Ονοματοδοσία Πλατειών και Δρόμων Μενδενίτσας

Η ονοματοδοσία δρόμων ή πλατειών αποτελεί σημαντική συμβολική δράση που προσθέτει ιστορική αξία σε ένα τόπο. Οι προτάσεις πρέπει να γίνονται με αυστηρά κριτήρια και να είναι επαρκώς αιτιολογημένες ώστε η υλοποίησή τους να τύχει της αποδοχής της τοπικής κοινωνίας.

Ο νόμος προβλέπει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Νόμου 4071/2012 , "η ονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών γίνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται ύστερα από εισήγηση του οικείου Συμβουλίου Δημοτικής ή τοπικής Κοινότητας ή εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας, και μετά τη σύμφωνη γνώμη 5μελούς επιτροπής που συγκροτείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε επίπεδο Νομού".

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ιούλιος 2020 - Αρχική Πρόταση

Η αρχική πρόταση έγινε από την ΠΑΙΜ (Πρωτοβουλία Ανάδειξης της Ιστορίας της Μενδενίτσας) στις 10 Ιουλίου 2020 προς το Πρόεδρο της κοινότητας με κοινοποίηση στο Γραφείο του Δημάρχου και στο Σύλλογο Μενδενίτσας. Εκει τονίζονταν ότι ήταν απλώς μια αρχική πρόταση που θα μπορούσε να αλλάξει και ότι τιθεται σε γνώση και κρίση του καθε ενδιαφερόμενου, και οτι είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΠΑΙΜ. Οι πρώτες προτάσεις δίνονται για ενημέρωση και για την ιστορία: (α) για τους δρόμους ΕΔΩ και (β) για τις πλατείες ΕΔΩ.

Τίποτε δεν έγινε εν κρυπτώ, οπως κάποιοι ισχυρίζονται όψιμα στο facebook. Ο πρόεδρος της κοινότητας έκανε γνωστες και συζήτησε τις προτάσεις, και υπήρξε ανταπόκριση από χωριανούς που εκαναν νέες προτάσεις. Υπήρξαν χωριανοί που στηριξαν τη πρόταση "Πλατεία Ελασσωνα" για την ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας, μάλιστα καποιοι επιχειρηματολόγησαν ότι η ιδια πρόταση είχε γίνει προς τη κοινότητα το 1998 από τον τότε Πολιτιστικό Σύλλογο Μενδενίτσας (βλεπε Εφημ. Φωνή της Μενδ, τευχος 53, Ιούλιος 1998 - ΕΔΩ), όταν οι μνημες για τη σημαντική Δωρεά Ελασσώνα ήταν πιό νωπές. Η πρόταση για "Πλατεία Δυοβουνιώτη" στη Ράχη επιλέχθηκε, μεταξύ των τριών της αρχικής πρότασης, από συγχωριανή που έχει διερευνήσει την ιστορία του χωριού. Άλλοι συγχωριανοί σχολίασαν ότι δεν έχει σπουδαίο νόημα η αρχική γενική πρόταση "Οδος Δασκάλων Μενδενίτσας" και πρότειναν το "Οδός Κωνσταντίνου Σκούρα", όπως ειχε προταθεί το 1998 από τον τότε Σύλλογο Μενδνενιτσας (Φ. της Μ. τευχος 53, 1998 ΕΔΩ).

Φεβρουάριος 2021 - Τελική Πρόταση

Μετά τη παρέλευση επταμήνου, ο πρόεδρος της κονότητας, έκρινε με βαση το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος (βλεπει παραπάνω) και υπέβαλε τη νέα πρόταση που εν τω μεταξύ προέκυψε για έγκριση στο Δήμο στις 4 Φεβρουαριου 2021, από κοινού με τους δυο συν-υποψηφίους του στις τελευταίες εκλογες (2019).

Οι παρακάτω προς έγκριση προτάσεις ονοματοδοσίας είναι λογικές και εφόσον υλοποιηθούν θα προσδώσουν ιστορική αξία στη Μενδενίτσα.

Πρόταση ονοματοδοσίας πλατειών

Η Μενδενίτσα έχει τρεις πλατείες, όλες χωρίς επίσημη ονομασία:

1) Την κεντρική πλατεία. Προτείνεται να ονομαστεί σε: "Πλατεία Ιωάννη Ελασσώνα", εις μνήμην του δωρητή της πλατείας.

2) Την πλατεία στο Βράχο. Προτείνεται να ονομαστεί σε : "Πλατεία Βράχου Μενδενίτσας"

3) Την παληά πλατεία Μενδενίτσας στη Ράχη. Να ονομαστεί σε : "Πλατεία Ιωάννη Δυοβουνιώτη" (λόγω και της επετείου των 200 χρόνων)

Οι αιτιολογήσεις ονοματοδοσίας, τα όρια των πλατειών, και οι προτεινόμενες σημάνσεις: ΕΔΩ

Πρόταση ονοματοδοσίας δρόμων

Προτείνεται η ονοματοδοσία πέντε δρόμων:

1) "Οδός 13 Απριλίου 1821", υπέρ της Απελευθέρωσης της Μενδενίτσας στις 13/04/1821 (εν όψει και της επετείου των 200 χρόνων)

1) "Οδός Κάστρου Βοδονίτσας" υπέρ του μεγάλου ιστορικού μνημείου του χωριού

3) "Οδός Γεωργίου Παπακώστα (Παπαγιώργη), Ιερέα και στήριγμα του χωριού και των κατοίκων του σε δύσκολες εποχές.

4) "Οδός Αθανασίου Πολίτη", Ιατρού της Μενδενίτσας, για τις υπηρεσίες του και την αρωγή στους συγχωριανούς του για 30 χρόνια.

5) "Οδός Κωνσταντίνου Σκούρα", Δασκάλου Μενδενίτσας, για τη πολύτιμη προσφορά στη μόρφωση των παιδιών του χωριού για 30 περίπου χρόνια.

Αιτιολογήσεις ονοματοδοσίας, οι προτεινόμενοι δρόμοι, και οι σημάνσεις τους: ΕΔΩ

Νοέμβριος 2021 (23/11/2021). Ομόφωνη έγκριση (με δυο αλλαγές ) της Πρότασης Ονοματοδοσίας απο το Δ.Σ. του Δήμου


Μετά από παρουσίαση του προέδρου της κοινότητας στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 23 Νοεμβρίου 2021, και εκτενή συζήτηση, εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Δ.Σ. του Δήμου Καμένων Βούρλων οι προτάσεις ονοματοδοσίας πλατειών και δρόμων που υποβλήθηκαν από τη Κοινότητα Μενδενίτσας στις 4 Φεβρουαρίου 2021 (δείτε παραπάνω) εκτός της περίπτωσης της κεντρικής πλατείας. Υπήρξαν αντιπροτάσεις από συγχωριανό μας Δημοτικό συμβουλο για την ονομασία της πλατείας σε "Πλατεία Εθνικής Αντίστασης" και εναλλακτικά σε "Πλατεία 9ης Οκτωβρίου 1943". Μετά από συζήτηση, ψηφίστηκαν ομόφωνα δύο αλλαγές που προτάθηκαν απο τον Δήμαρχο, κ. Συκιώτη: 1) Η κεντρική πλατεία του χωριού ονομάζεται σε «Πλατεία Επανάστασης 1821» αντί της προτεινόμενης «Πλατεία Ιωάννη Ελασσώνα», και 2) Η προτεινόμενη «Πλατεία Βράχου Μενδενίτσας» σε «Βράχος Μενδενίτσας – Πλατεία Ιωάννη Ελασσώνα». Οι νέες εγκεκριμένες προτασεις με τις αιτιολογησεις για τις πλατείες είναι ΕΔΩ

Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, καθ' όλα δημοκρατική, η οποία προσθέτει αξία, τιμή και σεβασμό στην ιστορία της Μενδενίτσας. Επίσης, η εγκεκριμένη συνολική πρόταση πιστεύουμε ότι εκφραζει την μεγάλη πλειοψηφία των συγχωριανών. Το θέμα αυτό που ήταν στην κουβέντα για 30 και πλεόν χρόνια, έγινε επιτέλους πράξη.

Ιούλιος 2022. Ομόφωνη έγκριση των ονοματοδοσιών από την Επιτροπή ειδικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Στερεάς Ελλαδας

Δείτε απόφαση ΕΔΩ (σύντομα)

Οκτώβριος 2022. Υλοποίηση. Τοποθέτηση Πινακίδων

Ακολουθεί ανακοίνωση του Προέδρου της Κοινότητας και ενημερωτικές εικόνες


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΑ, 20 Οκτωβρίου 2022

ΘΕΜΑ: Ονοματοδοσία Πλατειών και Δρόμων Μενδενίτσας


Από: Γιώργο Αντερριώτη, Πρόεδρο της Κοινότητας Μενδενίτσας

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το έργο «Ονοματοδοσίες Πλατειών και Δρόμων Μενδενίτσας» με την τοποθέτηση καλαίσθητων και ενημερωτικών πινακίδων σε κατάλληλα σημεία. Το θέμα των ονοματοδοσιών συζητιόταν για πάνω από τριάντα χρόνια, κυρίως σαν χρέος τιμής προς λίγους ανθρώπους με αναγνωρισμένη από την πλειοψηφία των κατοίκων προσφορά στο χωριό, όμως η υλοποίηση του δεν κατέστη ποτέ δυνατή. Θέλω να μοιραστώ με όλους τη χαρά μου που τελικά το έργο αυτό έγινε πράξη.

Ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία. Η αρχική πρόταση έγινε τον Ιούλιο του 2020 και έγινε γνωστή σε όλους. Μετά από συζητήσεις έλαβε τη τελική της μορφή τον Φεβρουάριο του 2021 όταν και υποβλήθηκε από εμένα στο Δήμο με συνυπογράφοντες τους συνυποψηφίους μου (Κ. Βλάσση και Ν. Τραπάτσα) στις τελευταίες εκλογές. Η αιτιολόγηση των προτάσεων έγινε με την βοήθεια του Χρήστου Χαλδούπη. Το Δ.Σ. το Δήμου συζήτησε το θέμα στις 23 Νοεμβρίου 2021 και αφού έκανε κάποιες τροποποιήσεις ενέκρινε τις τελικές ονοματοδοσίες ομόφωνα. Τέλος η απόφαση του Δ.Σ. εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Ονοματοδοσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας τον Ιούλιο του 2022.

Οι πινακίδες κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Η συνολική δαπάνη ανήλθε στα 200 ευρώ και καλύφθηκε από τις εισπράξεις του βιβλίου «Μενδενιτσιώτες και Καραβιδιώτες στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41» του Χρ. Χαλδούπη.

Πληροφορίες για τις ονοματοδοσίες των δρόμων και των πλατειών δίνονται στις δυο εικόνες που συνοδεύουν την παρούσα ανακοίνωση.

Ευχαριστώ πολύ όλους όσους με βοήθησαν σε αυτή τη προσπάθεια.