Racisten hebben ongelijk - Editie 2024

Afspraak Vrijdag
15 November
in Het wereldcafé

Met onder meer tussenkomsten van  Veerle Verleyen, Stef Lories, Sofie De Pestel, Andy, Alexandre,  Exaucer,  Alex De Cort, Miguel Estrada, Eunice Yahuma ... Videoboodschappen van 1 minuut door Raf Njotea ... Praat mee ...

Racisten hebben ongelijk
– Wat we kunnen en moeten doen tegen racisme

Racisten hebben ongelijk
– Wat we kunnen en moeten doen tegen racisme

Racisten hebben ongelijk
– Wat we kunnen en moeten doen tegen racisme

Racisten hebben ongelijk
– Wat we kunnen en moeten doen tegen racisme

Oproep ...

Beste ! In het kader van November Wereldmaand in Halle organiseert Dekoloniseer Halle samen met Mondiaal Halle en vzw AIF+ op 15 november het panelgesprek ‘Racisten hebben ongelijk – Wat we kunnen en moeten doen tegen racisme’. Enkele Halse personen zijn uitgenodigd om te spreken over dit thema.
Voor deze avond zijn we nog op zoek naar partners: mensen of organisaties die zin hebben hier mee hun schouders onder te zetten. Dit kan door middel van je netwerk of achterban uit te nodigen, praktisch of inhoudelijk mee te denken over de organisatie of meer. Suggesties zijn meer dan welkom! Hieronder vind je alvast een kleine uitleg over de avond:
We worden allemaal beter van een wereld zonder racisme.
Een breed meerstemmig panel, dat de antiracistische beweging versterkt, gaat op zoek naar een gemeenschappelijke strategie om racisme te ontmantelen.
Datum : vrijdag 15 november 2024 van 20u tot 22u30
Plaats : Wereldcafé (Oude Post), Cardijnstraat 9 te Halle
Mensen en organisaties die wensen mee te werken welkom, geef een seintje dekoloniseerhalle@gmail.com

Racisten hebben ongelijk
– Wat we kunnen en moeten doen tegen racisme

Racisten hebben ongelijk
– Wat we kunnen en moeten doen tegen racisme

Racisten hebben ongelijk
– Wat we kunnen en moeten doen tegen racisme

Op vrijdag 15 november 2024 wordt in de Oude Post een gesprek georganiseerd waarin een ervaren lokaal panel samen zoekt naar effectieve strategieën om racisme te bestrijden. Dit evenement in het kader van de November Wereldmaand te Halle biedt een platform voor een open dialoog en samenwerking over een onderwerp dat ons allemaal aangaat.


"Dit onderwerp leidt soms tot heftige discussies,” zegt Sofie De Pestel, educatief medewerker bij de Actieve Interculturele Federatie AIF+, regio Vlaams-Brabant. “We moedigen iedereen aan om respectvol deel te nemen. Diverse perspectieven zijn welkom en we hopen op een constructieve dialoog. Dit panelgesprek is bedoeld om samen oplossingen te vinden en positieve verandering te stimuleren. Laten

we de focus houden op het bestrijden van racisme.”

In 1983 vond in Halle een vergelijkbaar panelgesprek plaats onder de titel ‘Racisten hebben ongelijk’. Ferdinand Leys, destijds al betrokken en nu lid van de lokale basisgroep Dekoloniseer Halle, stelt: “Helaas blijft dit thema brandend actueel. Het is cruciaal om concrete stappen te zetten richting een antiracistische samenleving. Wie komt, kan rekenen op een inspirerende gespreksavond en nieuwe inzichten.”

Racisten hebben ongelijk
– Wat we kunnen en moeten doen tegen racisme

Dit is een activiteit in het kader van de November Wereldmaand 2024 in Halle.
Thema  2024 van de November Wereldmaand : Alles wat we delen.

Racisten hebben ongelijk
– Wat we kunnen en moeten doen tegen racisme

 "Samen tegen racisme. Samen bouwen aan een sterke anti-racistische beweging."

FOTO : "Halle laat op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie een unieke vlag wapperen aan het stadhuis."
https://www.halle.be/persruimte/persberichten/halle-hangt-op-internationale-dag-tegen-racisme-en-discriminatie-unieke

Racisten hebben ongelijk
– Wat we kunnen en moeten doen tegen racisme

"Het is belangrijk dat het beleid volmondig en vierkant achter een antiracismebeleid staat.  We verwachten van de politiek dat ze zich expliciet uitspreekt tegen racisme en dat niet doet met lege woorden, maar het koppelt aan een actief antiracismebeleid."

Wat we kunnen en moeten doen tegen racisme

Terughoudendheid om de titel "Racisten hebben ongelijk" te omarmen weerspiegelt het actuele maatschappelijke klimaat.  Het is meer dan een persoonlijke reactie; het is een afspiegeling van het bredere maatschappelijke klimaat, waar het gesprek over racisme nog omzichtig wordt gevoerd.  Deze aarzeling kan ons veel vertellen over de uitdagingen die we vandaag de dag tegenkomen als we het over racisme willen hebben. Het feit dat mensen schrikken of zich ongemakkelijk voelen bij zo'n directe boodschap, laat zien dat racisme vaak nog wordt gezien als iets dat moeilijk bespreekbaar is of dat als persoonlijk standpunt zou kunnen worden geaccepteerd. Dit geeft een aantal belangrijke signalen af:

"Racisten hebben ongelijk - Wat we kunnen en moeten doen tegen racisme"  wil de "maatschappelijk discussie" inzake racisme omzetten in een vruchtbare dialoog over de noodzaak om racisme actief te bestrijden.  Een open constructieve dialoog om het gesprek over racisme te verdiepen.

10  Vragen bij de titel 'Racisten hebben ongelijk'

Deze vragen en antwoorden helpen om het idee achter de titel uit te leggen en waarom deze in 2024 de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn.

1. Waarom kiezen jullie voor zo'n directe titel?

We willen met deze titel duidelijk maken dat racisme iets is dat niet thuishoort in onze samenleving. Het is geen neutraal onderwerp waarover men "verschillende standpunten" kan hebben; racisme schaadt mensenlevens en houdt ongelijkheid in stand. De titel zet aan tot nadenken, maar wijst ook met overtuiging op de noodzaak van verandering.

2. Vindt u niet dat deze titel mensen kan afschrikken?

Soms kan een krachtige titel juist helpen om een moeilijk onderwerp bespreekbaar te maken. Racisme blijft bestaan omdat we er vaak omheen praten of het niet direct benoemen. Door te zeggen dat “racisten ongelijk hebben” durven we stelling te nemen. Dit helpt om de ernst van het probleem te erkennen en mensen uit te nodigen om na te denken over hun eigen rol in het tegengaan van racisme.

3. Maakt deze titel niet juist meer verdeeldheid?

Eerlijk en direct over racisme praten, helpt om oude patronen te doorbreken. Als we zwijgen of zachter spreken over racisme, blijven schadelijke ideeën onopgemerkt bestaan. Deze titel daagt mensen uit om het onrecht van racisme in te zien en kan zo bijdragen aan meer bewustwording en een sterkere, gezamenlijke afwijzing van racisme.

4. Kan een minder scherpe titel niet hetzelfde effect bereiken?

Sommige kwesties hebben baat bij een krachtige benadering. Zachte taal kan soms de indruk wekken dat racisme slechts een “meningsverschil” is, terwijl het in feite een systeem is dat structurele ongelijkheid in stand houdt. Een duidelijke titel helpt om racisme in het juiste perspectief te plaatsen en geeft aan dat we hierin geen compromissen hoeven te sluiten.

5. Waarom “racisten hebben ongelijk” in plaats van bijvoorbeeld “racisme is verkeerd”?

Door “racisten hebben ongelijk” te zeggen, plaatsen we de verantwoordelijkheid duidelijk bij de mensen die racistische denkbeelden verspreiden. Het gaat hier niet alleen om een “idee” dat verkeerd is, maar ook om het effect van dat idee op de samenleving. 

6. Is het niet beter om racisme zonder oordeel te bespreken om dialoog te bevorderen?

Een sterke titel sluit dialoog niet uit, maar geeft juist richting aan het gesprek. We staan open voor discussie over hoe we racisme kunnen bestrijden, maar niet over de vraag of racisme verkeerd is. We erkennen het onrecht en willen mensen helpen om racisme te herkennen en te verwerpen. Deze titel helpt ons om bij de kern van het probleem te blijven.

7. Kan deze titel mensen niet in een “verdedigingsmodus” brengen?

Sommige onderwerpen verdienen het om direct benoemd te worden, zelfs als dat aanvankelijk weerstand oproept. Het idee is niet om mensen aan te vallen, maar om een helder standpunt in te nemen over racisme. Juist door direct te zijn, voorkomen we dat mensen het onderwerp als iets “abstracts” beschouwen en nodigen we uit tot zelfreflectie.

8. Is racisme dan geen persoonlijke keuze?

Racisme is niet slechts een “persoonlijke mening” maar een systeem dat ongelijke behandeling en discriminatie structureel in stand houdt. Mensen die racistische denkbeelden aanhangen, kiezen ervoor een schadelijk systeem te steunen, bewust of onbewust. De titel benadrukt dat racistische ideeën schadelijk zijn en dat we die als samenleving moeten afwijzen.

9. Zijn er ook positieve effecten van deze titel?

Zeker. Deze titel kan helpen om mensen die racisme erkennen en afwijzen, te verenigen. Het helpt om het gesprek over racisme opener te maken en mensen te laten inzien dat het normaal en noodzakelijk is om racistische denkbeelden te verwerpen. Voor veel mensen biedt de titel een bevestiging dat zij niet alleen staan in hun afwijzing van racisme.

10. Hoe zou de samenleving er in 2024 uitzien als iedereen racisme zou afwijzen?

Als we racisme als samenleving afwijzen, creëren we een wereld waarin gelijkheid en respect centraal staan. We bevorderen een samenleving waarin niemand wordt uitgesloten of benadeeld om wie hij of zij is. 

November Wereldmaand

"Het thema van de editie 2024 is 'alles wat we delen'.
Het is gemakkelijk om mensen in hokjes te steken: wij en zij. Maar misschien we meer gemeen dan we beseffen. Daar focussen we op tijdens de Wereldmaand. We dagen de hokjes uit, ontkrachten de stereotypen en brengen in beeld wat we met elkaar delen. Verbinding loopt letterlijk als rode draad door de November Wereldmaand."

Kom het mee ontdekken via www.halle.be/november-wereldmaand

Raf Njotea

Tijdens de avond worden een aantal korte videoboodschappen getoond van Raf Njotea: "Raf Njotea legt uit". In deze filmpjes, in de reeks Moeilijke dingen makkelijk uitgelegd legt hij het in één minuut uit.