Νέοι της Μενδενίτσας και των Καραβιδίων το έτος 1938. Οι περισσότεροι στη φωτογραφία πολέμησαν στην Αλβανία το 1940-41. Στο μέσον της κάτω σειράς, είναι ο Λουκάς Γεωργίου Φαφούτης, που σκοτώθηκε στον πόλεμο. 


«Μενδενιτσιώτες και Καραβιδιώτες που συμμετείχαν 

στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του1940-41»

του Χρήστου Χαλδούπη

τ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Το παρόν βιβλίο, που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2022, είναι κυρίως ένα λεύκωμα βιογραφίας και ιστορίας των καταγόμενων από τα αδελφά χωριά της Μενδενίτσας και των Καραβιδίων της Δυτικής Λοκρίδας, οι οποίοι επιστρατεύθηκαν και έλαβαν μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Οι προγονοί μας αυτοί, απλοί άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, με τον υπέρ της πατρίδας αγώνα τους αξιώθηκαν και δικαιωματικά απέκτησαν μερίδιο στη «γραφή» του ηρωικού Έπους του ′40. Ογδόντα δύο χρόνια μετά, κανένας από αυτούς δεν βρίσκεται στη ζωή. Η αρχική ιδέα για τη δημιουργία ενός λευκώματος μνήμης προέκυψε από την ανάγκη να αναζητηθούν και καταγραφούν βιογραφικά τους στοιχεία μαζί με πληροφορίες αναφορικά με τη συμμετοχή τους στο πόλεμο, τώρα που ακόμα υπάρχουν μνημες αυτών μέσω των παιδιών τους, με σκοπό όπως διασωθεί το ιστορικό τους αποτύπωμα από τη λήθη του χρόνου

Το βιβλίο εκδόθηκε σε 300 αντιτυπα τον Ιούλιο 2022 και διατέθηκε προς πώληση στη Μενδενιτσα και τα Καραβίδια, με σκοπό τα καθαρά έσοδα να διατεθούν στη κοινοτητα για εξωραϊστικά έργα στα δύο χωρία. Οι πωλήσεις επέφεραν 3200 ευρώ και 1000 ευρώ για τη Μενδενίτσα και τα Καραβίδια, αντίστοιχα.

Διαβάστε εισαγωγικά στοιχεία του βιβλίου ΕΔΩ 


«Το Δημοτικό Σχολείο Μενδενίτσας.  Ιστορικά στοιχεία, 

η σημερινή κατάσταση και η ανάγκη διασωσής του»

Χρήστος Χαλδούπης

τ. Καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Στο φυλλάδιο παρέχονται ιστορικά στοιχεία για το διατηρητέο κτήριο του διθέσιου δημοτικού σχολείου Μενδενίτσας που καταδεικνύουν την αξία του ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας του τόπου μας. Αποτελεί ένα ιστορικό κτήριο της κατηγορίας των ενιαίων σχολείων «Συγγρού-Καλλία» της αρχής του 20ου αιώνα με νεοκλασικά χαρακτηριστικά. Είναι από τα λίγα πού έχουν απομείνει στην Ελλάδα, και ένα από τα δυο κτήρια της κατηγορίας αυτής που υπάρχουν στο νομό Φθιώτιδας.

Το σχολικό κτήριο βρίσκεται σε κατάσταση επερχόμενης ερείπωσης, ιδιαίτερα μετά την στατική του καταπόνηση και τις σοβαρές βλάβες που υπέστη από το σεισμό της 7ης Αυγούστου 2013. Αν δεν επισκευαστεί, κινδυνεύει αργά ή γρήγορα με κατάρρευση. Η ανάγκη διάσωσης και αποκατάστασης του ιστορικού σχολικού κτηρίου Μενδενίτσας είναι επιτακτική.

Το φυλλαδιο εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2022 σε 100 αντίτυπα, τα οποία διατέθηκαν δωρεάν σε Μενδενιτσιώτες και φίλους του χωριού. Μπορει να διαβαστει ή να ανακτηθεί σε μορφή pdf ΕΔΩ


«Με τα μάτια ενός Μετσοβίτη αγωνιστή:  

Η Μενδενίτσα Λοκρίδας στα 1833»

Αντώνης Σμυρναίος

Καθηγητή Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Γράφει στον πρόλογο ο Αντώνης Σμυρναίος:  "Με αφορμή τη φετινή επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και με την ευγενική και πρόθυμη χορηγία των φίλων της Πρωτοβουλίας Ανάδειξης της Ιστορίας της Μενδενίτσας, παραδίδουμε στους φιλίστορες ένα ανέκδοτο μέχρι σήμερα τεκμήριο που αφορά την πρώιμη μετεπαναστατική περίοδο της Μενδενίτσας, γραμμένο από έναν αγωνιστή που καταγόταν από την τουρκοκρατούμενη τότε Μηλέα του Μετσόβου. Πρόκειται για μια έντυπη μαρτυρία, η οποία, μαζί με το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο που επιχειρήσαμε να οικοδομήσουμε γύρω της, θεωρούμε ότι συνεισφέρει στην ανάδειξη της κομβικής σημασίας της περιοχής αυτής της Λοκρίδας στα προεπαναστατικά, επαναστατικά αλλά και στα πρώτα τουλάχιστον μετεπαναστατικά χρόνια"

Διαβάστε την εισαγωγή του βιβλίου ΕΔΩ

Το βιβλίο εκδόθηκε στις 31 Μαΐου 2021, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Παρουσιάστηκε στον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων απο το '21, στις 13 Αυγούστου στη Ράχη Μενδενίτσας.  


«Μενδενιτσιώτες Αγωνιστές του '21. Ιστορικά Κείμενα και Πρόσωπα»

Δημήτριος Κ. Σαμαράς


Γράφει στο πρόλογό του ο Δ. Σαμαράς: "Με την έρευνά μου προσπάθησα να εκπληρώσω ένα παιδικό μου όνειρο που γεννήθηκε όταν μικρό παιδί άκουγα από το δάσκαλό μου Κωνσταντίνο Σκούρα την ιστορία της Επανάστασης του 1821, και τον μακαρίτη Σεραφείμ Κοντογεώργο να μας απαγγέλλει με υπερηφάνεια κάτω από τον ίσκιο της σκαμνιάς στην αυλή του, όλους τους στίχους του ποιήματος του Γ. Ζαλοκώστα «Το Χάνι της Γραβιάς», όπως και τους στίχους που ενεπνεύσαν την λαϊκή μούσα για να δοξάσει το μαρτυρικό θάνατο του Αθανασίου Διάκου. Τότε που με φωνάζανε Νικήτα, όταν ανέβαινα στο κάστρο και σκαρφάλωνα στους πύργους του, όπου αγναντεύοντας γύρω σκεπτόμουν: «εδώ σε αυτόν το τόπο, σε αυτούς τους δρόμους, τα υψώματα και τις ρεματιές, έχουν πολεμήσει για τη λευτεριά της έθνους μας πολλοί Μπουντουνιτσιώτες αγωνιστές. Δεν μπορεί, κάποτε θα τους βρώ...»

Διαβάστε τον πρόλογο του βιβλίου ΕΔΩ

Το βιβλίο εκδόθηκε την 1η Ιουλίου 2021. Παρουσιάστηκε στον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων απο το '21, στις 13 Αυγούστου στη Ράχη Μενδενίτσας και διατέθηκε δωρεάν από το συγγραφέα στους συγχωριανούς του 

Η εργασία παρουσιαστηκε στον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από το '21, στις 13 Αυγούστου στη Ράχη Μενδενίτσας και διατέθηκε δωρεάν στους συμμετέχοντες 


«Η πληθυσμιακή εξέλιξη της Μενδενίτσας από το 1466 έως το 1840 και η Μενδενίτσα μετά την επανάσταση του 1821: Περίοδος 1830 - 1840»

 Παναγιώτης Σάμιος και Κωνσταντίνος Σάμιος


Γράφουν στην εισαγωγή της εργασίας των οι αδελφοί Σάμιου: «Στόχος του παρόντος κειμένου είναι να αναδείξει μία άγνωστη πλευρά της ιστορίας του χωριού μας. Ο ρόλος που έπαιξε η Μενδενίτσα και το κάστρο της στην εξέλιξη γενικά της Επανάστασης πιο ειδικά στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, οι θυσίες, το αίμα, οι μάχες, οι ηρωισμοί, τα κατορθώματα των Μενδενιτσιωτών για τη λευτεριά της πατρίδας, ευτυχώς με τις προσπάθειες πολλών συγχωριανών έχουν καταγραφεί κι έχουν αναδειχθεί επαρκώς. Ωστόσο η περίοδος μετά την Επανάσταση έχει παραμείνει στο σκοτάδι. Δική μας προσπάθεια είναι να αναδείξουμε ποια ήταν η πορεία της Μενδενίτσας τα πρώτα χρόνια μετά την Απελευθέρωση και την ίδρυση του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους και βέβαια να αποδείξουμε την μακροχρόνια ιστορία και τις περιόδους της πληθυσμιακής εξέλιξης όπως αναλύεται με τις διαδοχικές απογραφές πληθυσμού από την τουρκική εποχή ίσαμε σήμερα.»


Στοιχεία, πληροφορίες και υλικό αντλείται από:-   Σμυρναίος Α., «Μετακινήσεις Ηπειρωτών στη μετεπαναστατική Φθιώτιδα: ένα περιηγητικό κείμενο του Μετσοβίτη Αναστασίου Ι. Καραμίχου (1834)», Πρακτικά 5ου Συνεδρίου Φθιωτικής Ιστορίας, Λαμία, σσ. 402-420.-   Κωστοβασίλης Κων/νος, Εγκαταστάσεις Ηπειρωτών και Θεσσαλών προσφύγων στο ελεύθερο κράτος 1831-1862, διδακτορική διατριβή, Ιωάννινα, 2002.-   Γενικό Αρχείο του Κράτους, Οθωνικό Αρχείο, Αρχείο Υπουργείου Εσωτερικών.-   Εφημερίδα «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΝΔΕΝΙΤΣΑΣ».-   Ιστοσελιδα https://sites.google.com/view/mendenitsa/ της Πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη της Ιστορίας της Μενδενίτσας.-      Βιβλίο του Α. Σμυρναίου με τίτλο: «Με τα μάτια ενός Μετσοβίτη αγωνιστή: Η Μενδενίτσα Λοκρίδας στα 1833»  Εκδόσεις ΜΕΜΦΙΣ, 2021.

Στο εξώφυλλο απεικονίζεται η γέφυρα και το χάνι της Αλαμάνας στο Σπερχειό ποταμό, σε γκραβούρα του James Henry Skene, 1812-1886. Πίσω δεσπόζουν οι κορυφές του Καλλιδρόμου.

Όποιος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί το βιβλίο, μπορεί να το ψάξει μέσω google (και να το παραγγείλει σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο) με τα στοιχεία του τίτλου: Μικρή ιστορία της Ελλάδας…… κλπ., και του συγγραφέα: Παναγιώτης Λιανός. Κεντρική διάθεση: Bookstation www.bookstation.gr - 350 σελίδες. 

email επικοινωνίας: lianos@upatras.gr


ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - με έμφαση στη Γεωστρατηγική και τη Γεωπολιτική σημασία του όρους Καλλιδρόμου από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα"

Παναγιώτης Κ. Λιανός

Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών


Σύνοψη του βιβλίου από τον συγγραφέα: "Στο δοκίμιο αυτό γίνεται μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εστιάζοντας στη γεωπολιτική και τη γεωστρατηγική σημασία του όρους Καλλιδρόμου. Το Καλλίδρομο δεν είναι ένα οποιοδήποτε βουνό της Ελλάδας. Αρκεί να σκεφθούμε ότι στα πόδια του γράφτηκαν μερικές από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας της χώρας μας. Από τις Θερμοπύλες στην Αλαμάνα, το βουνό αυτό απετέλεσε το όριο που χώριζε τη βόρεια από τη νότια Ελλάδα και ήλεγχε τις πύλες για το πέρασμα από τη μία περιοχή στην άλλη... Η σημασία της κομβικής του θέσης δεν εξαντλείται μόνο σε θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος αλλά εκτείνεται σε όλες της μορφές της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής εξέλιξης της Ελλάδας. Παραδείγματος χάριν, η εξάπλωση του Χριστιανισμού στη Νότια Ελλάδα φαίνεται να είχε τις ίδιες δυσκολίες να περάσει τις Πύλες του Καλλιδρόμου όπως είχαν και οι πολυάριθμοι στρατοί που τις πολιόρκησαν. Τη σημασία αυτή του Καλλιδρόμου την έχομε αόριστα στο μυαλό μας αλλά είναι η πρώτη φορά που γράφεται ένα έργο για να την αναδείξει.

Επίσης, πέραν από την προβολή της σημασίας του Καλλιδρόμου, το δοκίμιο προσφέρει στον αναγνώστη μία σύντομη και συνεκτική εξιστόρηση όλων των φάσεων της ιστορίας της Ελλάδας χωρίς ανάλωση στις λεπτομέρειες αλλά με σαφή καταγραφή των κομβικών γεγονότων και με κριτική ανάλυση των αιτιών που τα δημιούργησαν. Το δοκίμιο μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε αναγνώστη, ειδικό ή μη. Συν τοις άλλοις, περιέχει μια πλούσια συλλογή από πίνακες με χρονολογίες, γεγονότα και πρόσωπα, στα οποία μπορεί να ανατρέξει ο αναγνώστης, εφόσον το επιθυμεί, χωρίς να επηρεάζεται η ροή του αναγνώσματος. Επίσης το δοκίμιο εκφράζει τις, συχνά τολμηρές, απόψεις του συγγραφέα για την εξέλιξη των γεγονότων δίνοντας έτσι και ένα στοιχείο ζωντάνιας στο ανάγνωσμα που κάθε άλλο παρά αποτελεί στείρα καταγραφή της ιστορίας".

Ο Κώστας Κατσικάς κατάγεται απο τα Καραβίδια και ο Γιάννης Μπέτσος από τον Άγιο Χαράλαμπο (Λιαπάτα) Λοκρίδας