Σύνοψη Ιστορίας Μενδενίτσας Ι

της Πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη της Ιστορίας της Μενδενίτσας

Η ιστορία της Μενδενίτσας χάνεται στα βάθη των χρόνων. Η θέση της στην ιστορία καθορίστηκε από την οχυρή της τοποθεσία, τη γειτνίασή της με τις φημισμένες από τους αρχαίους χρόνους Θερμοπύλες, και του ρόλου της στα σημαντικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην ιστορική αυτή περιοχή διαμέσου των αιώνων.

Αρχαιότητα. Οι ογκόλιθοι του μεσαιωνικού κάστρου της Μενδενίτσας δείχνουν ότι εδώ βρισκόταν μία από τις πλέον οχυρές και σημαντικές πόλεις της αρχαίας Επικνημίδιας Λοκρίδας. Σύμφωνα με την Ιλιάδα και τις ύστερες μαρτυρίες του αρχαίου γεωγράφου Στράβωνος (67 π.Χ – 23 μ.Χ.) και ερμηνείες ιστορικών, πιθανολογείται (αλλά δεν επιβεβαιώνεται) ότι η σημερινή Μενδενίτσα βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Λοκρικής πόλης Τάρφης, η οποία έλαβε μέρος στον Τρωϊκό πόλεμο. Την ομηρική Τάρφη, εικάζεται ότι την διαδέχτηκε η ελληνιστική Λοκρική πόλη Φαρύγαι, που ήταν γνωστή για το Ιερό της Φαρυγαίας Ήρας. Ενώ οι αρχαίοι οικισμοί στη θέση της Μενδενίτσας φαίνεται ότι επέζησαν διαμέσου των Ρωμαϊκών και Βυζαντινών χρόνων, οι ιστορικές μαρτυρίες γι αυτούς είναι λιγοστές. Εκτός ενός αρχαίου τάφου που αποκαλύφθηκε τυχαία, δεν έχουν υπάρξει ανασκαφές που θα μπορούσαν να αναδείξουν περισσότερα στοιχεία για την αρχαία κληρονομιά της Μενδενίτσας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αρχαιολόγος Φανουρία Δακορώνια (που απεβίωσε πρόσφατα, τον Αύγουστο του 2020), "η ιστορία της Μενδενίτσας μένει ακόμη να ανακαλυφθεί".

Φραγκοκρατία. Η πλέον γνωστή περίοδος της ιστορίας της Μενδενίτσας συνδέεται με τη Φραγκοκρατία, η οποία επικράτησε μερικώς στην Ελλάδα μετά τη πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1204. Τότε χτίστηκε το μεσαιωνικό κάστρο της Μενδενίτσας (Budonitza), η οποία έγινε πρωτεύουσα Φράγκικης Μαρκιωνίας. Η Μαρκιωνία Μενδενίτσας που ήκμασε για δύο αιώνες, περιελάμβανε τη Λοκρίδα όπως και, κατά καιρούς, μέρη της Φωκίδας και Εύβοιας, ενώ φιλοξενούσε και έδρα Λατινικής Επισκοπής. Στη Μενδενίτσα ηγεμόνευσαν δυο δυναστείες Ιταλών ευγενών: αρχικά οι Pallavicini και μετέπειτα οι Zorzi. Το τέλος της Μαρκιωνίας ήλθε με τη πτώση του κάστρου της από τους Οθωμανούς το 1414.

Τουρκοκρατία. Η ιστορία της Μενδενίτσας (Μπουντουνίτσα) στην Τουρκοκρατία, αφορά τη μακρά περίοδο τεσσάρων αιώνων (1414-1821). Το κάστρο έγινε τουρκικό στρατιωτικό οχυρό και η Μενδενίτσα αποτέλεσε έδρα επαρχιακής διοίκησης (Καζάς) της Δυτικής Λοκρίδας που υπόκειταν στο Πασαλίκι της Χαλκίδας. Επίσης λειτουργούσε στα ανατολικά του χωριού τουρκικό μοναστήρι (τεκκές) μπεκτασήδων και δερβίσηδων. Παράλληλα η Μενδενίτσα ήταν έδρα ορθόδοξης Επισκοπής, και βάση του Αρματολικιού Λοκρίδας, με το Νάκο Δυοβουνιώτη να είναι ο τελευταίος του καπετάνιος του από το 1790-1820.

Επανάσταση 1821. Κατά την Ελληνική Επανάσταση η Μενδενίτσα (Μουντονίτσα ή και Βοδονίτσα) έπαιξε κεντρικό ρόλο στη Βορειοανατολική Ρούμελη. Μετά την εξέγερση των Σαλώνων (Άμφισσας) στο τέλος Μαρτίου 1821, οι Τούρκοι της Λοκρίδας κλείστηκαν στο οχυρό της κάστρο, ελπίζοντας σε ενισχύσεις από το Ζητούνι (Λαμία). Η πολιορκία του κάστρου ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου του 1821 υπό την ηγεσία του Νάκου Δυοβουνιώτη (κάτω), ενώ στις 8 Απριλίου 1821 ενισχύθηκε με τα επαναστατικά σώματα του Κομνά Τράκα και του Αθανασίου Διάκου. Οι Τούρκοι τελικά οδηγήθηκαν σε συνθηκολόγηση και παράδοση στις 13 Απριλίου 1821. Οι πολιορκητές δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα με αποτέλεσμα όλοι οι έγκλειστοι να σφαγιαστούν και να καταστραφεί ο φημισμένος Τεκκές Μουντουνίτσας. Το αρνητικό αυτό συμβάν οδήγησε σε άγρια αντίποινα επί του χριστιανικού πληθυσμού όλης της ευρύτερης περιοχής από τα στρατεύματα του Κιοσέ Μεχμέτ και Ομέρ Βρυώνη.

Η Μενδενίτσα, που αποτελούσε προμαχώνα της επανάστασης στη Ρούμελη έπεσε πάλι στα χέρια των Τούρκων μετά τη ηρωική μάχη της Αλαμάνας στις 23 Απριλίου 1821 και τη τραγική θυσία του Διάκου στη Λαμία. Για τους επόμενους λίγους μήνες έγινε βάση εξόρμησης των Τούρκων για τη κατάπνιξη της επανάστασης νοτιότερα. Επανήλθε στα χέρια των οπλαρχηγών της Ρούμελης - Δυοβουνιώτη, Πανουργιά, Ανδρούτσου και Γκούρα - μετά την πανωλεθρία των Τούρκων στη καθοριστική για την Επανάσταση μάχη των Βασιλικών (που βρίσκονται περί τα 15 χμ ανατολικά της Μενδενίτσας) στις 26 Αυγούστου 1821, η οποία τους ανάγκασε σε σταδιακή υποχώρηση στη Θεσσαλία. Τα επόμενα χρόνια της επανάστασης ο αγώνας στη Ρούμελη και τη Λοκρίδα συνεχίστηκε, με τη Μενδενίτσα και το κάστρο της να αποτελούν κεντρικό πεδίο διεκδίκησης και συγκρούσεων.

Απελευθέρωση 1829. Μετά από διαπραγματεύσεις, και λόγω της προσφοράς της στην Επανάσταση, η Μενδενίτσα συμπεριλήφθηκε, με τη συνθήκη της 13ης Σεπτεμβρίου 1829, στις βορειότερες απελευθερωμένες περιοχές του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Αποτέλεσε μέχρι το 1833 έδρα επαρχίας της Ελλάδας, που περιλάμβανε τη Δυτική Λοκρίδα και τα χωριά νότια του Καλλίδρομου, στην πεδιάδα του Κηφισού και τους πρόποδες του Παρνασσού. Παρότι αργότερα, μετά τη κατάργηση της ομώνυμης επαρχίας της, η σημασία της μειώθηκε στην περιοχή, η Μενδενίτσα παρέμεινε για πολλές δεκαετίες ένα σημαντικό κεφαλοχώρι στη Δυτική Λοκρίδα.



Mendeniza, Amand Schweiger Lerchenfeld, 1887

Κατοχή 1941-1944. Μια αξιόλογη σελίδα στη νεώτερη ιστορία της αποτελεί η περίοδος της ναζιστικής κατοχής όταν η Μενδενίτσα αποτέλεσε επιχειρησιακό κέντρο της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή της Δυτικής Λοκρίδας. Κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Γερμανών, που έγιναν σε αντίποινα των απωλειών τους σε μάχη πλησίον των στενών των Θερμοπυλών στις 21 Σεπτεμβρίου 1943, οι κατακτητές έκαψαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς τη Μενδενίτσα, όπως και το συνοικισμό της τα Καραβίδια, στις 9 Οκτωβρίου 1943. Ερείπια σπιτιών της καταστροφής αυτής, που έκτοτε εγκαταλήφθηκαν, υπάρχουν ακόμη διάσπαρτα στο χωριό.

Σημερινά ερείπια απο την πυρπόληση του χωριού απο τους Γερμανούς Ναζί στις 9/10/1943

Οι φωτογραφίες είναι απο το βιβλίο της Μ. Λάμπρου, βλεπε παρακάτω.

Καμένο σπίτι κατά το ολοκαύτωμα του χωριού στις 9/10/43 που έκτοτε εγκαταλείφθηκε

Σήμερα. Μετά το ολοκαύτωμα της Μενδενίτσας το 1943, όπως και τα χρόνια του εμφυλίου και της μετανάστευσης που ακολούθησαν, η Μενδενίτσα δεν επανέκαμψε και είδε το πληθυσμό της να μειώνεται συνεχώς, μέχρι σήμερα. Έτσι, από τους υπερχιλίους κατοίκους που είχε προπολεμικά, στην τελευταία απογραφή του 2011 οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού βρέθηκαν να είναι λιγότεροι από 250. Παρά την αναπόφευκτη εγκατάλειψη της Μενδενίτσας στην εποχή μας και τη συρρίκνωσή της, η ιστορική της πορεία, παραμένει εξέχουσα.

Βιβλιογραφία:

Βοδονίτσα – Κάστρο των Θερμοπυλών, Γιώργου Μωραΐτη, Εκδόσεις Τυποεκδοτική, 3η έκδοση, Αθήνα, 2002.

Μενδενίτσα – Η Αμυντήριος Έπαυλις, Μαρίας Λάμπρου, Εκδόσεις Κ. Μ. Ζαχαράκης, Αθήνα, 2013.


Σύνοψη Ιστορίας Μενδενίτσας ΙΙ

ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

του Αθανασίου (Νάσου) Φαφούτη

Το κείμενο που ακολουθεί έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα "Η Φωνή της Μενδενίτσας" Αριθ. Φύλ. 5, και 6, του Ιουνίου και Ιουλίου 1989.

Ο Νάσος Φαφούτης (1930-2006), πέραν του επαγγέλματός του ως γεωπόνος, ασχολήθηκε με τη ιστορική μελέτη και συγγραφή κειμένων και άρθρων σχετικά με τη διαχρονική ιστορική πορεία της Επικνημίδιας Λοκρίδας. Είναι συγγραφέας ενός ιστορικού βιβλίου, έργο ζωής, με τίτλο «Θερμοπύλες - Ιστορική Αναδρομή», Αθήνα 1996.

Σύντομη ιστορική αναδρομή της Μενδενίτσας

του Αθανασίου Φαφούτη


Η Μενδενίτσα είναι από τα ωραιότερα χωριά της Στερεάς Ελλάδας και αναμφίβολα το ωραιότερο στη Λοκρίδα. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένο στην άκρη του δάσους, στις πλαγιές και το μεσοδιάστημα τεσσάρων λόφων, που ανατολικά και βόρεια κόβονται απότομα από κάθετους βράχους. Τον υψηλότερο λόφο στεφανώνει ένα φράγκικο κάστρο, που διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Το χωριό βρίσκεται πάνω σε φυσικό εξώστη, με υψόμετρο 550 μ, και ανοιχτή θέα προς την ανατολή, τον βοριά και την δύση. Νότια φράζεται σε αρκετή απόσταση, από την επιμήκη πτύχωση της κορυφής του βουνού. Όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό, πρόκειται για εξαιρετικά οχυρή θέση, που δεν ήταν δυνατόν να περάσει απαρατήρητη.

Η αρχιτεκτονική της βάσης των τειχών του κάστρου είχε από νωρίς επισημανθεί και οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η θέση είχε κατοικηθεί στην αρχαιότητα. Από σοβαρές ενδείξεις συμπεραίνεται ότι εκεί πρέπει να βρίσκεται η πόλη Τάρφη, που αναφέρεται στην περιγραφή του στόλου με τον οποίο πήρε μέρος στην Τρωϊκή εκστρατεία ο Αίας ο Λοκρός (του Οϊλέως).

Στην Δημητριαίων ιστορία (Βιέννη 1791), η Μενδενίτσα αναφέρεται ως πατρίδα του Ομηρικού ήρωα Πατρόκλου, επιστήθιου φίλου του Αχιλλέα.

Στις αρχές της χρονολογίας μας μαρτυρείται από τον Στράβωνα πως τη θέση της Τάρφης είχαν πάρει οι Φαρύγες. Άγνωστοι παραμένουν οι λόγοι της υποκατάστασης. Θεωρείται πιθανό ότι η Τάρφη σε περίοδο παρακμής να εποικίσθηκε από τη Ναυπλία, αν ληφθεί υπόψη ότι στη νέα πόλη λατρεύονταν η Φαρυγαία Ήρα και, σύμφωνα με τον Στράβωνα, οι κάτοικοι διατηρούσαν ζωηρή ανάμνηση της καταγωγής τους (στην Ναυπλία υπήρχε πόλη με το όνομα Φαρύγες).

Μέχρι πρόσφατα η ύπαρξη αρχαίων οικισμών προσδιορίζονταν με κριτήριο την αρχιτεκτονική της βάσης των τειχών του κάστρου (τεράστιες παραλληλεπίπεδες πέτρες χωρίς κονίαμα). Τυχαία όμως κατά το 1980 ήρθαν σε φως πολύ σπουδαία ταφικά ευρήματα της υστεροκλασσικής αρχαιότητας που επιβεβαίωσαν την πιθανολόγηση. Μέχρι να υπάρξουν όμως επιγραφικές μαρτυρίες το αίνιγμα της ονομασίας των αρχαίων οικισμών θα μένει ανεξιχνίαστο.

Άγνωστο παραμένει επίσης πότε εμφανίστηκε η Βοδονίτσα. Κατά τον Γ. Κορδάτο ιδρύθηκε από εξελληνισμένους Χριστιανούς Σλαύους νομάδες. Πιθανότητα όμως ζωογονήθηκε η υστεροκλασσική αρχαία πόλη, κατά τη πρώιμη βυζαντινή περίοδο.

Με το νέο του όνομα ο οικισμός έμελλε να παίξει σημαντικό ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις, κατά τις περιόδους της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας.

Η αρχή έγινε από τον βασιλιά της Θεσσαλονίκης Βονιφάτιο Μομφερατικό, από τον οποίο ιδρύθηκε με έδρα την Βοδονίτσα η ομώνυμη Μαρκιωνία, αμέσως μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους (1204).

Την βασική περιοχή τιυ κρατιδίου προσδιορίζει με μεγάλη προσέγγιση η σημερινή επαρχία Λοκρίδος. Σκοπός του τάχθηκε η προστασία του στενού των Θερμοπυλών, από το οποίο περνούσαν οι σημαντικότεροι δρόμοι που ένωναν την Θεσσαλία με τη Νότια Ελλάδα.

Πρώτος άρχοντας τη Μαρκιωνίας ορίστηκε ο Ιταλός ευπατρίδης Guido Pallavicini. Σύμφωνα με τον W. Miller, στο κλασσικό του σύγγραμμα "Η Φραγκοκρατία στην Ελλάδα", συνολικά αναφέρονται 15 άρχοντες της Μαρκιωνίας. Περιλαμβάνονται μάλιστα ανάμεσά τους και δύο γυναίκες. (Στον Ελλαδικό χώρο δεν ίσχυε η αρχή του Σάλιου Νόμου, που απαγόρευε την διαδοχή των αρχόντων από γυναίκες).

Ο W. Miller, ο οποίος έχει συγγράψει ιδιαίτερη πραγματεία (άγνωστη σε πολλούς) με τίτλο " Η Μαρκιωνία της Βοδονίτσας", δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία του Κρατιδίου και τα ίχνη που άφησαν οι Φράγκοι.

Η Βοδονίτσα διατήρησε την σημασία της και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οπότε για πρώτη φορά εμφανίζεται ως έδρα ορθόδοξης επισκοπής.

Την σημασία του χωριού κατά τον 17 αιώνα προσδιορίζει με ενάργεια το γεγονός ότι κατοικούσαν σ' αυτό 250 οικογένειες.Σύμφωνα με την ίδια πηγή (Evliva Tselebi) η Βοδονίτσα ήταν Βοϊδοβολίκι (με βοεβόδα επικεφαλής) και έδρα Ιμαρετίου. Επρόκειτο για τούρκικο μοναστήρι - πτωχοκομείο, χτισμένο στην θέση του τάφου του μουσουλμάνου αγίου Σεΐχη Σουλτάν Βελιουλλάχ.

Στα ύστερα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Βοδονίτσα έγινε έδρα Αρματωλικιού. Τελευταίος και μόνος γνωστός αρματωλός της υπήρξε ο Γιάννης (Νάκος) Δυοβουνιώτης, γνωστός ήρωας της Επαναστάσεως του 1821.

Ο Δυοβουνιώτης κύρηξε την επανάστηση στην Βοδονίτσα την 8/4/1821. Οι Τούρκοι, που κλείστηκαν στο Κάστρο της, παραδόθηκαν σε λίγες μέρες με συνθήκες. Δυστυχώς οι αιχμάλωτοι σφαγιάσθηκαν. Τότε καταστράφηκαν πολλά Τούρκικα οικοδομήματα, μεταξύ των οποίων και το Τούρκικο μοναστήρι.

Μετά την απελευθέρωση η Βοδονίτσα έπαψε να έχει αξιόλογη αμυντική σημασία, καθώς βρέθηκε πίσω από τα σύνορα του νεοσύστατου Κράτους.

Για τελευταία φορά η οχυρή της θέη εκτιμήθηκε κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, οπότε επιλέχθηκε ως έδρα αντάρτικου τάγματος και κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα στη Λοκρίδα.

Κατά το Φθινόπωρο του 1943, λίγο καιρό ύστερα από σφοδρές συγκρούσεις στα στενά των Θερμοπυλών, πολύ ισχυρές δυνάμεις των στρατευμάτων κατοχής, κατέλαβαν το χωριό και τόκαψαν απ άκρη σε άκρη. Μόνο η εκκλησία και 5-6 σπίτια γλύτωσαν. Αληθινό ολοκαύτωμα.

Ξαναχτίστηκε με μύριες θυσίες, ευτυχώς χωρίς σημαντικές παρεκκλίσεις από τη λιτή παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, με τα λιθόκτιστα, δίπατα, χωρίς εξωτερικό σοβά, κεραμοσκέπαστα σπίτια.

Σύνοψη Ιστορίας Μενδενίτσας ΙΙΙ

Η κληρονομιά της Μενδενίτσας

του Πάνου Σκουρολιάκου

Το παρακάτω κείμενο Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα "Αυγή", στις 6 Φεβρουαρίου 2021

Ο Πανος Σκουρολιάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 από Μενδενιτσαίους γονείς. Εργάσθηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, και πρωταγωνίστησε σε έργα αρχαίων κλασσικών όπως και ξένων και ελλήνων θεατρικών συγγραφέων. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά δημοσιεύοντας κείμενα γύρω από τον πολιτισμό και την πεζογραφία. Είναι Βουλευτής και Τομεάρχης Πολιτισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προδευτικής Συμμαχίας.

Η κληρονομιά της Μενδενίτσας

Ο θόρυβος που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να τεμαχίσει τα ευρήματα στο μετρό της Θεσσαλονίκης για να τα επανατοποθετήσει αργότερα έφερε στην επιφάνεια και τη συχνή διαπίστωση ότι σε πάμπολλα σημεία της χώρας ανακαλύπτονται ιστορικά ευρήματα διαφορετικών μεταξύ τους περιόδων.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το χωριό Μενδενίτσα, που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στο όρος Καλλίδρομον στη Φθιώτιδα, πάνω ακριβώς από τις Θερμοπύλες. Εδώ, η ιστορία ξεκινά από τα ομηρικά χρόνια. Ευρήματα στο μεσαιωνικό κάστρο του χωριού οδηγούν τους επιστήμονες στη διαπίστωση ότι αυτό έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια της οχυρής ακρόπολης της Αρχαίας Επικνημίδιας Λοκρίδας. Εικάζεται πως είναι οι ομηρικές πόλεις Τάρφη ή οι Φαρύγαι.

Η στρατηγική θέση του χωριού είναι εξαιρετικά σημαντική. Λέγεται πως ουσιαστικά αυτό το κάστρο υποστήριξε η μάχη των Θερμοπυλών. Γιατί, αν κάποιος το κυρίευε, τότε μέσα από δύο περάσματα του Καλλιδρόμου καταλήγει στην πίσω μεριά του βουνού, στο τέλος δηλαδή του κάμπου της Κωπαΐδας, από όπου έχει άνετη πρόσβαση προς Θήβες, Αθήνα και Πελοπόννησο.

Μετά λοιπόν από την αρχαία εποχή, η Μενδενίτσα ξαναγεννιέται ως Μαρκιωνία Βοδονίτσης, επί φραγκοκρατίας, όταν ο Λομβαρδός ιππότης Γκουίντο Παλαβιτσίνι στέλνεται από τον βασιλιά της Θεσσαλονίκης Βονιφάτιο τον Μομφερατικό να φυλάξει το στενό των Θερμοπυλών. Ο Παλαβιτσίνι επέλεξε το στρατηγικό σημείο της Μενδενίτσας χτίζοντας πάνω στα ερείπια των αρχαίων τειχών το μεσαιωνικό κάστρο. Η μαρκιωνία μακροημέρευσε. Έζησε για διακόσια χρόνια, με μέλη της ίδιας οικογένειας να διαδέχονται το ένα μετά το άλλο στο αξίωμα του μαρκήσιου. Πιο γνωστή είναι η Γουλιέλμα Παλαβιτσίνι, μια εκρηκτική όπως φαίνεται προσωπικότητα. Οι σχέσεις της με τη Βενετία δεν ήταν καθόλου καλές. Έτσι λοιπόν η Γαληνοτάτη Δημοκρατία προσπάθησε να την ελέγχει μέσω... συζύγων που της έστελνε. Οι σύζυγοι όμως δεν μακροημέρευαν. Ο τελευταίος μάλιστα, ο Τζώρτζης της Καρύστου, έφυγε από τη Μενδενίτσα σε φορείο. Μετά τον θάνατό της, ηγεμόνευσαν τα παιδιά της από τον Τζώρτζη σε ένα ενιαίο κρατίδιο που περιελάμβανε τις περιοχές της Μενδενίτσας και της Καρύστου. Το 1414 το κάστρο έπεσε στους Οθωμανούς.

Ενδιαφέρον έχει και η ύπαρξη στο χωριό του πιο ονομαστού Ιμαρέτ των Βαλκανίων, (κάτι σαν πτωχοκομείο και μοναστήρι μουσουλμάνων δερβίσηδων), που ίδρυσε ο άραβας Βελιουλάχ, απευθείας απόγονος του Προφήτη, κάπου στα 1240, διακόσια χρόνια δηλαδή πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Κατά την τουρκοκρατία, η Μενδενίτσα ήταν έδρα ισχυρού διοικητικού κέντρου και έδρα μητροπόλεως. Με την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, ο Γιάννης Δυοβουνιώτης, ο Αθανάσιος Διάκος και ο Κομνάς Τράκας πολιορκούν τους Τούρκους στο κάστρο. Με την παράδοσή τους, καταστρέφεται και το Ιμαρέτ του Βελιουλάχ. Κατά την ανακατάληψη του κάστρου από τους Τούρκους αφανίζεται όλος ο χριστιανικός πληθυσμός του χωριού. Με την απελευθέρωση βρίσκουμε στην Εθνοσυνέλευση του 1843 για την καθιέρωση συντάγματος δύο αντιπροσώπους από την Μενδενίτσα. Τους Αναγνώστη Εγκολφόπουλο και Γεώργιο Ντερνιτσιώτη.

Τα χρόνια περνούν και νέα στρώματα ιστορίας δημιουργούνται σ’ αυτόν τον μικρό τόπο της πατρίδας μας. Κατά τη γερμανική κατοχή οι κάτοικοί της αντιστάθηκαν με ψυχή. Πολλοί Μενδενιτσέοι κατατάχθηκαν στις ομάδες αντίστασης, στον ΕΛΑΣ και στην ομάδα του Ψαρού. Οι δραστηριότητες για τη λευτεριά της Ελλάδας πληρώθηκαν ακριβά. Οι Γερμανοί παραδίδουν στις φλόγες τη Μενδενίτσα στις 9 Οκτωβρίου του 1943. Οι κάτοικοι παρακολουθούσαν από δυσπρόσιτες πλαγιές του Καλλιδρόμου το βιος τους να καίγεται, τα πατρογονικά τους να γίνονται στάχτη. Αυτή η θυσία κατέταξε τη Μενδενίτσα στα «μαρτυρικά χωριά» της πατρίδας μας.

Αυτό λοιπόν το όμορφο ρουμελιώτικο χωριό δεν είναι παρά μόνο μία περίπτωση από τους εκατοντάδες χιλιάδες τόπους της Ελλάδας που κρύβουν στα σπλάχνα τους ιστορικές περιόδους ειρήνης, πολέμων, πολιτισμού, ζωής.

Από την αρχαία Τάρφη στη Μαρκιωνία Βοδονίτσης κι από κει στα 1821 και στο 1943, στρατιώτες, αγρότες, Φράγκοι, μουσουλμάνοι Δερβίσιδες, ο Αθανάσιος Διάκος, αντάρτες ενάντια στους Γερμανούς, σημερινοί κάτοικοι της Μενδενίτσας συνθέτουν έναν σπουδαίο πίνακα διαρκούς ζωής, φέροντας ακριβά φορτία πολιτισμού.

Είναι μεγάλη η κληρονομιά που έφτασε έως εμάς. Ελπίζουμε πως θα τη διαχειριστούμε με τη σοβαρότητα και τον σεβασμό που της αρμόζει.