10.2 Catalunya a la UE

Catalunya participa activament en la política europea de l'Estat espa­nyol, però també fa sentir la seva veu a través d'organismes que defensen els interessos de les regions en l'actual procés de construcció europea. A més, coopera amb altres territoris d'arreu del món.

Catalunya disposa de tres vies principals de participació a la UE:

· A través de la política comunitària que duu a terme l'Estat espanyol.

· Participant com a regió al Comitè de les Regions, un òrgan representatiu de les entitats regionals i locals a la UE que va entrar en funcionament l'any 1994 gràcies al Tractat de Maastricht. Catalunya va tenir un rol molt desta­cable en la creació d'aquesta assemblea consultiva de la Unió Europea que vetlla per fer sentir la veu de les entitats regionals i locals europees en el procés de presa de decisions comunitari.

· Promovent activament el moviment regional europeu.

El moviment regional europeu

Dins de l'àmbit regional europeu hi ha una sèrie d'associacions i moviments (Assemblea de Regions d'Europa, Comunitat de Treball dels Pirineus, Quatre Motors per a Europa, Euroregió Pirineus-Mediterrània) que tenen com a objec­tiu fomentar la integració europea mitjançant l'enfortiment d'una Europa de les regions propera als ciutadans i que defensen els interessos de les regions dins de la Unió Europea. Aquests són:

  • L'Assemblea de Regions d'Europa és una organització que compta amb 250 regions i treballa per reforçar la representació política de les regions da­vant les institucions europees i per promoure la regionalització a Europa i la cooperació entre les regions.

  • La Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) és un organisme interregio­nal de cooperació transfronterera. Va ser constituïda el 1983 i la formen Andor­ra, les regions franceses d'Aquitània, Llenguadoc- Rosselló i Migdia-Pirineus, i les comunitats autònomes de Cata­lunya, Aragó, País Basc i Navarra.

  • La finalitat de la CTP és tractar de manera conjunta els problemes que es deriven de la condició pirinenca, com hiverns rigorosos, marginació, despo­blament, inaccessibilitat, fragilitat eco­lògica i molt particularment el caràc­ter de barrera física que té el massís pirinenc.

  • Els Quatre Motors per a Europa és una associació formada per quatre re­gions d'entre les més dinàmiques del continent que, tot i no ser capitals dels seus països, són econòmicament mo­tors d'aquests: Baden-Württemberg (Alemanya), Llombardia (Itàlia), Roine­-Alps (França) i Catalunya .

  • L'Euroregió Pirineus-Mediterrània és una iniciativa conjunta de cooperació política entre els governs d'Ara­gó, Catalunya, Illes Balears i els consells regionals de Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus que té com a ob­jectiu donar suport a projectes proposats pels sectors so­cials, institucionals i econòmics.

  • Basant-se en l'existència de trets comuns (llarga tradició industrial, societats civils fortes, voluntat de construir un model nacional no excloent) i semblances en els processos de reconeixement polític de la seva autonomia, Catalunya i Escòcia han signat acords preferents de cooperació en matèries com: agricultura i afers rurals, arquitectura, en­senyament, recerca per al desenvolupament i la innovació, i política social (sanitat, habitatge i regeneració urbana).

A més de les relacions que manté Catalunya amb d'altres regions europees, també intenta projectar-se internacional­ment a través de l'Institut Ramon Llull (cultura catalana), de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupa­ment (ACCD), que coopera en projectes de desenvolupament en pobles de la Mediterrània, l'Amèrica Llatina i l'Àfrica sub­sahariana, i de les diverses delegacions de la Generalitat a diferents llocs del món.

Polítiques regionals i fons de La Unió Europea

Els objectius de la política regional de la Unió Europea són coordinar les po­lítiques regionals dels estats membres i reduir les diferències entre les re­gions europees, donant suport al desenvolupament de les més desfavorides amb ajuts econòmics destinats a millores estructurals.

La intenció és que, amb aquestes millores, les regions menys desenvolupa­des s'apropin a la mitjana i als estàndards europeus i s'equiparin als seus ni­vells de consum i de benestar. Més d'un terç del pressupost anual total de la Unió Europea es dedica a aquesta política regional.

Des de l'ingrés d'Espanya a la Unió Europea, Catalunya s'ha beneficiat nota­blement d'aquests fons. Els tipus de fons rebuts són:

· Els Fons Estructurals són els que serveixen per finançar les accions que te­nen l'objectiu de combatre les arrels estructurals de l'endarreriment social i econòmic.

· El Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FED ER), com ja saps, busca enfortir la cohesió econòmica i social tot fomentant les infraestructu­res i el potencial endogen.

· En alguns casos el FEDER es complementa amb el Fons Social Europeu (FSE) i també amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) per finançar l'adaptació dels pagesos i dels ramaders a les noves formes d'agricultura, així com el desenvolupament de nous sectors econòmics a zones rurals.

· El Fons Europeu de Pesca (FEP) garanteix l'aplicació de la Política Pes­quera Comuna.

· Els Fons de Cohesió afavoreixen el creixement econòmic i la convergència de tots aquells països que tenen un PIB per habitant inferior al 90 % de la mitjana europea.

(font: A. Mas; P. Benjam. Geografia Batxillerat, Ed. Vicens Vives, Barcelona, 2010.)