Ontdek Dekoloniseer Halle


Herdenking Patrice Lumumba in Halle 

Woensdag 16 januari 2019

Stadspark Halle 12uur15


Patrice Lumumba's toespraak op 30 juni 1960 maakte van hem voorgoed een internationaal icoon van de Afrikaanse bevrijdingsstrijd.  Deze toespraak hoort in ieder lesboek geschiedenis. Vandaag leest deze speech van Lumumba als een nauwkeurige omschrijving van het kolonialisme. Toen tekende hij er zijn doodvonnis mee. 

Op woensdag 16 januari om 12uur15 vindt in het stadspark van Halle nabij de koloniale beelden de jaarlijkse herdenking plaats van de moord op Patrice Lumumba. Deze eerste democratisch verkozen premier van het onafhankelijke Congo werd vermoord op 17 januari 1961.  De Belgische overheid erkent ondertussen de "onmiskenbare verantwoordelijkheid te hebben gehad in de gebeurtenissen die tot Lumumba's dood hebben geleid". Iedereen is welkom bij deze herdenking. 

Er zal bij deze gelegenheid ook een symbolische actie zijn aan het beeld van Leopold II : het laten overgroeien van het omstreden beeld met klimop om te tonen dat we ons verleden nog herinneren, maar er afstand van nemen.   De verdere groei van deze klimop moet symbool staan voor de ontwikkeling van een levendig en duurzaam lokaal proces van dekolonisering in Halle. Tijdens een informatielunch om 13 uur in de ontmoetingsruimte van Averechts, Kardinaal Cardijnstraat 3 te Halle, is er een open en onderzoekend gesprek omtrent hoe deze lokale dekolonisering kan worden ingekleurd.   Tijdens de informatielunch krijgen de aanwezigen boterhammen of ze brengen hun eigen boterhammen mee. Hierbij nodigen wij u vriendelijk uit om aanwezig te zijn bij dit herdenkingsmoment en indien mogelijk tot deelname aan de informatielunch. Zou u zo goed willen zijn om dit initiatief binnen uw omgeving ter kennis te brengen ? 

Praktische informatie woensdag 16 januari 2019

Krantenkoppen zoals "Activisten vervangen voor één dag straatnaambordjes om moord op Lumumba te herdenken"  ken je al. We ijveren voor het volgende  duurzame resultaat : "Patrice Lumumbastraat in Halle ingehuldigd".  Daarbij zouden we het liefst in de pers in 2020 het volgende lezen : "De inhuldiging vindt plaats naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de onafhankelijkheid van de voormalige Belgische kolonie.  De Lumumbastraat bevindt zich vlakbij het centrum van Halle.  De beslissing om deze straat naar de eerste premier van het onafhankelijke Congo te noemen, was unaniem goedgekeurd in de gemeenteraad. Deze nieuwe straatnaam is een duidelijke erkenning en mijlpaal in het lokaal dekoloniseringsproces." Vrijheidsstrijder Patrice Lumumba was de eerste Congolese regeringsleider na de onafhankelijkheid van het land in 1960. Hij werd op 17 januari 1961 in duistere omstandigheden vermoord. In 2001 wees een parlementaire onderzoekscommissie op de verantwoordelijkheid van België, waarop de regering excuses van België aanbood aan Congo en de familie van Lumumba.

#DekoloniseerHalle is meer dan een hashtag, het is een lokaal burgerinitiatief