Φωτογραφια : Παναγιώτης Κούσης, 2018

Επιστημονική προσφορά Μενδενιτσιωτών

Ο όρος επιστήμονας χρησιμοποιείται εδώ κυρίως με την αυστηρή του έννοια, δηλαδή αφορά το άτομο που υπηρετεί και προάγει την γνώση στον επιστημονικό του τομέα, μέσω μελέτης και έρευνας (βασικής ή εφαρμοσμένης), όπως και όταν υπηρετεί και μεταφέρει την γνώση μέσω της διδασκαλίας σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η αναφορά αλλά και η διάκριση αφορά εδώ ποιό συγκεκριμένα: τους απόφοιτους τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της Ελλάδας ή του εξωτερικού, κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων και διδακτορικών, που έχουν επιδείξει ακαδημαϊκό έργο (συγγραφικό, ερευνητικό, διδακτικό, κλινικό) του οποίου η απήχηση ξεπερνά τα στενά τοπικά όρια, επιτυγχάνοντας πανελλαδική ή και διεθνή εμβέλεια και αναγνώριση.


Παρακάτω, και με βάση την επιστημονική τους προσφορά, παρουσιάζονται, μέσω σύντομων βιογραφικών και αναφορών στο επιμέρους έργο τους, επιστήμονες που γεννήθηκαν στη Μενδενιτσα, αλλά και αυτοί που έχουν τις ρίζες τους σε αυτήν μέσω των γονιών τους, και που οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους Μενδενιτσιώτες και επιθυμούν να μνημονεύονται εδώ.

Διακρίνουμε δύο περιόδους: τους παλαιότερους, δηλαδή αυτούς που γεννήθηκαν πριν το 1960 και έχουν συμπληρώσει την επαγγελματική, και ορισμένοι και τη φυσική, τους παρουσία, και τους νεώτερους που γεννήθηκαν μετά το 1960, οι οποίοι παραμένουν επιστημονικά και επαγγελματικά ενεργοί.

Όσοι θεωρούν οτι έχουν τα εχέγγυα για να συμπεριληφθούν εδώ, ιδιαιτερα νέοι επιστήμονες με καταγωγή από τη Μενδενίτσα τους οποίους δεν έχουμε υπόψη, παρακαλούμε να ενημερώσουν το διαχειριστή της ιστοσελιδας. σοι κεκριμένα: τους απ

Πριν το 1960

Κωνσταντίνος Ευγ. Βλάχος

Με καταγωγή από τη Μενδενίτσα, ο Κωνσταντίνος Βλάχος του Ευαγγέλου γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1951 στην Ηλιούπολη Αττικής. Μέρος της υποχρεωτικής του εκπαίδευσης το ολοκλήρωσε στο Δημοτικό Σχολείο Μενδενίτσης (1958-1960). Σπούδασε στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, απ’ όπου έλαβε και το πτυχίο του στις το 1975, ενώ το 1983 έλαβε το Διδακτορικό του από το ίδιο τμήμα. Το 1983 εκλέχθηκε Λέκτορας του τμήματος Μαθηματικο-φυσικό, και το 1995 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η ερευνητική του δραστηριότητα αφορούσε προβλήματα Κβαντικής Στατιστικής Φυσικής και Δυναμικών Συστημάτων, με έμφαση στην μελέτη των θερμοδυναμικών ιδιοτήτων μη-αρμονικών ταλαντωτών. Το 1986 και το 1995 διατέλεσε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας αντίστοιχα. Δίδαξε τα μαθήματα των Μαθηματικών, Γραμμικής Άλγεβρας, και Διαφορικών Εξισώσεων στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει επιβλέψει έναν μεγάλο αριθμό από διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές εργασίες. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πανεπιστημιακά συγγράμματα και επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές. Απεβιωσε το 2011. Περισσότερα στοιχεία του βιογραφικού του δίνονται ΕΔΩ.

Αθανάσιος Σπ. Κυριαζής

Με καταγωγή από τη Μενδενίτσα, ο Αθ. Κυριαζής γεννήθηκε στη Λαμία το 1952. Μετά την αποφοίτησή του απο τη Βαρβάκειο πρότυπο σχολή, σπούδασε μαθηματικά στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), απ’ όπου έλαβε και το διδακτορικό του. Σήμερα, είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς με γνωστικό αντικείμενο Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Νέες Τεχνολογίες. Έχει διατελέσει επισκέπτης Ερευνητής Πανεπιστημίων και Ινστιτούτων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Έχει διδάξει ένα μεγάλο αριθμό μαθημάτων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και σε προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης. Έχει επιβλέψει διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές εργασίες και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα ως επιστημονικός υπεύθυνος. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τέσσερις μονογραφίες, οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα και μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων και άρθρων σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων. Έχει ενεργό συμμετοχή σε διεθνή και εθνικά συνέδρια και ημερίδες ενώ έχει υπάρξει εθνικός εκπρόσωπος σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς και ομάδες εργασίας. Επιπλέον, έχει λάβει μέρος σε συμβούλια υπουργών, σε συναντήσεις και επίσημες επισκέψεις και διακρατικές συνεργασίες. Έχει διατελέσει για αρκετά χρόνια Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του ίδιου Υπουργείου. Τέλος διετέλεσε σύμβουλος εταιρειών και Ιδρυμάτων σε θέματα Εκπαίδευσης και Kατάρτισης. Απο τον Ιουλιο του 2019, είναι Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Κανοτομίας του Υπουργείου Αναπτυξης.

Κωνσταντίνος Ι. Μακρής

Γεννήθηκε στη Μενδενίτσα το 1913. Μετά το δημοτικό σχολείο στη Μενδενίτσα, ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αμφίκλεια. Σπούδασε Δασολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απ’ όπου απεφοίτησε το 1939. Πολέμησε ως έφεδρος αξιωματικός στην Αλβανία το 1940-41, και τιμήθηκε με το χρυσό αριστείο ανδρείας. Μετά δεκαετή υπηρεσία στη Δημόσια Δασική Υπηρεσία, το 1951 έφυγε με υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελβετία και τη Γαλλία όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Nancy. Στη συνέχεια εργάστηκε ερευνητικά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και απέκτησε εμπειρία και εξειδικευμένες γνώσεις επί θεμάτων δασολογίας και δασικής πολιτικής. Το 1965 εξελέγη καθηγητής στην τακτική έδρα της Δασικής πολιτικής και εκτιμητικής της Γεωπονικής και Δασολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως καθηγητής είχε πολύπλευρο διδακτικό, συγγραφικό και ερευνητικό έργο, ενω δημοσίευσε πλήθος πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών σε έγκριτα, κυρίως διεθνή, περιοδικά. Μέσα από τη πολυετή του υπηρεσία συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της δασολογικής έρευνας και εκπαίδευσης όπως και της πολιτικής δασικής προστασίας στην Ελλάδα. Συνταξιοδοτήθηκε το ετος 1981, και απεβίωσε το 2005 σε ηλικία 92 ετών. Περισσότερα στοιχεία του βιογραφικού του δίνονται ΕΔΩ.

Στάθης Ι. Φαφούτης

Γεννήθηκε στη Μενδενίτσα το 1934. Αφού τελείωσε τη δημοτική και γυμνασιακή του εκπαίδευση στη Λαμία εισήχθη στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής (ΕΑΣΑ), απ’ όπου απεφοίτησε το 1956. Από το 1958 μεχρι το 1970 εργάστηκε ως καθηγητής γυμναστικής αγωγής σε διάφορα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και δημόσια σχολεία μέσης εκπαίδευσης. Τη δεκαετία 1971-1981, δίδαξε στην ΕΑΣΑ, και απο το 1971 ως το 1993 στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, οπου το 1990 εξελέγη λέκτορας κλασσικού αθλητισμού. Διετέλεσε κορυφαίος αθλητής του άλματος τριπλούν. Από το 1958 ως το 2000 έχει ευρύτατο προπονητικό έργο, ενω κατά περιόδους στο διάστημα αυτό εργάστηκε ως επικεφαλής εθνικός προπονητής αλμάτων και ως υπεύθυνος επιμόρφωσης του ΣΕΓΑΣ. Διετέλεσε προπονητής της Εθνικής ομάδας στίβου, με ειδικότητα τα άλματα εις ύψος, απλούν και τριπλούν, και ως προσωπικός γυμναστής-προπονητής γνωστών Ελληνων πρωταθλητών και Βαλκανιονικών. Έχει λάβει μέρος ως διδάσκων και ομιλητής σε πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων. Έχει εκδώσει, μαζί με συνεργάτη του, βιβλίο με τίτλο «Τα Άλματα», ενω έχει συγγράψει διδακτικές σημειώσεις για τους φοιτητές της ΣΕΦΑΑ, επί προπονητικών και αθλητικών θεμάτων κλασσικού αθλητισμού. Τώρα είναι συνταξιούχος και ζει στην Αθήνα. Περισσότερες λεπτομέρειες επί του βιογραφικού του δίνονται ΕΔΩ.

Χρήστος Ι. Χαλδούπης

Γεννήθηκε στη Μενδενίτσα το 1947. Τελείωσε το Δημοτικό στη Μενδενίτσα και το γυμνάσιο στην Λαμία. Έλαβε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το πτυχίο του το 1970. Μετά την υπερ-διετή υπηρεσία του στο στρατό εργάστηκε για ένα χρόνο σαν βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 1974 άρχισε μεταπτυχιακές σπουδές και έλαβε το διδακτορικό του τo 1978 από το Πανεπιστήμιο του Saskatchewan στο Καναδά. Επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εργάστηκε για ένα χρόνο στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΚ). Μετά από δύο χρόνια ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, επέστρεψε πάλι στο Τμήμα Φυσικής του ΠΚ όπου εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής το 1983, για να εξελιχθεί σταδιακά μετά από κρίσεις σε καθηγητή του τμήματος Φυσικής. Επίσης εργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής και ερευνητής σε διάφορες χώρες. Η ερευνητική του εξειδίκευση αφορά τη Φυσική της ιονόσφαιρας και ανώτερης ατμόσφαιρας. Εχει δημοσιεύσει εργασίες σε έγκριτα διεθνή περιοδικά με κριτές, ενώ έχει συμμετάσχει, παρουσιάζοντας εργασίες, σε διεθνή συνέδρια. Έχει διδάξει διάφορα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Συνταξιοδοτήθηκε το Σεπτέμβριο του 2014. Πληροφορίες επί του βιογραφικού του υπάρχουν στον ιστότοπο του Τμήματος Φυσικής του ΠΚ (ΕΔΩ).

Μετά το 1960

Ευάγγελος Κων. Βλάχος


Με καταγωγή από τη Μενδενίτσα, ο Ευάγγελος Βλάχος του Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Το 1991 τελείωσε το 27ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών και συνέχισε τις υποχρεωτικές του σπουδές στο 1ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Καματερού Αττικής. Εισήχθη στο Τμήμα των Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, στη Πολυτεχνική Σχολή του Πενεπιστημίου Πατρών, απ' όπου απεφοίτησε λαμβάνοντας το Πτυχίο του το 2005. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο Τμημα του Πανεπιστημίου Πατρων απ' όπου έλαβε το το μεταπτυχιακό του Δίπλωμα στην Επεξεργασία Σήματος και τις Τηλεπικοινωνίες το 2009, και το Διδακτορικό του στην Επεξεργασία Σήματος για Ασύρματες Επικοινωνίες το 2015. Κατά τη διάρκεια του 2016 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ομάδα Οπτικοποίησης και Εικονικής Πραγματικότητας (VVRgroup) του Πανεπιστημίου Πατρών, όταν και έλαβε το βραβείο της καλύτερης παγκοσμίως εργασίας από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, IEEE ICME2017. Από το 2017 έως το 2019, εργάστηκε ως ερευνητικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ψηφιακών Επικοινωνιών, IDCOM, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία, πάνω σε θέματα σχετικά με την επεξεργασία σήματος χαμηλής πολυπλοκότητας για ασύρματες επικοινωνίες επόμενης γενιάς. Το 2019, εξελέγη Εντεταλμένος Ερευνητής, ή Ερευνητής Γ, με αντικείμενο τον ευφυή έλεγχο βιομηχανικών και κυβερνο-φυσικών συστημάτων στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων, του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ», στην Πάτρα. Περισσότερα στοιχεία του βιογραφικού του, βρίσκονται ΕΔΩ.

Ηλίας Σπ. Κυριάκου

Με καταγωγή από τη Μενδενίτσα, ο Ηλίας Κυριάκου γεννήθηκε στη Λαμία το 1972. Αφού ολοκλήρωσε την υποχρεωτική του εκπαίδευση, εισήχθη στην Ιατρική Αθηνών απ’ όπου απεφοίτησε το 1996. Μετά την μονοετή υπηρεσία του σε αγροτικό ιατρείο της Κρήτης, ειδικεύτηκε για 2 έτη στην Παθολογία στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Στη συνέχεια ως άμισθος συνεργάτης στην Αιματολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης, έλαβε Διδακτορικό στην αιματολογία από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, έλαβε το 2006 την ειδικότητα του ιατρού Αιματολόγου μετά απο ειδίκευση στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών και στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Εχει εργαστει ως κλινικός γιατρός, αρχικά ως επικουρικός επιμελητής στο Νοσοκομείο ΚΑΤ και ως επιμελητης Β αιματολογίας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενώ από το 2010 εργάζεται ως Αιματολόγος (Επιμελητής Β’ ΕΣΥ μέχρι το 2013, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ από 2013-2021, και Διευθυντής ΕΣΥ από το 2021 ως σήμερα) στο Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών. Ασχολείται ενεργά με ιατρική επιστημονική έρευνα σε θέματα αιματολογίας για περισσότερα από 20 χρόνια. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες ερευνητικά άρθρα και άρθρα ανασκόπησης σε Διεθνή και Ελληνικά Ιατρικά περιοδικά. Επισης έχει συμμετάσχει στη συγγραφή κεφαλαίων εκπαιδευτικών Ιατρικών βιβλίων, ενώ έχει παρουσιάσει πληθώρα εργασιών σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια. Έχει διδάξει ως πανεπιστημιακός διδάκτορας εξειδικευμένα θέματα αιματολογίας σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ). Είναι ενεργό και αιρετό μελος αιματολογικών ιατρικών ενώσεων και εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Λεπτομερείς βιογραφικές πληροφορίες επί του κλινικού, ερευνητικού και διδακτικού του έργου, όπως και των διοικητικων αρμοδιοτήτων του Η. Κ., δίνονται ΕΔΩ.