Η αποκατάσταση μάλλον αφορά  το δεξιά επάνω μέρος των τειχών όπου φαίνεται να εχει δημιουργηθεί κατακόρυφη ρωγμή. 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΑΣ


Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας – Ευρυτανίας (ΕΦΑ-ΦΕ) ανακοινώθηκε στη "Διαύγεια" η ανάθεση σε ειδικό κατασκευαστή εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης του δυτικού πύργου του εξωτερικού περιβόλου του Μεσαιωνικού Κάστρου Μενδενίτσας. 

Πρόκειται για ένα έργο, προϋπολογισμένου κόστους 22000 ευρώ, που αποβλέπει στην επισκευή και συντήρηση ενός συγκεκριμένου μικρού μέρους του Κάστρου (από τη σύμβαση δεν είναι σαφές ποιό ακριβώς είναι) το οποίο προφανώς χρήζει αποκατάστασης. Το έργο, σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση στις 24/09/21, έχει περίοδο υλοποίησης δύο μηνών, από τις 27/9/21 μέχρι τις 30/11/21.

Για όποιον ενδιαφέρεται,  μπορεί να δει τη σύμβαση ΕΔΩ:

Η τελευταία βελτιωτική παρέμβαση της ΕΦΑ-ΦΕ στο Κάστρο Μενδενίτσας, έγινε πριν δύο χρόνια το Φθινόπωρο του 1919 και αφορούσε  τη στερέωση μέρος του βόρειου και νότιου τμήματος που διαχωρίζει τους δυο περιβόλους και του κεντρικού πύργου του κάστρου (π.χ., βλέπε τη πάνω φωτογραφία στα δεξιά).

Καλωσορίζουμε αυτές τις παρεμβάσεις συντήρησης του Κάστρου Μενδενίτσας της Εφορείας Αρχαιοτήτων και της προϊσταμένης της κ. Ευθυμίας Καράτζαλη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι παρόμοιες προσπάθειες θα συνεχιστούν καθόσον οι ανάγκες αποκατάστασης του μοναδικού, και τόσο σημαντικού, Μεσαιωνικού κάστρου στη Λοκρίδα παραμένουν μεγάλες και επιτακτικές.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΑΣ

Τον Φεβρουάριο του 2023, η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ και ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, τοποθέτησε έναν ανθεκτικό και καλαίσθητο Πίνακα Ιστορίας σε κεντρικό σημείο του εξωτερικού περιβόλου του Κάστρου Μενδενίτσας.

Στο πίνακα υπάρχουν δυο συνοπτικές ενότητες ιστορίας: Η μία αναφέρεται στη Μενδενίτσα και η άλλη στο Μεσαιωνικό της Κάστρο. Τα κείμενα των δύο ενοτήτων, που συνοδεύονται και από λίγες αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες, παρουσιάζονται και στα Αγγλικά.

Η τοποθέτηση ενός Ενημερωτικού Πίνακα Ιστορίας στο χώρο του Κάστρου έρχεται να καλύψει μια μακρόχρονη ανάγκη και συνεπώς αποτελεί μια ιδιαίτερα καλοδεχούμενη ενέργεια. Ας ευχηθούμε ότι η Αρχαιολογική υπηρεσία θα συνεχίσει να φροντίζει για την συντήρηση, εξωραϊσμό και ανάδειξη του μοναδικού αυτού μνημείου της Μενδενίτσας και της Ανατολικής Λοκρίδας.