολογική σειρά)

της Πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη της Ιστορίας της Μενδενίτσας

2/11/2022. "ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΛΟΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ": Μιά μουσική σύνθεση του Μιχάλη Τερζή, ένας ύμνος στην Επανάσταση του 1821. Μεταξύ των συντελεστών της παραγωγής και ο συγχωριανός μας Ηλίας Αναγνώστου που είχε τη φιλολογική επιμέλεια του έργου και εγραψε τους στίχους για δύο από τα δεκατρία τραγούδια που υπάρχουν στο CD.

1: Αποσπάσματα ΕΔΩ

2: Στο Μεσολόγγι ΕΔΩ


ΤΟ έργο βασίζεται στα Μνημειώδη ποιητικά κείμενα των:

Γιάννη Μακρυγιάννη- Διονυσίου Σολωμού-Κωστή Παλαμά- Άγγελου Σικελιανού-

Γιώργου Σεφέρη.

Ερμηνεύουν: Ο Κώστας Μακεδόνας-

Ο Κωστής Κωνσταντάρας-Βαρύτονος.

Αφηγητής: Ο Λεωνίδας Κακούρης.

Συμμετέχει: Η χορωδία «Ρυθμός» Βολου,

Διδασκαλία: Νίκου Χιώτογλου και η Ελεάννα Βαρελά.

Η Φιλολογική επιμέλεια : Ηλίας Αναγνώστου

Ακούγονται - ενδιαμέσως των Τραγουδιών και χορικών- αποσπάσματα από τα «Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη»

Το εικαστικό που κοσμεί την έκδοση είναι:

Η Λιθογραφία του Λαϊκού ζωγράφου της εποχής: Σωτηρίου Χρηστίδη. «Η Ανακήρυξής του Συντάγματος»

«Τα συμβάντα της Γ ! Σεπτεμβρίου 1843 ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ»


2.Νοεμβρίου 2022. Πολλές Πληροφορίες, κείμενα ,φόρο κλπ.,Στο παρακάτω Ling


25/07/22. Νέο βιβλίο Για τη συμμετοχή των Μενδενιτσιωτών και Καραβιδιωτών στο πόλεμο του 1940-41. Δείτε ΕΔΩ


1/10/2021. Ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες και τη διαδικασία διάσωσης του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Μενδενίτσας.


Μετά από κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία που προέκυψαν το καλοκαίρι, είπαμε να κάνουμε μια προσπάθεια με το πολύπλοκο και δύσκολο θέμα της διάσωσης του κτιρίου του Δημοτικού σχολείου Μενδενίτσας, το οποίο βρίσκεται σε κακή κατάσταση και κινδυνεύει, αν αφεθεί στη τύχη του, με κατάρρευση. Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί με ΦΕΚ διατηρητέο, και δεν μπορεί να επέμβει κανένας χωρίς την άδεια της αρχαιολογίας. Λεπτομέρειες για τη σημερινή κατάσταση του Σχολικού κτηρίου Μενδενίτσας συνοψίζονται ΕΔΩ.

Πήραμε λοιπόν τη πρωτοβουλία να εξετάσουμε τη διαδικασία που απαιτείται και τι ενέργειες μπορούν να δρομολογηθούν. Από τη διερεύνηση που έγινε προκύπτει:

Α) Η Περιφέρεια προτίθεται να αναλάβει τη χρηματοδότηση της επισκευής και αποκατάστασης του κτιρίου (εκτίμηση κόστους: 150-200 χιλιάδες ευρώ) εφόσον προσκομιστεί από τους ενδιαφερόμενους, με τη συναίνεση του Δήμου: (1) άδεια της αρχαιολογίας, και (2) πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη εφαρμογής («εφαρμογής» σημαίνει ότι αυτή θα χρησιμοποιηθεί από τον ανάδοχο εργολάβο στις εργασίες αποκατάστασης).

Β) Η άδεια της αρχαιολογίας απαιτεί θετική εισήγηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων με έδρα το Βόλο, η οποία χρειάζεται την υποβολή αιτήματος που πρέπει να συνοδεύεται από τις μελέτες: αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική. Η στατική απαιτείται να εκπονηθεί από πολιτικό μηχανικό εξειδικευμένο σε αποκατάσταση διατηρητέων μνημείων. Η αρχιτεκτονική, η οποία μπορεί να γίνει και από μη εξειδικευμένο αρχιτέκτονα μηχανικό, αποτελεί προαπαιτούμενο της στατικής και της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης.

Έτσι το πρώτο βασικό προαπαιτούμενο για να κινηθεί το θέμα είναι η εκπόνηση και υποβολή τεχνικής μελέτης στην υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, η οποία, μετά την άδεια της αρχαιολογίας θα υποβληθεί και στη Περιφέρεια.

Συμπέρασμα: Χωρίς τη τεχνική μελέτη δεν προχωρά τίποτε.

Η περιφέρεια εκ του νόμου αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τη τεχνική μελέτη, όπως μας τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης. Ο Δήμος θα μπορούσε να την χρηματοδοτήσει υπό όρους, αλλά η διαδικασία μπορεί να πάρει πολύ χρόνο, ενω θα παραμένει αβέβαιη και εξοντωτική για αυτόν που θα αναλάβει τη προώθησή της.

Η γνώμη μας είναι, ότι αν θέλουμε να σώσουμε το κτίριο του σχολείου και αυτό να γίνει εντός λογικών χρονικών πλαισίων, πρέπει να χρηματοδοτήσουμε εμείς οι συγχωριανοί και φίλοι, ενδεχομένως και χορηγοί αν βρεθούν, την απαιτούμενη τεχνική μελέτη. Σε αυτό λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός ότι, στη περιπτωση που τα χρήματα είναι διαθέσιμα, η διαδικασία εκπόνησης των μελετών και της έκδοσης της αδείας της Αρχαιολογίας είναι βραδεία και μπορεί να φτάσει τα δύο χρόνια.

Μετά από έρευνα και προσφορές που πήραμε, το κόστος της πλήρους τεχνικής μελέτης είναι κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ (περί τις 9 χιλιάδες), το οποίο θα μπορούσε να συγκεντρωθεί σταδιακά με τη συμμετοχή συγχωριανών και φίλων ή και χορηγών. Το ενδεχόμενο αυτό, προς το παρόν, αξιολογείται και εξετάζεται η δρομολόγησή του. Η αρχιτεκτονική μελέτη θα πρέπει να υλοποιηθεί πρώτη καθόσον αποτελεί προαπαιτουμενο των δυο άλλων μελετών.

03/01/2021. Εγινε δεκτή από το Δήμο πρόταση, που υποβλήθηκε από κοινού με η κοινότητα, για να μην γίνει η μεταφορά της προτομής Δυοβουνιώτη στον προβλεπόμενο Τόπο Ιστορίας και Μνήμης στη κεντρική πλατεία. Δηλαδή να μείνει η προτομή στη Ράχη όπου βρίσκεται τώρα εδώ και 20 χρόνια, ως έργο της Δημαρχίας Μώλου μετά από προσωπικές ενέργειες και επιμονή του αείμνηστου Δημάρχου Κώστα Παταργιά που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Επίσης η μεταφορά δεν θα ήταν δυνατή και για τεχνικούς και άλλους λόγους που δεν αναμένονταν. Εγινε εναλλακτική πρόταση. Δείτε ΕΔΩ

02/01/2021. Το εργο κατασκευής του μνημείου ιστορίας και μνήμης Μενδενίτσας (δείτε ΕΔΩ), το οποίο είναι τεχνικά έτοιμο και είχε προγραμματιστεί και προϋπολογιστεί από το Δήμο για να γίνει το 2020 δεν κατέστη δυνατόν να υλοποιηθεί. Ο κύριος λόγος οφείλλεται στη πανδημία του κορωνοϊού και των προβλημάτων που συσσώρευσε, όπως και των καθυστερήσεων που επέφερε στη λειτουργία των υπηρεσιών. Υπάρχουν ισχυρές δεσμεύσεις από το Δήμαρχο και την τεχνική υπηρεσία ότι το έργο θα υλοποιηθεί το έτος 2021.

06/11/2020. Είναι γνωστή η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον περιβάλλοντα χώρο του κάστρου Μενδενίτσας, κυρίως περί την είσοδο, η οποία απαιτεί να γίνουν απαλλοτριώσεις. Ζητήθηκε από έμπειρη αρχαιολόγο να μας γνωρίσει τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Δείτε την απάντηση ΕΔΩ:

10/10/2020. Επιστολή στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, που εδρεύει στο Βόλο, για ενημέρωση σχετικά με τη παρούσα ιστοσελίδα και τη σημερινή κατάσταση του Δημοτικού Σχολείου της Μενδενίτσας και για το ποιά είναι η διαδικασία αποκατάστασής του. Το σχολείο έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο και ανήκει στην αρμοδιότητα της εν λόγω υπηρεσίας. Δείτε ΕΔΩ.

01/10/2020. Επιστολή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας-Ευρυτανίας, που εδρεύει στη Λαμία, για ενημέρωση σχετικά με τη παρούσα ιστοσελίδα και τη σημερινή κατάσταση του Κάστρου της Μενδενίτσας. Δείτε ΕΔΩ. Λάβαμε μια πρώτη απάντηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων με την υπόσχεση ότι θα μελετήσουν το σχετικό με το κάστρο κείμενο και θα ανταποκριθούν.

28/08/2020. Διερεύνηση των προαπαιτούμενων για να γίνει η Μενδενίτσα μέλος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας" με έδρα το Δήμο Καραβρύτων. Διαπιστώθηκε ότι αυτά περιλαμβάνουν την έγκριση Δημοτικού Συμβουλίου για την εγγραφή και χορήγηση ετήσιας συνδρομής (δείτε ΕΔΩ). Τα στοιχεία, όπως και τα δικαιώματα-πλεονεκτήματα που αποκτά η Μενδενίτσα ως μέλος του ΔΜΠΧΕ (δείτε ΕΔΩ), υποβλήθηκαν στο Δήμο Καμένων Βούρλων για ενημέρωση και ενδεχόμενη έγκριση.

10/07/2020. Υποβλήθηκαν στο Πρόεδρο της Κοινότητας προτάσεις ονοματοδοσίας πλατειών και δρόμων μαζί με αιτιολογήσεις. Για την επισκόπησή τους δείτε ΕΔΩ. Οι προτάσεις κοινοποιήθηκαν στο Σύλλογο Μενδενιτσιωτών και στο Δήμο Κ.Μ., των οποίων ζητήθηκε η συνδρομή και συνεργασία.