Εναέρια φωτ. του 1960

Η παραπάνω εναέρια φωτογραφία κοσμούσε τον τοίχο στο κοινοτικό γραφείο της Μενδενίτσας από το 1960. Ο τότε γραμματέας Θανάσης Πισλής ανέφερε ότι την δώρησε στην κοινότητα Μενδενιτσας ο Νίκος Καλέτζος, ο οποίος ήταν τότε Αξιωματικός της Πολ. Αεροπορίας. Η αεροφωτογραφια τραβήχτηκε απο αεροσκάφος της ΠΑ για λογαριασμό μάλλον της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Εχει "αναπαραχθει" και βρίσκεται στη κατοχή κάποιων κατοίκων του χωριού. Ένας εξ αυτών ηταν και ο Δημητριος Εμμ. Χαλδούπης από τον οποίο και προέκυψε η παραπάνω φωτογραφία.


Σπάνιες φωτογραφίες και κειμήλια

Καποιες χρονολογίες εδώ εικάζονται και μπορεί να είναι λάθος. Ελπίζεται να διευκρινιστούν.

Μενδενιτσαίοι Στρατιώτες των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13

Αρίθμηση από αριστερά: (μένει να αναγνωριστούν)

Πρώτη σειρά: (1: Γεώργιος Βουρλιάς), (2:), (3: Νικόλαος Νερούτσος*)

Δεύτερη σειρά: (1: Ιωάννης Γαλατάς**), (2 Αθανάσιος Ν. Ηλιόπουλος:), (3:), (4:), (5:), (6:Λεωνίδας Αλεξίου ), (7: Κωνσταντής Αλεξίου)

Τρίτη σειρά: (1:), (2:), (3: Ιωάννης Μακρής), (4: Ευάγγελος Τραπάτσας), (5: Γεώργιος Μεγαλιός)

-----------------

*Νικόλαος Νερούτσος του Σπυρίδωνος. Ήλθε από την Αμερική, όπου είχε μεταναστεύσει, για να πολεμήσει υπέρ Πατρίδος και έπεσε μαχόμενος υπέρ αυτής. Ο μόνος Μενδενιτσαίος νεκρός των Βαλκανικών πολέμων. Εφονεύθει στις 20 Ιουνίου 1913 στη μάχη του Ζάροβο, σήμερα Νικόπολη, Λαγκαδά.

** Με επιφύλαξη

Προπολεμική άποψη του χωριού, 1933

1962, λίγα χρόνια πριν την έλευση του ηλεκτρισμού

Μοναδική φωτογραφία από την επίσκεψη του W. Miller και της γυναίκας του στη Μενδενίτσα στις αρχές του εικοστού αιώνα, περί το 1905. Η Φωτογραφία πρέπει να έχει ληφθεί από το Βράχο. Το κτίσμα κάτω αριστερά, ή υποκατάστατό του, με την έκταση περί αυτό, αγοράστηκε από τον Ιωάννη Ελασσώνα περί το 1955 και δωρήθηκε στη κοινότητα για την δημιουργία της σημερινής πλατείας.

Ιερέας από τη Μενδενίτσα*, Σχέδιο του Henri Belle, 1881

Βιβλιοθήκη Μουσείου Μπενάκη - Ηλεκτρονικό αρχείο: Aikaterini Laskaridis Foundation

*Για το ποιός είναι ο ιερέας, δείτε ΕΔΩ

Επίσκεψη στο Κάστρο, 1952

2ος από αριστερά: Ο δικηγόρος Ιωάννης Ελασσώνας, δωρητής της πλατείας Μενδενίτσας. Δεύτερος από δεξιά ο δάσκαλος Θανάσης Μεγαλιός.

Μετά τη κατοχή ή τα πρώτα χρόνια του Εμφυλίου, μεταξύ 1940-1943 σε καφενείο του χωριού. Δεξιά ο δάσκαλος Κ. Σκούρας, Ο νεαρός αριστερά ειναι ο Γιωργος Οικονόμου (αδελφος του Περικλή Οικονομου).

Εντοιχισμένες μαρμάρινες επιγραφές στην είσοδο του Νεκροταφείου Μενδενίτσας

ΔΑΠΑΝΗ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΤΟΣ 1928

Η αριστερή πλάκα αναφέρει

ΑΝΥΓΕΡΘΗ ΤΟ ΠΕΡΗΤΕΙΧΟΜΑ ΤΟΥ ΝΕΚΤΟΤΑΦΕΙΟΥ ΥΠΟ ΦΡΟΝΤΙΔΗ ΠΕΡΙΚΛΗ ΜΑΚΡΗ 1925

Ο ΚΑΛΟΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΣΩΨΕΩΣ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΡΗ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΙΑΣ ΑΦΙΕΡΩΘΗ ΥΠΟ ΙΩ ΤΡΑΠΑΤΣΑ 1934

Το τοξωτό γεφύρι της Μαυροκάτας

Ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή του. Διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση. Πάνω του περνούσε το παληό υρδραγωγείο. Η Κοινότητα και ο Δήμος οφείλουν να το συντηρήσουν και αναδείξουν.

Εντοιχισμέμη επιγραφή στην οικία Μακρή, που επί Τουρκοκρατίας αποτελούσε τμήμα Οθωμανικού Μοναστηριού (Μεντρεσέ). Η επιγραφή είναι στα αραβικά και αναφέρεται σε φράση του κορανίου.


Δυσανάγνωστη επιγραφή εντοιχισμένη στην είσοδο του νεκροταφείου

"οταν εξερχαισθε να κλειτε την θυρα..."

"Πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής" του 1945, από τον αντιπρόεδρο στο πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου! Όσοι τότε, τα δύσκολα χρόνια των πολέμων και της φτώχειας, που έτυχε να είναι επικεφαλής των κοινών, όταν διαχειρίζονταν "δημόσια περιουσία" έστω και "ευτελούς" αξίας, κρατούσαν "χαρτιά" που τιμούσαν με την υπογραφή τους. Πάντα με ευλαβική ευθύνη, στη προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους χωριανούς τους με τη λιγοστή βοήθεια ενός διαλυμένου κράτους από τη Ναζιστική Γερμανική κατοχή αρχικά και κατόπιν τον εμφύλιο. Δείτε ΕΔΩ το πρωτόκολλο και τη λίστα των "αγαθών" του, ενάμιση χρόνο μετά το Ολοκαύτωμα της Μενδενίτσας στις 9 Οκτωβρίου 1943.

Οι δάσκαλοι και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μενδενίτσας το έτος 1936

Ο Παπα-Γιώργης με μαθητές του κατηχητικού το 1957 ή 1958

Εορτασμός του τέλους της σχολικής χρονιάς το 1958

Εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1958

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην εκκλησία, στα μέσα της δεκαετίας του 1950

Φώτο Καρουζέλ με εικόνες του Σχολείου από την εποχή 1945 - 1960 - Σχολικές γιορτές, κ.α.