Lumumba Dag 2023 in Halle

Halle, zondag 15 januari 2023.

In het stadspark in Halle werd de moord op Patrice Lumumba herdacht. 
Tijdens deze plechtigheid werd ervoor gepleit om het plein tussen de twee koloniale beelden in het Albertpark naar Patrice Lumumba te noemen.
Zie het verslag hieronder.

Het jaarlijks herdenkingsmoment Patrice Lumumba 2023 werd op zondag 15 januari 2023 om 11 uur in het Albertpark georganiseerd.  Deze plechtigheid werd georganiseerd door een brede groep die ontmoeting en vriendschap tot stand wil brengen door het herinnering brengen van een gemeenschappelijk verleden.

Toespraak ‘Dekoloniseren is een verhaal van ons allemaal’ door Lieven Miguel Kandolo.

Willy Dessers speelt 'We shall overcome'.

'Lumumba is uitgegroeid tot symbool van het wereldwijde antikolonialisme', zegt Miguel Estrada

Stef Lories nodigt uit om mee te wandelen 'langs koloniale sporen in Halle'

'Vriendschap tussen Belgen en Congolezen is onze gezamenlijke toekomst', zegt Jordan.

Andries Devogel : 'Verwacht hier nog betekenisvolle initiatieven.'

Schepen Louis Van Dionant ontvangt bordje van Bruno Tordeur met opschrift.

Aankondiging Bruno Tordeur : 'STROS stelt voor om plein naar Patrice Lumumba te noemen.'

Lumumba Dag 2023 in Halle :
”Noem plein aan Leopold II-standbeeld in Albertpark te Halle naar Lumumba”

Halle, zondag 15 januari 2023. In het stadspark in Halle werd de moord op Patrice Lumumba herdacht.  Tijdens deze plechtigheid werd ervoor gepleit om het plein tussen de twee koloniale beelden in het Albertpark naar Patrice Lumumba te noemen.
Verhaal van ons allemaal
“De eerste Congolese premier werd vermoord op 17 januari 1961 en dit is elk jaar in Halle een gelegenheid om stil te staan te staan bij het onrecht dat gepaard is gegaan met het kolonialisme”, licht Miguel Estrada, woordvoerder van Mondiaal Halle en voorzitter van de Halse Integratieraad, toe. “Er wonen nogal wat mensen met Congolese roots in Halle.  Voor hen is het belangrijk dat wij goed zichtbaar tonen dat er op een respectvolle manier wordt omgegaan met een gedeelde zwarte bladzijde uit onze gezamenlijke geschiedenis.  In zijn gelegenheidstoespraak ‘Dekoloniseren is een verhaal van ons allemaal’  benadrukte Lieven Miguel Kandolo de link met het hedendaags structureel racisme.  Het recente debacle van de parlementaire Congo-commissie is een extra stimulans voor onze lokale handen-uit-de-mouwen-aanpak in Halle. ”
Een diepe duik in de Halse geschiedenis
“Deze herdenking is voor ons het symbolische startschot om in 2023 diep in de geschiedenis te duiken,” zegt Stef Lories van de werkgroep Dekoloniseer Halle. “We stellen vast dat de gratis publieksfolder Langs koloniale sporen in Halle de deur uit vliegt bij het Toerismekantoor in Halle. Daarom gaan we deze kant-en-klare wandelroute dit jaar ook maandelijks onder begeleiding organiseren. In de interactieve rondleiding vertellen we meer over de koloniale sporen achter de zaken en personen die in Halle te zien zijn.  Deelnemers ontdekken een schat aan historische informatie die aansluit bij de kijkcijferhit Het verhaal van Vlaanderen met Tom Waes en het debat bij de nakende lancering van de Canon van Vlaanderen.  Grote en kleine verhalen worden dieper uitgespit en geschiedenis wordt zo tastbaar mogelijk gemaakt.  Naast de vaste data kan deze gegidste wandeling ook op aanvraag geboekt worden. Alle praktische informatie is op de website van Dekoloniseer Halle terug te vinden.”
Van Leopold naar Lumumba
“De algemene vergadering van de stedelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking in Halle, STROS, stelt concreet voor om het plein aan de ingang van het Albertpark naar Patrice Lumumba te noemen”, maakte Bruno Tordeur, voorzitter van de STROS, bekend. “Bestaande straatnamen wijzigen brengt heel wat administratieve rompslomp mee, maar kiezen voor een Patrice Lumumba Plein aan de ingang van het Albertpark is eenvoudig en een duidelijke toevoeging aan de geplande belangrijke kritische historische duiding van de plek door het stadsbestuur.  De koloniale beelden in het stadspark zijn bewust neergezet als onderdeel van de campagne om Leopold II te rehabiliteren en steun te vinden voor het Belgisch koloniaal project. Hopelijk zijn de geesten vandaag gerijpt om open te staan voor het mondiaal perspectief en te luisteren naar de Congolese stem om het historisch narratief van Halle te actualiseren.” 
Naast muziek en diverse tussenkomsten werd een minuut stilte gehouden en tot slot van de herdenkingsplechtigheid werd een kader met het opschrift “Patrice Lumumba Plein” collectief ondertekend en overhandigd aan schepen Louis Van Dionant, bestemd voor het Stadsbestuur.