Wandelen langs koloniale sporen
in Halle

Wandelen langs koloniale sporen in Halle


Op zondag 7 en zondag 28 november 2021 starten om 14 uur aan de Oude Post, Cardijnstraat te Halle, begeleide stadswandelingen, die je laten kennis maken met het koloniaal verleden.  Deelname is gratis en je kan kiezen uit verschillende rondgangen vergezeld door één van de volgende gedocumenteerde Hallenaars. 


Jo Lories, leerkracht geschiedenis : “Het parcours voert langs originele en onderbelichte plekken in Halle. Verwacht van mij daarbij geen breedvoerige toelichtingen. Ik zorg voor een aanstekelijke rondleiding voor dummies. Meeslepend en to the point.”


Andries Devogel, leerkracht geschiedenis : “Het is cruciaal het volledige verhaal te vertellen, zowel op school als daarbuiten. Spreken over het koloniale project van België in Congo vraagt wetenschappelijke kennis van de feiten en van de context.  Daarom wordt het een onthullende wandeling langs koloniale sporen in Halle.” 


Miel Clement, auteur en Congo-expert : “We worden er niet graag aan herinnerd. Maar de extreem gewelddadige verovering van Congo en de onmenselijke bezetting van Congo werd al te lang verpakt als een Conquête pacifique en een Mission civilisatrice.  Een ongemakkelijke waarheid waar we echt niet omheen kunnen wandelen.”


Hilde Rooselaer, vrijwilliger Dekoloniseer Halle : “In Halle zijn meerdere boeiende koloniale sporen te ontdekken. Het zijn stuk voor stuk vensters op ons koloniaal verleden. Al wandelend leert deze stadswandeling ons wat op school nooit werd verteld.”


Stef Lories, projectcoördinator van Struikelblok naar Stapsteen : “Deze stadswandelingen van drie kilometer door het centrum van Halle werpen een licht op vragen over ons koloniale verleden en bieden persoonlijke inzichten. Waarom niet meestappen op zondag 7 of zondag 28 november ?”