Είναι γνωστό ότι τα τελευταία 15 χρόνια το ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Μενδενίτσας έχει αφεθεί στη τύχη του. Σήμερα βρίσκεται σε κακή κατάσταση, ενώ έχει υποστεί κατά καιρούς απερίγραπτους βανδαλισμούς. Μετά τους σεισμούς του 2013 το κτίριο έχει κριθεί ως επικίνδυνο και ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Έτσι, η χρησιμοποίηση του εξωτερικού χώρου από τα παιδιά ως τόπος συνάθροισης και παιγνιδιού σήμερα δεν είναι ασφαλής.

Αν δεν υπάρξει πρόνοια για την αποκατάσταση του κτιρίου του Δημ. Σχολείου, τότε, αργά ή γρήγορα, θα καταρρεύσει, π.χ., σε ένα επόμενο σεισμό. Επιπλέον, το θέμα επισκευής του κτιρίου περιπλέκεται επειδή έχει κριθεί διατηρητέο και συνεπώς υπόκειται στους όρους και περιορισμούς της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Περισσότερα για το Δημ. Σχολείο σήμερα ΕΔΩ


ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ - ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ


Τις τελευταίες δυο εβδομάδες του Αυγούστου 2021 έγινε, απο τη Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Ιστορίας της Μενδενίτσας, μια προσπάθεια καθαρισμού του εσωτερικού και προαύλιου χώρου του κτιρίου, και ενίσχυσης της προστασίας του ώστε να περιοριστούν ή και εξαλειφθούν οι νυκτερινοί βανδαλισμοί που δυστυχώς συνεχίζονται.

Με τη συναίνεση, και τη συνεργασία του προέδρου της κοινότητας έγιναν τα εξής:

1) Συγκέντρωση και διάσωση του διάσπαρτου στο κτίριο αρχειακού υλικού και βιβλίων, ενώ προφανώς μέρος του έχει λεηλατηθεί-καταστραφεί. Το υλικό αυτό μαζί με ότι έπιπλα διασώθηκαν βρίσκονται τώρα αποθηκευμένα στο γραφείο των δασκάλων το οποίο καθαρίστηκε και θωρακίσθηκε. (Ευχαριστίες οφείλονται σε 3 νέους ανθρώπους που δούλεψαν συστηματικά για να διασώσουν ότι απέμεινε από το παλιό έντυπο υλικό του σχολείου).

2) Χρησιμοποιήθηκαν εργάτες και καθαρίστηκε το σχολείο εσωτερικά από την απίστευτη ποσότητα μπάζων και άλλων άχρηστων και άσχετων αντικειμένων. Η λιγοστή σχολική επίπλωση που βρέθηκε συγκεντρώθηκε στη βόρεια αίθουσα. Κάποια απομεινάρια λαογραφικού ενδιαφέροντος, από την εποχή του παλαιού συλλόγου Μενδενίτσας, μαζεύτηκαν στη νότια αίθουσα. Η κατάστασή των τελευταίων είναι κακή, έτσι αν είναι να διασωθεί κάτι από εκεί πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη συντήρηση και κατάλληλη αποθήκευσή τους.

3) Κόπηκαν τα δένδρα που είχαν ζώσει και "στοιχειώσει" τα θεμέλια του κτιρίου. Έγινε ενίσχυση της ασφάλειας του κτιρίου, εσωτερικά και εξωτερικά. Μπήκαν σιδερενια πλαισια με πλέγματα προστασίας στα πέντε, πίσω και πλαϊνά, παράθυρα, έκλεισαν με λαμαρίνες τα σπασμένα τζάμια στις πίσω πόρτες, μπήκαν νέες κλειδαριές παντού και κυρίως επιδιορθώθηκαν και κλειδώθηκαν οι δυο εξωτερικές σιδερένιες πόρτες του προαυλίου, και επισκευάστηκε ο διάτρητος φράκτης στη νότια πλευρά, δίπλα στο δρόμο. Η προστασία του κτιρίου έχει τώρα βελτιωθεί, έτσι πιστεύεται ότι αυτό θα αποτρέψει ή θα δυσκολέψει νέους βανδαλισμούς και καταστροφές.

4) Το κόστος καθαρισμού, θωράκισης και προστασίας του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου καλύφθηκε από χρήματα που προήλθαν από τις πωλήσεις του βιβλίου που εκδόθηκε πρόσφατα με τίτλο «Με τα μάτια ενός Μετσοβίτη αγωνιστή: Η Μενδενίτσα Λοκρίδας στα 1833», σύμφωνα με την επιθυμία του συγγραφέα του κ. Αντώνη Σμυρναίου.

Η βιβλιοθήκη του Δημ. Σχολείου τη δεκαετία του 1960

Η παλιά Βιβλοθήκη σήμερα χωρίς το περιεχόμενό της

Ενα δείγμα: Γραφείο και περιεχόμενο πριν και μετά