Groepswandelingen
met gids

In groep wandelen langs koloniale sporen in Halle met gids

Nadia Nsayi over dit parcours in Halle:

“De laatste jaren merk ik dat België een kritischer debat voert over zijn koloniale geschiedenis en de omgang met de sporen van dat verleden in de Belgische samenleving. Ik krijg regelmatig de gelegenheid om in Vlaamse steden en gemeenten een lezing te geven en in gesprek te gaan met burgergroepen die ijveren voor dekolonisatie.

Sinds een paar jaar volg ik met interesse de initiatieven van Dekoloniseer Halle. Het nieuwe parcours is een toegankelijke manier om de inwoners te laten kennismaken met het koloniale verleden en de linken met Halle. Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk is om burgers eerst beter te informeren over de Belgische kolonisatie, alvorens hen te doen begrijpen waarom dekolonisatie een proces is dat streeft naar samen leven op basis van gelijkwaardigheid, zonder racisme en discriminatie.

Dit parcours is een educatief aanbod dat in Halle kan bijdragen tot meer dialoog en vormen van herstel op basis van historische kennis en bewustzijn. Ik hoop dat scholen en verenigingen ermee aan de slag gaan.”

Nadia Nsayi

Politicologe en auteur van Dochter van de dekolonisatie

Stadswandeling langs Congolese sporen met gids

De gratis publieksfolder "Langs koloniale sporen in Halle" is een groot succes bij het Toerismekantoor in Halle, daarom gaat Dekoloniseer Halle deze wandelroute ook onder begeleiding organiseren.

'De deelnemers ontdekken een schat aan historische informatie,' aldus Stef Lories, woordvoerder van Dekoloniseer Halle. 'Grote en kleine verhalen worden dieper uitgespit en onderbelichte bladzijden uit de lokale geschiedenis worden tastbaar gemaakt. Deze wandeling vertelt meer over de koloniale sporen achter zaken en personen die in Halle te zien zijn.'

Naast de vaste data kan deze gegidste wandeling ook op aanvraag georganiseerd geboekt worden.  Inshrijven en inlichtingen via dekoloniseerhalle@gmail.com 

Overzicht van deze wandelingen in 2023  :
Januari. Zondag 15 januari 2023 - 11 uur Albertpark - ‘Lumumba Dag’ - Aftrap.

Februari. Zondag 19 februari 2023 - Start 14 uur aan Station Halle.

April. Woensdag 19 april 2023 - Start 14 uur aan Toerismekantoor Grote Markt
Extra : zondag 23 april 2023 (Erfgoeddag, Koopzondag, Hyacinten...), start 15 uur aan Toerismekantoor.

Mei. Zondag 21 mei 2023 - Start 15 uur Albertpark 

Juni. Vrijdag 30 juni 2023 - Start 19 uur Albertpark - Onafhankelijkheidsdag Congo

Juli. Zondag 30 juli 2023 - Start 11 uur Cardijnplein 

Augustus. Zondag 20 augustus 2023 - Start 11 uur Albertpark

September. Woensdag 20 september - Start 14 uur Toerismekantoor Grote Markt 

Oktober. Woensdag 4 oktober 2023 - Start 14 uur Toerismekantoor Grote Markt 

Vanaf november 2023 doorlopend op afspraak: dekoloniseerhalle@gmail.com