10.2 Catalunya a la UE
Catalunya participa activament en la política europea de l'Estat espanyol, però també fa sentir la seva veu a través d'organismes que defensen els interessos de les regions en l'actual procés de construcció europea. A més, coopera amb altres territoris d'arreu del món.
Catalunya disposa de tres vies principals de participació a la UE:
· A través de la política comunitària que duu a terme l'Estat espanyol.
· Participant com a regió al Comitè de les Regions, un òrgan representatiu de les entitats regionals i locals a la UE que va entrar en funcionament l'any 1994 gràcies al Tractat de Maastricht. Catalunya va tenir un rol molt destacable en la creació d'aquesta assemblea consultiva de la Unió Europea que vetlla per fer sentir la veu de les entitats regionals i locals europees en el procés de presa de decisions comunitari.
· Promovent activament el moviment regional europeu.
El moviment regional europeu
Dins de l'àmbit regional europeu hi ha una sèrie d'associacions i moviments (Assemblea de Regions d'Europa, Comunitat de Treball dels Pirineus, Quatre Motors per a Europa, Euroregió Pirineus-Mediterrània) que tenen com a objectiu fomentar la integració europea mitjançant l'enfortiment d'una Europa de les regions propera als ciutadans i que defensen els interessos de les regions dins de la Unió Europea. Aquests són:
L'Assemblea de Regions d'Europa és una organització que compta amb 250 regions i treballa per reforçar la representació política de les regions davant les institucions europees i per promoure la regionalització a Europa i la cooperació entre les regions.
La Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) és un organisme interregional de cooperació transfronterera. Va ser constituïda el 1983 i la formen Andorra, les regions franceses d'Aquitània, Llenguadoc- Rosselló i Migdia-Pirineus, i les comunitats autònomes de Catalunya, Aragó, País Basc i Navarra.
La finalitat de la CTP és tractar de manera conjunta els problemes que es deriven de la condició pirinenca, com hiverns rigorosos, marginació, despoblament, inaccessibilitat, fragilitat ecològica i molt particularment el caràcter de barrera física que té el massís pirinenc.
Els Quatre Motors per a Europa és una associació formada per quatre regions d'entre les més dinàmiques del continent que, tot i no ser capitals dels seus països, són econòmicament motors d'aquests: Baden-Württemberg (Alemanya), Llombardia (Itàlia), Roine-Alps (França) i Catalunya .
L'Euroregió Pirineus-Mediterrània és una iniciativa conjunta de cooperació política entre els governs d'Aragó, Catalunya, Illes Balears i els consells regionals de Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus que té com a objectiu donar suport a projectes proposats pels sectors socials, institucionals i econòmics.
Basant-se en l'existència de trets comuns (llarga tradició industrial, societats civils fortes, voluntat de construir un model nacional no excloent) i semblances en els processos de reconeixement polític de la seva autonomia, Catalunya i Escòcia han signat acords preferents de cooperació en matèries com: agricultura i afers rurals, arquitectura, ensenyament, recerca per al desenvolupament i la innovació, i política social (sanitat, habitatge i regeneració urbana).
A més de les relacions que manté Catalunya amb d'altres regions europees, també intenta projectar-se internacionalment a través de l'Institut Ramon Llull (cultura catalana), de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), que coopera en projectes de desenvolupament en pobles de la Mediterrània, l'Amèrica Llatina i l'Àfrica subsahariana, i de les diverses delegacions de la Generalitat a diferents llocs del món.
Polítiques regionals i fons de La Unió Europea
Els objectius de la política regional de la Unió Europea són coordinar les polítiques regionals dels estats membres i reduir les diferències entre les regions europees, donant suport al desenvolupament de les més desfavorides amb ajuts econòmics destinats a millores estructurals.
La intenció és que, amb aquestes millores, les regions menys desenvolupades s'apropin a la mitjana i als estàndards europeus i s'equiparin als seus nivells de consum i de benestar. Més d'un terç del pressupost anual total de la Unió Europea es dedica a aquesta política regional.
Des de l'ingrés d'Espanya a la Unió Europea, Catalunya s'ha beneficiat notablement d'aquests fons. Els tipus de fons rebuts són:
· Els Fons Estructurals són els que serveixen per finançar les accions que tenen l'objectiu de combatre les arrels estructurals de l'endarreriment social i econòmic.
· El Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FED ER), com ja saps, busca enfortir la cohesió econòmica i social tot fomentant les infraestructures i el potencial endogen.
· En alguns casos el FEDER es complementa amb el Fons Social Europeu (FSE) i també amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) per finançar l'adaptació dels pagesos i dels ramaders a les noves formes d'agricultura, així com el desenvolupament de nous sectors econòmics a zones rurals.
· El Fons Europeu de Pesca (FEP) garanteix l'aplicació de la Política Pesquera Comuna.
· Els Fons de Cohesió afavoreixen el creixement econòmic i la convergència de tots aquells països que tenen un PIB per habitant inferior al 90 % de la mitjana europea.
(font: A. Mas; P. Benjam. Geografia Batxillerat, Ed. Vicens Vives, Barcelona, 2010.)