Σεπτέμβριος 2021 - Μια προσπάθεια για τη διάσωση του Σχολικού Κτηρίου Μενδενίτσας 

Σεπτέμβριος 21: Ξεκίνησε η διαδικασία Εκπόνησης της Τεχνικής Μελέτης αποκατάστασης του Σχολικού κτηρίου

29 Ιουνίου 2023: Η Τεχνική μελέτη και το αίτημα αποκατάστασης του σχολικού κτηρίου εγκρίθηκε από 

το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας. 


ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΔΙΑΣΩΣΗ του ΚΤΗΡΙΟΥ του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΑΣ - ΔΡΑΣΕΙΣ


Το ιστορικό σχολικό κτήριο βρίσκεται παροπλισμένο, σεισμόπληκτο, αλλά και  βανδαλισμένο, ώστε να κινδυνεύει με κατάρρευση αν αφεθεί στη τύχη του. Από το 1997 έχει χαρακτηριστεί μέσω ΦΕΚ διατηρητέο, έτσι δεν μπορεί να επέμβει κανείς για τη συντήρησή του χωρίς την  άδεια της αρχαιολογίας.  Περισσότερες λεπτομέρειες για τη κατάσταση του σχολικού κτηρίου ΕΔΩ .

Μετά από κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα που προέκυψαν το καλοκαίρι του 2021, ξεκίνησε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του σύνθετου και δύσκολου θέματος της διάσωσης του κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Μενδενίτσας και της διάθεσής του σε νέες χρήσεις. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και τι προτείνεται να γίνει, βλέπε ανακοίνωση - έκκληση ΕΔΩ

Στις Αρχές Νοεμβρίου άρχισε η προσπάθεια συγκέντρωσης δωρεών Μενδενιτσιωτών και Φίλων για τη διασφάλιση των πόρων που απαιτούνται για την εκπόνηση πλήρους Τεχνικής Μελέτης (Αρχιτεκτονικής, Στατικής και Ηλεκτρομηχανολογικής), σύμφωνης με τους όρους του αρχαιολογικού νόμου 2038/2002, όπως και τους κανόνες της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η Μελετη αυτή θα αποτελέσει το απαραίτητο υπόβαθρο για: 1) την εξασφάλιση της έγκρισης αποκατάστασης του κτίσματος από το Τοπικό ή  Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων, και 2) την εξασφάλιση χρηματοδότησης και την χρήση της στις εργασίες αποκατάστασης του σχολικού κτηρίου. 

Περί το τέλος Δεκεμβρίου 2021, και μετά την εξασφάλιση του μεγαλύτερου μέρους των απαιτούμενων πόρων, ο Προεδρος της κοινότητας Μενδενιτσας προχώρησε στην ανάθεση της αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης σε μελετητικό γραφείο με έδρα το Βόλο που εξειδικεύται στην εκπόνηση μελετών εφαρμογής για την αποκατάσταση διατηρητέων κτηρίων, οι οποίες υποβάλλονται προς έγκριση από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και το Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η μελέτη για την επισκευή του σχολικού κτηρίου Μενδενίτσας αναμένεται να παραδοθεί στη Κοινότητα, για τις περαιτέρω ενέργειες, το καλοκαίρι του 2022.  Οι μελετητές έχουν επίσης αναλάβει την ευθύνη υποστήριξης της μελέτης σε όλα τα στάδια που ακολουθούν μέχρι την τελική εγκρισή της απο το αρχαιολογικό συμβούλιο.   

Η μελέτη παραδόθηκε απο τον Μελετητή Μηχανικό στο Πρόεδρο της Κοινότητας στις 27/8/2022, και υποβλήθηκε υπό τη μορφη δωρεάς στο Δήμο Καμένων Βούρλων στις 30/8/22. Ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, η μελέτη έγινε αποδεκτή από το Δήμο στα μέσα Ιανουαρίου 2023 και στις 25/01/23 υποβλήθηκε στην Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων στο Βόλο για έγκριση. Στις 29 Ιουνίου 2023, η μελέτη εγκρίθηκε από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Στερεάς Ελλαδας μετά απο θετική εισήγηση της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων.  

Η μελέτη αποτελείται από τρία μέρη:  Αρχιτεκτονική, Στατική και Ηλεκτρομηχανολογική. Περιλαμβάνει 10 μελετητικά τεύχη πληροφοριών και υπολογισμών, λεπτομερές τοπογραφικό διάγραμμα, 21 αρχιτεκτονικά και στατικά σχέδια κλίμακας 1:50, 5 ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια κλίμακας 1:100, όπως. και μια μελέτη ανάλυσης των υλικών κατασκευής του κτιρίου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, 30 Ιουνίου 2023

Ανάρτηση στη σελίδα facebook του Δήμου Καμένων Βούρλων


Με χαρά πληροφορούμε ότι το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Μνημείων Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία, αφού έλαβε υπόψη τη θετική εισήγηση της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων (ΥΝΜ) Θεσσαλίας και Ανατολικής Στερεάς με έδρα τον Βόλο, στη συνεδρίαση της Πέμπτης 29 Ιουνίου 2023 ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΟΜΟΦΩΝΑ την τεχνική μελέτη και το αίτημα του Δήμου Καμένων Βούρλων για την αποκατάσταση του Σχολικού Κτηρίου Μενδενίτσας.


Το παραπάνω, πολύ ΒΑΣΙΚΟ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ στάδιο Α του έργου «Αποκατάσταση του Σχολικού Κτηρίου Μενδενίτσας – νέες χρήσεις», ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ.


Από τότε που ξεκίνησε η όλη διαδικασία εκπόνησης της μελέτης μέχρι σήμερα έχουν περάσει περίπου 22 μήνες. Μετά την εκπόνηση του οικονομικού μέρους της μελέτης, το οποίο θα παραδοθεί σε λίγους μήνες, ο Δήμος Καμένων Βούρλων θα έχει στη διάθεσή του μια πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη, μαζί με την έγκριση της Αρχαιολογίας, για να προχωρήσει στο δύσκολο στάδιο, αυτό της υλοποίησης του έργου. Το βασικό προαπαιτούμενο του σταδίου Β είναι η εξασφάλιση των κονδυλίων χρηματοδότησης, που αποτελεί ζήτημα πολιτικής βούλησης των κρατικών αρχών. Προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνει η επόμενη προσπάθεια όσων ενδιαφέρονται να βοηθήσουν και κυρίως αυτών που έχουν δυνατότητες πολιτικής επιρροής.


Ευχαριστίες σε όλους όσοι ευγενικά ανταποκρίθηκαν και πρόσφεραν πόρους για τη χρηματοδότηση της μελέτης και σε αυτούς που βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια.

Γεώργιος Αντερριώτης, Πρόεδρος Κοινότητας Μενδενίτσας


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ,  13 Σεπτεμβρίου 2022

ΘΕΜΑ: Μελέτη Αποκατάστασης του Σχολικού Κτιρίου Μενδενίτσας

Από: Γιώργο Αντερριώτη, Πρόεδρο της Κοινότητας Μενδενίτσας


Ανακοινώνεται η απόκτηση μιας ολοκληρωμένης Τεχνικής Μελέτης Αποκατάστασης του Κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Μενδενίτσας. Ως γνωστόν, το κτίριο έχει κριθεί διατηρητέο το έτος 1997 μέσω ΦΕΚ, και ανήκει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα, το ιστορικό αυτό κτίριο βρίσκεται σε κατάσταση σταδιακής ερρείπωσης και η τεχνική μελέτη έγινε στα πλαίσια της προσπάθειας για τη στερέωση και αποκατάστασή του.   

Η μελέτη εκπονήθηκε με εντολέα τη Κοινότητα Μενδενίτσας από μελετητικό γραφείο που εξειδικεύεται σε αποκαταστάσεις διατηρητέων κτιρίων. Είναι υψηλής ποιότητας και σε αντιστοιχία με τις προδιαγραφές - απαιτήσεις του αρχαιολογικού νόμου. Ευχαριστούμε τον μηχανικό μελετητή κ. Ξάνθιππο Μίτσιο για την εξαιρετική του δουλειά. Η μελέτη εκπονηθηκε με την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Καμένων Βούρλων κ. Γιάννη Συκιώτη.


Η δαπάνη της μελέτης καλύφθηκε από εθελοντικές προσφορές 73 ανωνύμων Μενδενιτσιωτών και φίλων, ατόμων και οικογενειών. Ο Χρήστος Χαλδούπης συντόνισε την διαδικασία υλοποίησης της μελέτης, όπως και τη συγκέντρωση των πόρων με τη βοήθεια του Κώστα Σάμιου και της Γιώτας Μεγαλιού. Τους ευχαριστώ πολύ όλους.


Η μελέτη αποτελείται από τρία μέρη:  Αρχιτεκτονική, Στατική και Ηλεκτρομηχανολογική. Περιλαμβάνει 10 μελετητικά τεύχη πληροφοριών και υπολογισμών, λεπτομερές τοπογραφικό διάγραμμα, 21 αρχιτεκτονικά και στατικά σχέδια κλίμακας 1:50, 5 ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια κλίμακας 1:100, όπως. και μια μελέτη ανάλυσης των υλικών κατασκευής του κτιρίου.


Η μελέτη διατέθηκε ήδη στο Δήμο Καμένων Βούρλων, όπου στη συνέχεια θα υποβληθεί στην Εφορεία Νεότερων Μνημείων με αίτημα την  «Έγκριση της αποκατάστασης του σχολικού κτιρίου Μενδενίτσας» από την Αρχαιολογία.


Η έγκριση αυτή αποτελεί αυστηρό προαπαιτούμενο του επόμενου σταδίου που αφορά την ένταξη του έργου αποκατάστασης του κτιρίου σε χρηματοδοτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της πολιτείας. 


Με την εκπόνηση της Τεχνικής μελέτης έγινε ένα θεμελιώδες βήμα προς το στόχο που όλοι οι Μενδενιτσιώτες και ο Δήμος μας, τελικά προσδοκούμε: Την αποκατάσταση και διάσωση του ιστορικού σχολικού κτιρίου Μενδενίτσας και τη διάθεσή του στο κοινό για νέες