3. L’organització municipal

El govern i l’administració municipal corresponen a l’ajuntament, el qual és integrat per l’alcalde i els regidors. Componen l’organització municipal:

a) L’alcalde, els tinents d’alcalde i el Ple.

b) Una comissió de govern que s’ha de constituir en els municipis amb una població de dret superior als cinc mil habitants, i en els de menys habitants si així ho acorda el ple de l’Ajuntament o bé ho estableix el seu reglament orgànic.

c) La comissió especial de comptes. Poden completar l’organització municipal les comissions d’estudi, informe o consulta, els òrgans de participació ciutadana o qualsevol altre òrgan establert pel municipi.

Per aconseguir un millor funcionament dels òrgans de govern de la corporació es poden crear grups municipals”. La constitució d’aquests grups és obligatòria en els municipis de més de vint mil habitants. Només es pot formar un grup municipal, però, per cada llista electoral.

La llei regula detalladament les funcions dels diversos òrgans municipals, el règim de les sessions que celebren, l’ordenació de les propostes i els debats i el procediment per estendre actes, que correspon al secretari de la corporació. Les actes han de ser aprovades i transcrites en el llibre o en els plecs de fulls habilitats legalment”.

Els acords del ple de les corporacions locals s’adopten, per regla general, per majoria simple dels membres presents, si bé es requereix el vot favorable de les dues terceres parts i, en tot cas, de la majoria absoluta del nombre legal de membres de la corporació per adoptar acords sobre les matèries següents:

  • L’alteració dels termes municipals.

    • La creació, la modificació i la supressió de les entitats d’administració descentralitzades.

  • L’alteració del nom del municipi i de la seva capitalitat.

Hi ha altres matèries sobre les quals només es poden adoptar acords si obtenen el vot favorable de la majoria absoluta del nombre legal de membres de la corporació.

Responsabilitat política i informació ciutadana

D’acord amb el que estableix la legislació electoral, la Llei municipal i de règim local determina el procediment per exigir la responsabilitat política dels presidents de les corporacions locals i determina les regles per exercir la moció de censura.

Les corporacions locals han de facilitar la màxima informació possible sobre la seva activitat i la participació de tots els ciutadans en la vida local. Per això, entre d’altres exigències, la corporació, per acord del ple, "ha de determinar els mitjans necessaris per donar publicitat als acords adoptats per la corporació i les convocatòries dels òrgans les sessions dels quals siguin públiques, a fi de garantir el dret dels ciutadans a la més àmplia informació sobre activitats dels ens locals".

Per la seva banda, per a la defensa dels interessos generals o sectorials dels veïns, aquests es poden constituir en associacions, les quals tenen la consideració d’entitats de participació ciutadana. Els alcaldes, també, per acord previ del ple per majoria absoluta, poden sotmetre a consulta popular els assumptes de competència municipal i de caràcter local que siguin d’especial importància "per als interessos dels veïns, llevat dels relatius a les finances locals".